Obavijesti

News

Komentari 35

Plaćeni najam stana, naknada za odvojeni život, 6+6... Ali naši zastupnici imaju povišeni tlak

Plaćeni najam stana, naknada za odvojeni život,  6+6... Ali naši zastupnici imaju povišeni tlak

Zastupnicima je omogućen i uvid u unutrašnjost srca pomoću virtualne stvarnosti, a predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac pozvala je zastupnike da se okrenu zdravom načinu života

VIDEO

Zbog stresnog posla saborski zastupnici imaju povišen tlak i šećer u krvi, pokazalo je mjerenje provedeno u petak prijepodne u Hrvatskom saboru u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, 29. rujna.

Učestalost hipertenzije kod saborskih zastupnika nešto je veća nego u ostale populacije, kod nekih su izmjerene vrlo visoke vrijednosti jer je to stresan posao, izjavio je novinarima u Saboru akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju.

Ništa od uhljebljivanja bivše ministrice: Tramišak htjela u tvrtku koja posluje s državom
Ništa od uhljebljivanja bivše ministrice: Tramišak htjela u tvrtku koja posluje s državom

Provođenjem javnozdravstvene akcije mjerenja arterijskog krvnog tlaka i glukoze u krvi, uz savjete kardiologa i dijabetologa, Sabor se i ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana srca.

Javnozdravstvena akciju, na inicijativu Hrvatskog kardiološkog društva, organizirao je Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u suradnji sa zakladom "Hrvatska kuća srca", Hrvatskom ligom za hipertenziju te Hrvatskim društvom za dijabetes i bolesti metabolizma.

Više je birača nego odraslog stanovništva: Tramvaj broj 12 putuje kroz tri izborne jedinice
Više je birača nego odraslog stanovništva: Tramvaj broj 12 putuje kroz tri izborne jedinice

Predstavnici tih udruga akademici Davor Miličić i Bojan Jelaković te Dario Rahelić istaknuli su važnost da se poruka o očuvanju kardiovaskularnog zdravlja pošalje iz Sabora.

Hrvatska i dalje među zemljama visokog kardiovaskularnog rizika

Kretanje, nepušenje, zdrava prehrana, idealna tjelesna težina, rano prepoznavanje hipertenzija i dijabetesa, ključni su za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja, poručio je Miličić, upozorivši da Hrvatska još uvijek pripada zemljama visokog kardiovaskularnog rizika.

Jelaković je pozvao na jačanje odgovornosti kod građana za zdravlje, a Rahelić istaknuo da je šećerna bolest jedan od ključnih čimbenika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Pavliček iz Suverenista: Tražimo zabranu uvoza jeftinog žita iz Ukrajine. Preplavilo je tržište...
Pavliček iz  Suverenista: Tražimo zabranu uvoza jeftinog žita iz Ukrajine. Preplavilo je tržište...

Zastupnicima je omogućen i uvid u unutrašnjost srca pomoću virtualne stvarnosti, a predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac pozvala je zastupnike i ostale građane da se okrenu zdravom načinu života i upoznaju svoje srce.

Ivana Portolan Paić iz Ministarstva zdravstva istaknula je da je zadnjih godina prisutan silazni trend u pobolu od kardiovaskularnih bolesti, no i dalje su sveprisutni čimbenici rizika za njihov razvoj - povišeni krvni tlak, kolesterol, debljina i pušenje. 

Prevenciju i promicanje kardiovaskularnog zdravlja Ministarstvo namjerava objediniti u nacionalnom planu prevencije kardiovaskularnih bolesti i pokretanjem preventivnih pregleda, rekla je Portolan Paić.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe