News

Komentari 4

HGSS ima pune ruke posla: spasili su planinara na Biokovu i planinarku na Kamešnici

HGSS ima pune ruke posla: spasili su planinara na Biokovu i planinarku na Kamešnici

Iz HGSS-a apeliraju na ljude da u planine nikako ne odlaze bez adekvatne opreme. Iako je proljeće na pragu, vrijeme na planinama i dalje je varljivo i promjenjivo pa treba biti oprezan

HGSS Makarska u nedjelju je uspješno okončao potragu za ozlijeđenim planinarom na Biokovu koji je proklizao niz ledenu površinu, a potom i udario o stijenu, potvrdio nam je Ante Kukavica, pročelnik HGSS stanice Makarska.

Oko 12.40 sati dobili su dojavu o unesrećenom, međutim, nisu dobili konkretnu lokaciju zbog čega je potraga duže potrajala. Unesrećeni je bio u društvu još jednog planinara koji je komunicirao sa spašavateljima.

Planinari su se nalazili sa sjeverne strane Biokova podno vrha Sveti Jure. U akciji je sudjelovalo deset pripadnika GSS-a koji su oko 14 sati došli do unesrećenog te ga hitno prevezli u bolnicu.

- Planinar je izgreban i natučen. Ovakve situacije obično završe kobno, imao je sreće - rekao je Kukavica.

 

Druga akcija spašavanja bila je u 13.30 sati. Na telefon sinjske Ispostave HGSS Split stigla je dojava o nesreći trideset sedmogodišnje ženske osobe na Kamešnici ispod skloništa Milčić. 

Članovi HGSS Split Ispostave Sinj prema mjestu nesreće krenuli su u 13.40 i do mjesta nesreće stigli oko 14.50 sati. Ženu su već bili utoplili i zbrinuli planininari koji su bili uz nju. Unesrećena planinarka je imala mučninu, malaksalost i povraćala je. 

Nakon dolaska gorskih spašavatelja liječnik HGSS-a unesrećenoj je dao infuziju stabilizirao je. Unesrećena je nakon toga, uz pratnju spašavatelja, spuštena do vozila kod Gornjih Korita oko 16.55 sati.

 

Iz HGSS-a apeliraju na ljude da u planine nikako ne odlaze bez adekvatne opreme. Iako je proljeće na pragu, vrijeme na planinama i dalje je varljivo i promjenjivo, a to se posebno odnosi na visoke vrhove poput Svetog Jurja na Biokovu pa treba biti posebno pažljiv. 

Najčitaniji članci