Obavijesti

News

Komentari 230

'Plava zvijer': Za Hitlera je bio idealan - krvoločan i efikasan

'Plava zvijer': Za Hitlera je bio idealan - krvoločan i efikasan
1

Na današnji dan 1904. rođen je Reinhard Heydrich jedan od najzloglašenijih nacista, toliko okrutan i nemilosrdan da ga je i sam Hitler nazivao Čovjek sa željeznim srcem...

VIDEO

Ako je vrag ikada hodao zemljom bilo mu je ime Reinhard Heydrich. On je bio jedan od ključnih arhitekata Holokausta, upravljao je tajnim službama Trećeg Reicha i bio desna ruka zloglasnog Heinricha Himmlera. 
Bio je jedan od vodećih ljudi Gestapa i prvi čovjek okupirane Češke i Moravske. Zvali su ga Praški koljač. Jedan od najkrvožednijeg SS-ovca bio je istinska siva eminencija nacističkog režima, “zli genij” za kojeg se špekuliralo da je sposoban svrgnuti i samoga Führera.

Reinhard  Heydrich im Prager Schloß

Plava Zvijer, tepali su mu njegovi najbliži suradnici, na području kojem je rukovodio brzinski bi ugušio svaki pokušaj otpora. Svi su od njega i njegove surovosti, malo je reći, strahovali a on je mislio da je neuništiv. Tako samouvjeren vozio se praškim ulicama u svom Mercedesovom kabrioletu kad su mu dva mlada čehoslovačka patriota postavila zasjedu i izvršila atentat na njega. Umro je osam dana kasnije u Pragu u 38 godini života.

A Reinhard Heydrich, beskrupulozni nacist ledenog pogleda i silne ambicije cijeli je život o sebi mislio da je poseban, bolji i inteligentniji od drugih, da je miljenik sreće..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krvnik iz obitelji umjetnika

Rođen je u dobrostojećoj katoličkoj obitelji u njemačkom gradu Halle an der Saale, tridesetak kilometara od Leipziga. Otac mu je bio poznati skladatelj i operni pjevač Richard Heydrich, a majka kći osnivača i direktora kraljevskog konzervatorija u Dresdenu. Ime Reinhard je dobio po liku iz očeve opere
Njegov najdraži instrument bila je violina koju je izvrsno svirao. Heydrichov je otac bio njemački nacionalist te je te ideje prenio i na svoje troje djece. Disciplina i strogoća su u obitelji bili na visokoj razini, a kažnjavanje djece nije bila rijetkost.

Rom, Beisetzung italienischer Polizeichef Bocchini

Mladi Reinhard još kao gimnazijalac počinje se baviti mačevanjem a često ima dvoboje s mlađim bratom Heinzom. Sudjeluje i u natjecanjima i iz drugih raznih sportskih disciplina. Bio je izvrstan i u plivanju.  No, unatoč svemu tome, bio je vrlo samozatajan i česta meta zlostavljanja zbog visokog glasa i svoje katoličke vjere jer je tamošnja zajednica bila većinski protestantska. Za vrijeme  vojne obuke krajem dvadesetih godina bavio se i jedrenjem. Njegova karijera u mornarici završila se naglo 1931. godine zbog optužbe za lažno obećanje braka, a to se u tadašnjoj pruskoj mornarici smatralo nečasnim činom.

Na zlu glasu je bio i kod žena..

Naime, Heydrich je u vrlo kratkom vremenu stekao reputaciju ozloglašenog ženskara. Iz sebe je imao mnogobrojne afere. Jedne večeri tijekom 1930. godine, 26- godišnji Reinhard prisustvovao je balu veslačkog kluba. Tu večer je upoznao 19- godišnju Linu von Osten. Uskoro su se zaručili, ali je jedna od njegovih bivših ljubavnica, kći direktora brodogradilišta, čuvši da je ljubavnik na takav način ostavio doslovno pobjesnila.

Požalila se ocu, koji je bio prijatelj admirala Ericha Raedera, tada Šefa Pomorskih operacija. Ubrzo je mladi zavodnik Reinhard službeno prijavljen zbog blaćenja časti mlade žene. Optužen je za "ponašanje neprilično za časnika i gospodina" što je rezultiralo i službenom istragom. 
Pozvan je pred sud časti gdje je branio svoju nevinost, tvrdeći da dotična žena laže. Iako je oslobođen admiral Raeder ga je osudio na "otpust zbog bludničenja". Otpušten je iste godine. Iako dotučen, ostao je zaručen za Linu von Osten koju je i oženio, ali bez ikakve nade za napredak u karijeri.
No nije prošlo dugo vremena a ambiciozni i inteligentni Reinhard 1931. uključio se u osnivanje kontraobavještajne službe unutar SS-a.. Danas se uglavnom smatra kako je Himmler instantno bio impresioniran Heydrichom te mu je ponuđeni posao dao odmah.  Samo godinu kasnije Heydrichova je protuobavještajna služba postala moćan aparat straha i terora. Nakon toga Heydrichova karijera išla je samo uzlaznom putanjom..

Besprechung Himmler mit Müller, Heydrich, Nebe, Huber

Hitlerov idealni nacist

Hitler ga je smatrao prototipom savršenog naciste, istovremeno krvoločnog i efikasnog, a k tome još i plavokosog i visokog.
Naime, Heydrich je zaista izgledom utjelovljavao ideal pravog arijevca, čistog porijekla. Visok, plave kose i plavih očiju, izraženih kontura lica. Njegovo porijeklo iz ugledne i čiste njemačke obitelji još ga pravi idealnijim za članove SS-a. No Heydrichu rasni idealni zapravo ništa nisu značili. Ideološki on nije podržavao ideju čistoće krvi i nacije i u svom radu nikad nije bio vođen tom idejom. On je želio vlast zbog vlasti same, a ne zbog ideala te je sve svoje intelektualne mogućnosti podređivao cilju svoje vlastite egzistencije i osobnog napretka. On je bio poslušnik režima ali bez tih ideala koji su drugi imali.

Ausstellung "Planung und Aufbau im Osten"

Poznati kriminolog iz Mainza, A. Merge u svom djelu za ovog "menadžera terora" kaže sljedeće: Heydrich svijet nije htio niti uništiti niti promijeniti, nego samo podrediti. On je bio tehničar ubijanja za potrebe moći. Kod njega nije bilo sadizma ni zadovoljstva u ubijanju, ali ni ikakve milosti prema životu...

On se dosjetio žute zvijezde

Ubrzo poslije noći pogroma u studenom 1938. (Kristalne noći) kada su svuda u Njemačkoj gorjele sinagoge i uništavane židovske trgovine, tada direktor Glavne službe sigurnosti Reicha Reinhard Heydrich je napisao: „Svaki Židov bi u skladu s Nirnberškim zakonima morao nositi posebnu oznaku. To je mogućnost koja olakšava mnoge druge stvari.“

Tako će im, smatrao je, biti puno lakše pronalaziti Židove i transportirati ih u koncentracijske logore kad za to dođe vrijeme. Tvrdokorni i revni nacist Heydrich regulirao je tada i sve pojedinosti pa nije bilo nikakvih problema ili komplikacija oko provedbe odredbe o obaveznom nošenju znaka za raspoznavanje. Naime, sve je bilo spremno jer je Heydrich prije svega bio temeljit čovjek.

Reinhard Heydrich


 

"Šestokraka zvijezda veličine dlana, žute boje, s crno izvučenim konturama i natpisom „Židov“ mora se nositi vidljivo na lijevoj strani grudnog dijela odjeće, za koji mora biti zašivena“
Naredbu  o 'žutoj zvijezdi' on je i potpisao a samo pet dana nakon naredbe da svi Židovi moraju nositi "žutu zvijezdu" unaprijeđen je u još viši čin SS -Obergruppenführera. 

Tijekom Kristalne noći 1938., poslao je telegram brojnim časnicima SD-a i Gestapa: '.. što više Židova.. pogotovo bogatih Židova...uhiti u svim distriktima i zatvori u pripadajuće kaznionice... Odmah nakon uhićenja, trebaju se kontaktirati prikladni koncentracijski logori kako bi se Židovi što prije smjestili u njih...'Nakon Kristalne noći, Göring mu je osobno dodijelio titulu šefa Centralnog ureda za emigraciju Židova.

Pet mjeseci prije smrti u lipnju 1942. na Konferenciji u Wannseeu predstavio je plan za deportaciju 11 milijuna Židova iz svake europske zemlje na Istok gdje bi bili ubijeni prisilnim radom ili izravno u logorima.

Bio je i osnivač paravojnih grupacija kojima je primarni zadatak bio  "istrebljenje Židova, Cigana i sovjetskih komesara". Bili su ključni dio "Konačnog rješenja Židovskog pitanja" u okupiranim teritorijima, time automatski postavši jedan od ključnih elemenata Holokausta.

Kakav nam je plan istrebljenja?

U srpnju 1941. godine, drugi čovjek Trećeg Reicha Hermann Göring naredio je Heydrichu da se što prije napravi plan administrativnih, materijalnih i financijskih mjera za izvođenje tzv. konačnog rješenja židovskog pitanja. Rečeno - učinjeno. U siječnju 1942. Heydrich je sazvao spomenutu konferenciju u prekrasnoj vili u Wannseeu, predgrađu Berlina gdje se susreo s Adolfom Eichmannom, šefom Središnjeg ureda židovske emigracije te 15 ostalih službenika iz raznih nacističkih ministarstava.

