News

Komentari 105

Pfizer i Zeneca učinkoviti protiv delte isto kao i protiv alfa soja

Pfizer i Zeneca učinkoviti protiv delte isto kao i protiv alfa soja

Dvije doze Pfizerovog cjepiva u 88 posto slučajeva sprječavaju razvoj simptoma bolesti nakon zaraze delta-varijantom. Dvije doze cjepiva AstraZenece imaju učinkovitost od 67 posto

Dvije doze cjepiva protiv COVID-19 tvrtke Pfizer ili AstraZeneca gotovo su jednako učinkovite protiv visokozarazne delta-varijante kao i protiv alfa-varijante na temelju koje su napravljene, pokazalo je istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine.

Kako su istaknuli znanstvenici, jedna doza cjepiva nije dovoljna da zaštititi osobu protiv delta-varijante, koja je trenutno dominantna varijanta koronavirusa u svijetu. Naime, jedna doza ima razinu zaštite od samo 36 posto u slučaju Pfizerovog cjepiva, odnosno 30 posto u slučaju AstraZenecinog.

No, dvije doze Pfizerovog cjepiva u 88 posto slučajeva sprječavaju razvoj simptoma bolesti nakon zaraze delta-varijantom. Za usporedbu, u slučaju zaraze alfa-varijantom stupanj zaštite je 93 posto.

Dvije doze cjepiva AstraZenece pak imaju učinkovitost od 67 posto u slučaju delta-varijante odnosno 74,5 posto u slučaju alfa-varijante.

Naša otkrića o smanjenoj učinkovitosti nakon prve doze trebala bi poslužiti kao poticaj za jačanjem svih napora za potpuno cijepljenje s dvije doze među ranjivim grupama u kontekstu cirkulacije delta-varijante, ističu na kraju autori studije.

Najčitaniji članci