Obavijesti

News

Komentari 27

'Pitku vodu dobijemo jednom u mjesecu, često nema ni hrane'

'Pitku vodu dobijemo jednom u mjesecu, često nema ni hrane'
8

Venezuela: Bez obzira na izuzetno loše stanje, protesti su u San Juanu rijetki koliko i hrana, medicinske potrepštine i higijenski proizvodi. Neki sociolozi tvrde kako se dio društva pomirio s krizom jer traje desetljećima

VIDEO

Vode ima jednom mjesečno, u bankomatima nema novca, a građani se rukama i nogama moraju probijati kako bi ušli u prenapučene buseve. 

San Juan de los Morros u Venezueli je grad u kojem ništa ne funkcionira kako bi trebalo u državi koja je zahvaćena teškom ekonomskom krizom. Predsjednik Nicolas Maduro i sam je kazao kako su njegove ekonomske politike - propale.

Pitka voda - jednom mjesečno 

- Jednom mjesečno nam pošalju pitku vodu. Ostale dane trebamo ju kupiti - rekla je Florimar Nieves, 39-godišnja učiteljica u osnovnoj školi za Daily Mail

- Događalo se i da nemamo struje cijelih 24 sata - dodala je. 

Nieves živi u predgrađu San Juana sa svoje dvije kćeri i unukom. To je malo susjedstvo, prepuno nedovršenih kuća, izgladnjelih pasa i prljavih ulica.

People wait at the emergency area of a clinic during a blackout in Caracas

Četvrtinu svojeg prihoda izdvaja kako bi kupila pitku vodu, a njezina kćer koja studira medicinu mora ići do susjeda kako bi koristila internet. 

A CLAP box, a Venezuelan government handout of basic food supplies, is seen amid garbage dump along a canal in Maracaibo

Bez obzira na izuzetno loše stanje, protesti su u San Juanu rijetki koliko i hrana, medicinske potrepštine i higijenski proizvodi. Neki sociolozi tvrde kako se dio društva pomirio s krizom jer ju preživljavaju već desetljećima. 

"Tuširamo se na kiši" 

Neki sakupljaju kišnicu, dok se ostali samo mole da im često isključivanje struje ne ošteti njihove uređaje. Oni koji si ne mogu priuštiti kupovinu pitke vode dolaze na gradsku pipu koja je priključena na bunar. 

People set up a pump and fill buckets with water from a pipe in a street of Maracaibo

- Dolazimo ovdje dva ili tri puta tjedno. Jednom vode nije bilo čak 12 dana - ispričao je Arelis Oliveros dok je punio kanistre. 

Problem pitke vode dosegao je tolike razmjere da se 17-godišnji Alejandro najčešće kupa na kiši jer kuća njegovog djeda, u kojoj živi, zna i danima biti bez vode. 

- Ponekad ne mogu to više izdržati jer užasno smrdim, pa se počastim - platim 10 tisuća bolivara za bus i odem majčinoj kući da se istuširam - objasnio je. 

100 tisuća bolivara - ni za cigaretu 

To je luksuz u zemlji u kojoj vrijednost novca pada toliko alarmantno brzo da 100 tisuća bolivara više nije dovoljno ni za jednu cigaretu. Gotovine više ni nema u Venezueli, a u samom San Juanu bankomati ne rade pa tako građani moraju satima stajati u redu pred bankama kako bi podigli nešto novca. 

Pa i kada dođu na red, mogu podignuti tek toliko - samo 100 tisuća bolivara. 

Carolina Azuaje, 17-godišnja studentica medicine od svoje kuće odlazi u šest ujutro da bi došla na fakultet. No, bus koji ju vozi do fakulteta često zna kasniti i po nekoliko sati. 

- Trebate se probijati rukama i nogama da biste ušli. Prošli sam tjedan zbog toga slomila prst - objasnila je Carolina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu