News

Komentari 8

'Plan je usmjeren na smanjenje broja poginulih i teških prometnih nesreća za 50 posto'

'Plan je usmjeren na smanjenje broja poginulih i teških prometnih nesreća za 50 posto'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je još 12 putnika, ozlijeđenih u nesreći na A3 neki dan, na bolničkom liječenju. Apelirao je na sve da poštuju propise i doprinesu boljoj sigurnosti

Na dan 28. srpnja u odnosu na isti dan prošle godine zabilježeno je povećanje broja poginulih osoba u Hrvatskoj za 13,1 posto - 19 osoba više, smanjenje broja teško ozlijeđenih i povećanje broja lakše ozlijeđenih za 16,9 posto. Nažalost, prometna nesreća koja se dogodila 25. srpnja kod mjesta Sibinj, a u kojoj je smrtno stradalo 10 osoba, a ozlijeđeno 43, od kojih 13 teško i 30 lakše, značajno je povećala brojku smrtno stradalih na našim cestama, istaknuo je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasivši kako to pokazuje potrebu daljnjih ulaganja, kako u infrastrukturu, tako i u edukaciju sudionika u prometu. 

Dodao je kako je još 12 putnika iz tog autobusa zadržano u Hrvatskoj na liječenju te izrazio sućut obiteljima poginulih.

- I ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji - rekao je. 

Plan je usmjeren na smanjenje broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća za 50 posto

Prema podacima MUP-a, u prometnim nesrećama 2019. godine smrtno je stradalo 297 osoba, dok u 2020. godini 237 osoba, što je najmanja brojka do sada od samostalnosti Republike Hrvatske.

- Rezultat je to dijelom i provedbe mjera petog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, koji je Vlada Republike Hrvatske donijela za razdoblje 2011. - 2020. godine. Iako osnovni cilj od najviše 213 smrtno stradalih na cestama u tom razdoblju nije ostvaren, trend smanjenja broja prometnih nesreća i smrtnosti pokazuje da se Republika Hrvatska približila osnovnom cilju, odnosno 50 posto smanjenju smrtnosti - poručuju iz MUP-a.

U cilju poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa, a poglavito smanjenja smrtnosti, dodao je ministar Božinović, MUP će nastaviti s pojačanim aktivnostima, koje će se usmjeravati na nadzor i sankcioniranje tzv. četiri glavne ubojice u prometu: brzina, alkohol, korištenje mobitela i nekorištenje sigurnosnih pojaseva.

- Posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, motocikliste, bicikliste, recidiviste - poručio je.

A Vlada je na sjednici donijela i Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa  Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. 

- Plan je usmjeren na smanjenje broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća za 50 posto. Posebni cilj je unaprjeđenje sigurnosti cestovnog prometa, koji se planira ostvariti provedbom 190 aktivnosti, koje su svrstane u tri osnovne kategorije - edukacijske, inženjerske i zakonske te podijeljene u 71 mjeru i 13 područja djelovanja - istaknuo je. 

Planom su definirani ključni pokazatelji uspješnosti te je određena odgovornost pojedinih institucija, naglasio je Božinović.