Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

''Plaće eurozastupnika RH oporezuje i ne krši norme EU''

Iz Ministarstva financija kažu da se zbog specifične povezanosti sa državom u kojoj su birani, plaće europarlamentaraca mogu oporezivati po nacionalnim propisima

Tomislav Krasnec/VLM/Pixsell
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/Pixsell
5 komentara

Iz Ministarstva financija demantirali su napise da Porezna uprava krši zakone EU te da Hrvatska ne može oporezivati plaće hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Priopćenje donosimo u cijelosti. 

''Statut za zastupnike u Europskom parlamentu (Statute for Members of the European Parliament (2005/684/EC, Euratom), OJ L 262) uređuje između ostalog i pitanje plaće i oporezivanja, te sukladno članku 9. stavku 1. toga Statuta zastupnici u Europskom parlamentu imaju pravo na primjerenu plaću radi očuvanja njihove nezavisnosti, te se ista, sukladno članku 12. stavku 1. tog Statuta oporezuje u korist EU zajednica pod jednakim uvjetima koji su propisani člankom 13. Protokola o povlasticama i imunitetu zajednica, za dužnosnike i ostale službenike EU zajednica (Protocol on the Privileges and Immunities of the European Union, OJ C310/261). Prema tom članku kod primjene  poreza na dohodak, poreza na bogatstvo i poreza na nasljedstvo i kod primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između država članica EU, dužnosnici i ostali službenici EU koji samo zbog obavljanja svojih dužnosti u službi EU, uspostave svoje prebivalište na teritoriju države članice različitoj od države u kojoj su na početku obavljanja svojih dužnosti u službi EU imali prebivalište (odnosno državi rezidentnosti za porezne svrhe), smatrat će se, u obje zemlje, da su zadržali svoju rezidentnost u potonjoj državi uz uvjet da je ista članica EU.  

Prema članku 12. stavku 3. toga Statuta, propisano je da su neovisno o odredbi stavka 1. toga članka, države članice ovlaštene na plaće zastupnika u Europskom parlamentu primijeniti nacionalne porezne propise, uz uvjet da se spriječi dvostruko oporezivanje. Ovaj se članak primjenjuje i na prijelazne dodatke i starosne, invalidske i obiteljske mirovine, koji su također propisani tim Statutom.

Nadalje, u uvodnom obrazloženju navedenog Statuta, u točki 10. navodi se da budući su plaće i ostali dodaci isplaćeni iz općeg proračuna Europske unije, primjereno je da budu oporezivane porezom u korist Zajednice. Međutim, u točki 11. se navodi da zbog specifičnih okolnosti zastupnika, naročito zbog činjenice da oni nemaju obvezu trajno boraviti u bilo kojem mjestu rada Parlamenta i zbog njihove specifične povezanosti sa državom u kojoj su izabrani, primjereno je omogućiti Državi članici da primjeni odredbe nacionalnih poreznih propisa na plaće i ostale dodatke.

 Slijedom navedenog, primici koje hrvatski rezidenti, zastupnici u Europskom parlamentu ostvare po toj osnovi podliježu tuzemnim poreznim propisima, te isto nije protivno pravnim normama Europske unije. ''

Ministarstvo dodaje kako isto čine i druge države članice među kojima i susjedna Republika Slovenija.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message