Obavijesti

News

Komentari 220

Pitali smo: Tko su zastupnici koji bi pristali na manju plaću?

Pitali smo: Tko su zastupnici koji bi pristali na manju plaću?
12

Anketirali smo zastupnike Hrvatskog sabora i pitali ih podržavaju li inicijativu da im se srežu primanja. Ako ne, pod kojim uvjetima bi im to smanjenje bilo prihvatljivo?

VIDEO

Anketirali smo saborske zastupnike i pitali ih podržavaju li inicijativu da im se smanje plaće.

Za smanjenje plaća izjasnili su se Šimo Ðurđević, Ðurđica Sumrak, Dujomir Marasović, Branko Bačić, Jadranka Kosor (svi HDZ), Gordana Sobol i Mirela Holy iz SDP-a, Laburist Nikola Vuljanić, Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević), Sonja Konig (HNS) i Josip Salapić (HDSSB). 

Odgovor nije htio ponuditi Josip Borić (HDZ) koji je uvrijeđen zbog tekstova u 24sata. Nije želio jasno reći što mu smeta. 

Nije se htjela izjasniti ni Nevenka Bečić (HGS).

- Vi ste me sad zatekli s pitanjem. Morala bih malo porazmisliti pa bih vam znala odgovoriti, da odgovor bude vjerodostojan - kazala je Bečić. 

Na anketno pitanje odbio je odgovoriti Gordan Jandroković (HDZ) jer je to za njega prekompleksno pitanje. Odgovor nije mogao ponuditi ni Peđa Grbin (SDP).

- Prije nego što sam postao zastupnik, radio sam kao odvjetnik. Bio bih najsretniji da mi se omogući da ne primam plaću u Saboru i da mogu nastaviti svoj posao kao odvjetnik. Ali u tom slučaju pitanje je koliko bih bio objektivan i nepristran kao zastupnik - rekao je Grbin. 

Ivan Šuker (HDZ) kazao je da nema vremena za anketu.

- Nakon ovog linča vi očekujete da vam nešto kažem? Ma, dajte, molim vas - rekao je Šuker. Ana Lovrin (HDZ) ocijenila je da su 24sata o zastupnicima pisali na nedemokratičan i nepristojan način.

Protiv smanjenja plaća bilo kome, od dužnosnika do radnika, je Silvano Hrelja (HSU).

Nakon ovog linča vi očekujete da vam nešto kažem? Ma, dajte, molim vas, rekao je Ivan Šuker (HDZ), dok je njegova stranačka kolegica Ana Lovrin ocijenila da su 24sata o zastupnicima pisali na nedemokratičan i nepristojan način

- Smatram da svoju plaću pošteno zaradim svojim odsustvom od obitelji, žrtvovanjem za stranku i na dobrobit umirovljenika - kaže Hrelja.

- U ovim okolnostima, ako svima idu plaće dolje i ja sam za to, ako je većina za - izjavio je Šimo Ðurović (HDZ). 

Dujomir Marasović smatra da bi cijela država trebala sudjelovati u naporu da se izađe iz ekonomske krize.

Laburist Vuljanić je rekao da je situacija u državi takva da pada i prosječna plaća te da bi u tom padu trebali sudjelovati svi koji su za to zaslužni: ministri, direktori javnih poduzeća i saborski zastupnici.

- Privilegije zastupnika treba jasno definirati. Ima zastupnika koji doista rade i zasluže svaku kunu, ali ima i onih koji nisu zaslužili ni minimalnu plaću - rekla je Ruža Tomašić.

Jadranka Kosor (HDZ) smatra da bi mjerilo prilikom odredivanja plaće trebao biti rad.

- Netko tko ne dolazi i prima plaću od poreznih obveznika ne može je dobiti kao i onaj tko tu sjedi cijelo vrijeme i dolazi kad i nema sjednica. Ovo je naše radno mjesto i moramo biti tu svaki dan - kaže Kosor.

POGLEDAJTE KOLIKE PLAĆE IMAJU ZASTUPNICI

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije