Obavijesti

News

Komentari 48

Hrvat pješačio 162 dana: Strah od smrti nije mi dopuštao stati

Hrvat pješačio 162 dana: Strah od smrti nije mi dopuštao stati
5

Zagrepčanin Nikola Horvat prvi je Hrvat koji propješačio Pacific Crest Trail, rutu dugu skoro 4300 kilometara. Vjetar je puhao 70 kilometara na sat i padala je kiša...

Vjetar je puhao 70 kilometara na sat i padala je kiša. Potpuno mokar penjao sam se na planinu. Tad sam pomislio da je sa mnom gotovo, rekao je Nikola Horvat (37) gostujući u studiju 24sata.     

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Oluja ga je uhvatila baš na rođendan, 17. rujna, i to u Oregonu. Znao je da će se smrznuti i umrijeti ako stane. Uspio se popeti na 2000 metara visoku planinu. Bilo mu je to najgore iskustvo na pješačenju koje je trajalo pet mjeseci, na ruti dugoj oko 4300 kilometara. Pacific Crest Trail proteže se od Meksika do Kanade. Teolog Nikola prije toga je radio u školi i na radiju. Dao je otkaz na oba posla.

- Tražio sam smisao života i na svom sam ga putovanju pronašao. Napokon sam upoznao sebe. Zato bih sve to ponovio iako sam u mnogim trenucima jedva čekao da svemu dođe kraj - priznao je Horvat.

Dodao je da se vratio s puno više samopoštovanja te da je otkrio kako može raditi mnogo više od prosječnog čovjeka. Najteže mu je, kaže, padala glad. Katkad je smio pojesti samo četiri bombona za jedan obrok. Na putovanju na kojem je dnevno prelazio po 30 kilometara u prosjeku, susreo se sa zmijama, kojotima, medvjedima, lisicama. Na tisuće miševa i škorpiona koji su plazili kraj njega u pustinji nije ni obraćao pažnju. Najgore mu je bio stajati oči u oči s pumom koja je bila metar udaljena od njega. Nasreću, poštedjela ga je i otišla.

- Bez vjere da ću uspjeti nikad se ne bih vratio - rekao je Nikola. 

POGLEDAJTE VIDEO: