News

Komentari 24

Pionirskim postupkom liječenja u svijetu naši liječnici spasili su život Covid pacijentu iz Splita

Pionirskim postupkom liječenja u svijetu naši liječnici spasili su život Covid pacijentu iz Splita

Eksperimentalno liječenje provedeno je u Kliničkom bolničkom centru Split, a proveo ga je tim predvođen Draganom Primorcem. Taj postupak do sada uspješno primijenjen u svega nekoliko slučajeva u svijetu.

Tim znanstvenika i liječnika predvođenih prof.dr.sc. Draganom Primorcem iz Specijalne bolnice Sv. Katarina u suradnji sa znanstvenicima iz slovenskih biotehnoloških tvrtki Educell i Biobanka uspješno su proveli eksperimentalno liječenje pacijenta s teškim oblikom COVID-19 i razvijenim akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS) kao glavnom komplikacijom ove bolesti, piše Jutarnji list. 

- Eksperimentalno liječenje provedeno je u Kliničkom bolničkom centru Split, postupkom transplantacije alogenih (od imunosno neistovjetnog donora) mezenhimalnih matičnih stanica izdvojenih iz koštane srži zdravog donora. Prvi je to takav postupak primijenjen u Hrvatskoj. Ovaj pionirski postupak liječenja oboljelih od COVID-19 u svijetu je do sada uspješno primijenjen u svega nekoliko slučajeva, a činjenica da je izveden u Hrvatskoj snažno pozicionira hrvatsko zdravstvo na svjetskoj sceni - priopćili su iz ureda Dragana Primorca. 

Cijeli slučaja objavljen je u znanstvenom časopisu Croatian Medical Journal (CMJ) gdje su opisane sve faze liječenja standardnim terapeutskim postupcima. Usprkos kvalitetnoj i pravovremenoj skrbi, pacijent je razvio tešku kliničku sliku COVID-19 s akutnim respiratornim distres sindromom, nakon čega je intubiran i stavljen na respirator.

Budući da su sve dostupne terapijske opcije bile iscrpljene te s obzirom na opsežnost upalnih promjena koje su zauzimale gotovo cijela pacijentova pluća, liječnički tim odlučio je pokušati pomoći pacijentu primjenom mezenhimalnih matičnih stanica. Postupak transplantacije mezenhimalnih matičnih stanica rađen je tri puta u razmaku od nekoliko dana, a nakon postupka kliničko stanje bolesnika se značajno popravilo.

Nedugo nakon primjene treće doze mezenhimalnih matičnih stanica bio skinut s respiratora te prebačen s intenzivne skrbi na regularni odjel. Nakon uspješnog bolničkog liječenja pacijent je otpušten na kućno liječenje gdje uspješno oporavio. 

Najčitaniji članci