Obavijesti

News

Komentari 72

Evo koje reforme Vlada planira provesti u idućih godinu dana...

Evo koje reforme Vlada planira provesti u idućih godinu dana...
1

Nacionalni plan reformi za 2019. godinu sastoji se od tri cilja, 10 reformskih područja, 30 mjera i čak 100 aktivnosti. Među tim područjima su javna uprava, pravosudni sustav, demografska obnova...

VIDEO

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Nacionalni plan reformi za 2019. godinu. 

- On dolazi na dnevni red u jednom pozitivnom kontekstu, a to je kontinuitet naše politike koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, provođenja strukturnih reformi i privlačenja investicija. Mi smo 2017. izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, prije mjesec i pol dana smo izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, potom je Standard & Poor's vratio kreditni rejting - istaknuo je premijer Andrej Plenković. 

Plenkovićev model: Za obračun s 'nestašnima' čeka zadnji tren
Plenkovićev model: Za obračun s 'nestašnima' čeka zadnji tren

Dokument se sastoji, naglasio je, od tri cilja, 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti.

Tri cilja su, dodao je, jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada te održivost javnih financija.

'Kinezi dolaze u Pulu i Rijeku vidjeti što s brodogradilištima'
'Kinezi dolaze u Pulu i Rijeku vidjeti što s brodogradilištima'

Deset reformskih područja, nabrojao je Plenković, odnose se na unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi te osiguranje financijske stabilnosti i održivosti kvalitete zdravstvenog sustava. 

- U tih 10 točaka su praktički sve strukturne reforme, sve ono o čemu stalno govorimo i na čemu stalno radimo - istaknuo je Plenković.

Nove mjere za ulaganje i borba protiv korupcije  

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić istaknuo je kako će se planiranim reformama nastaviti liberalizacija tržišta kroz administrativno rasterećenje poslovnog sektora i neporeznih davanja, omogućit će se elektroničko pokretanje poslovanja, uvest će se nove poticajne mjere za ulaganje u Hrvatsku, nastavit će se aktivacija državne imovine kao i osiguranje odgovornijeg poslovanja trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a planira se restrukturiranje cestarskih društava i željezničkog sustava. 

Ako sada padne Milijan Brkić, kako će sutra pasti Plenković?
Ako sada padne Milijan Brkić, kako će sutra pasti Plenković?

U području borbe protiv korupcije, nastavio je Tolušić, planira se intenzivirati aktivnosti u područjima jačanja odgovornosti i integriteta dužnosnika, radit će se na poboljšanju pravosudnog sustava kroz daljnji razvoj elektroničke komunikacije između sudova i drugih sudionika te kroz ubrzanje i skraćivanje sudskih postupaka. Nastavlja se i kurikuralna reforma, kao i cjeloživotno obrazovanje.

Jedan od glavnih prioriteta Vlade je poticanje demografske obnove posebno u manjim, ruralnim područjima, a u cilju poticanja korištenja rodiljnog dopusta zaposlenih roditelja planira se povećati iznos limita novčanih naknada za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta. 

U zdravstvenom sustavu, istaknuo je Tolušić, ići će se ka boljem upravljanju ljudskim resursima, digitalnoj transformaciji, a nastavlja se s funcionalnom integracijom bolnica, unaprijeđenjem primarne zdravstvene zaštite i u području onkologije, objedinjavanjem javne nabave...

U sklopu toga, Vlada je donijela i mjere za postizanje ciljeva Strategije "Europa 2020." koje su podijeljene u pet područja, a to su- zapošljavanje, istraživanje i razvoj, klimatske promjene i energetska održivost, obrazovanje te smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Kako je istaknuo Tolušić, ove mjere su dugoročne. A cilj je povećati stopu zaposlenosti za muškarce i žene  u dobi između 20-64 godina na 65,2 posto posebno kroz veću participaciju mladih, starijih radnika i onih s nižim stupnjem obrazovanja. Nadalje, poboljšati okruženje za istraživanje i razvoj, posebno s ciljem podizanja kombinirane razine javnog i privatnog ulaganja u ovaj sektor na 1,4 posto BDP-a. U području klimatskih promjena, cilj je smanjiti emisije stakleničkih plinova u usporedbi s razinama iz 1990., povećati udio obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije na 20 posto te povećati energetsku učinkovitost za 20 posto. Mjere obrazovanja odnose se na poboljšanj razine obrazovanja, posebno kroz smanjene stope ranog napuštanja šklovanja i povećanja udjela stanovništva u dobi između 30-34 godina koji su završili tercijarno obrazovanje na najmanje 35 posto.

Nadalje, cilj je smanjiti i broj ljudi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti za 150.000 osiguranjem školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, osiguravanjem humanitarne pomoći najpotrebitijima, donošenjem podzakonskih akata iz Zakona u udomiteljstvu, uvođenjem nacionalne mirovine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati