Obavijesti

News

Komentari 14

Pismo hrvatskog zeta: 'Samo da još jedanput vidim djecu'

Pismo hrvatskog zeta: 'Samo da još jedanput vidim djecu'
1

David Haines pogubljen je u rujnu 2014. godine u Siriji, na teritoriju pod kontrolom tzv. Islamske države. Gotovo pet godina kasnije otkriven je sadržaj pisma koje je poslao svojim roditeljima prije smaknuća

Britanac David Haines u Siriju je otputovao kako bi se bavio dobrotvornim radom. Sredinom 2013. godine oteli su ga pripadnici ISIL-a dok je radio u kampu za izbjeglice blizu granice s Turskom.

Hainesa su u zatočeništvu držali gotovo godinu i pol dana prije nego što su ga odlučili pogubiti. ISIL ga je tada prisilio da svojim roditeljima pošalje pismo i od njih traži otkupninu od 100 milijuna funti, piše Daily Star

U pismu koje je napisao nekoliko mjeseci prije pogubljenja napisao je da samo želi zagrliti svoju djecu. 

- Žalim samo dobiti priliku da zagrlim svoju djecu. Nikada ih više ne bih napustio, napisao je 44-godišnji Haines. 

- Žao mi je što zbog mene morate prolaziti sve ovo. Nadam se da ćete mi jednog dana oprostiti. 

- Bit će to čudo, ali mislim da se može skupiti iznos od 100 milijuna funti. U suprotnom se bojim najgoreg, napisao je u pismu i naveo da mu je zdravstveno stanje sve gore, te da mu daju lijekove. 

David Haines je živio u East Yorkshireu, a u Siriji je radio za Agenciju za tehničku suradnju i razvoj. Pogubljen je u rujnu 2014.

Na snimci, koja se proširila internetom, pogubio ga je tzv. Jihadi John, Britanac koji se pridružio ISIL-u. On je s još trojicom Britanaca pripadao grupaciji unutar ISIL-a koja je nazvana ISIL Beatlesima. Osim Hainesa, pogubili su i Britanca Alana Henninga

Njegovi roditelji nikad nisu vidjeli pismo

Davidovi roditelji Chris i Mary Haines još su 2014. godine rekli da znaju za postojanje pisma, ali ga nikad nisu pročitali. 

Pismo su preuzela državna tijela koja su u to vrijeme radila na tome da Davida Hainesa vrate kući. Rukom pisano pismo danas je, vjeruje se, dio dokaznog materijala protiv Alexanda Koteyja i El Shafeea Elsheikha, dva člana takozvane 'Beatles' terorističke ćelije koja je navodno bila uključena u mučenje zatočenika. 

Pismo koje je prvi objavio Sunday Times navodno je napisano u prisustvu Koteyja i Elsheikha.

Bio je u braku s Hrvaticom iz Siska

David Haines bio je u braku sa Siščankom Draganom Prodanović Haines s kojom je u vrijeme smaknuća imao kćer staru pet godina.

- Nisam kćerkici rekla što se dogodilo, ali sam joj rekla da smo mi cure sad same , da moramo pomoći jedna drugoj i biti si potpora jer nema nikoga drugog da nam pomogne. Pokušavam postići da razumije kako se tata više neće vratiti kući, izjavila je Dragana Prodanović Haines za Sky u prosincu 2014. godine. 

'Kćerkica još ne zna. Tatu joj nisu ubili ljudi, već monstrumi'
'Kćerkica još ne zna. Tatu joj nisu ubili ljudi, već monstrumi'

- Kad su ga smaknuli, primila sam poziv od Davidova brata Michaela koji mi je rekao: ‘Dragana, više ga ne mogu povrijediti’. Spoznaja da David više nije živ nešto je što me je obilježilo za ostatak života. David je mojem životu dao smisao i učinio ga drugačijim.Sad je Athea moj razlog da idem dalje. Ona mi daje snagu. David bi želio da budem jaka zbog naše kćeri - otkrila je tada udovica. 

Kontaktirali smo Draganu nakon što su britanski mediji prenijeli sadržaj navodnog Davidovog posljednjeg pisma obitelji, ali do zaključenja pisanja ovog teksta nije nam se javila.