On je vodio glavnu riječ a plan je bio jednostavan - trebalo je smisliti plan kako se "riješiti" Židova. Na konferenciji su svi imali pregršt dokumenata, primjerice, o tome koliko Židova ima u svakoj zemlji Europe, a razrađivale su se i pravne osnove holokausta. Nekoliko je rješenja predloženo, a Heydrich je predložio da se Židovi transportiraju iz svakog dijela Europe u koncentracijske logore u Poljskoj te da ih se izrabljuje do smrti. Mnogi su izjavili neslaganje zbog troškova, nedostatka vremena itd. Iako riječ "istrebljenje" nije bilo spomenuto, sve je bilo jasno.

Atentat na tiranina

Čehoslovačka vlada u egzilu koja je za vrijeme rata bila smještena u Velikoj Britaniji poslala je svoje agente koje je trenirala britanska tajna služba da ubiju  Heydricha. Padobranima su izbačeni nad Češkom s ciljem da Heydrichu naprave zasjedu. On je tog 27. svibnja u otvorenom Mercedesu prolazio kroz praško predgrađe.

Zasjedu su postavili na jednom zavoju gdje je njegov automobil morao usporiti. Kad se automobil približio agent Jozef Gabčík otkrio se i htio je zapucati iz svoje automatske puške, ali se ona zaglavila. 
Heydrich, umjesto da naredi vozaču da ubrza, zapovjedio je da automobil stane i pokušao je pucati na napadača. Tada je drugi agent bacio bombu na stražnji dio automobila. Eksplozija je teško ranila Heydricha, ali je on izašao iz vozila i pucajući pokušao uhvatiti napadače. Tek nakon što je pretrčao pola ulice srušio se od zadobivenih rana. 

Pretrpio je snažne ozljede na lijevoj strani tijela, zadobivši puknuće dijafragme, slezene i pluća te slomljeno rebro. Liječnici su odmah operirali te se, unatoč blagoj temperaturi, činilo kako oporavak ide bez problema. No ipak nije izdržao. Heydrich se pomirio sa svojom sudbinom, citirajući dio jedne od očevih opera:

„Svijet je samo kugla koju okreće Gospod Bog.
Svi mi moramo plesati kako bubnjevi sviraju."

Angažiran je bio i Hitlerov osobni liječnik Theodor Morell koji je preporučio uzimanje novog antibiotika sulfonamida, no to nije učinjeno. Heydrich je umro tjedan dana nakon atentata. Pao je u komu i više se nije probudio. Preminuo je u 4:30 sati ujutro, 4. lipnja 1942., u 38. godini života. Autopsija je potvrdila kako je umro od sepse. 

Hitler je bio bijesan zbog ubojstva njegovog "zaštitnika" Češke i Moravske. Naredio je brzu istragu i uhićenje krivaca. Tajne službe su atentatore povezali s mjestima Lidice i Ležáky, zbog čega je Hitler naredio masovne deportacije i ubojstva kao osvetu za atentat. Oko 13.000 Čeha je uhićeno, deportirano, zatvoreno ili ubijeno. Dana 10. lipnja, svi muškarci stariji od 16 godina u selima Lidice i Ležáky su ubijeni.

On je bio Himmlerov 'mozak'

Heydrich i Himmler su imali vrlo čudan, ali iznimno praktičan radni odnos. Heydrich je bio glavna Himmlerova uzdanica i njegov zamjenik. Ali, iako je Himmler bio šef, Heydrich je bio prava snaga iza SD-a i Gestapa.

Iako se osobno nisu podnosili njih su dvojica formirali čvrsto partnerstvo i postali sveprisutna sila unutar stranke. Obojica su bila gladna moći, posebno Heydrich čija je inteligencija imala važnu ulogu u njegovom manipuliranju Himmlera. To je rezultiralo poznatim akronimom H.H.H.H., koji je značio Himmlers Hirn heißt Heydrich ( Himmlerov mozak zove se Heydrich). Heydrich je itekako bio spreman iskoristiti Himmlera i odbaciti ga čim bi se domogao čelne pozicije u SS-u, koju Himmler nije u potpunosti koristio. U tome ga je spriječio atentat koji ga je 1942. koštao života. Da je ostao živ pitanje je bi li Himmler ostao neosporivi i jedini vođa SS-a tijekom rata...

Brat mu je pomagao Židovima

Heydrich je u braku s Linom von Osten dobio četvero djece. Najmlađe je rođeno mjesec dana nakon njegove smrti. 


 

Njegov mlađi brat Heinz Siegfried isprva je bio odani pobornik nacizma i stranke. I vjerojatno bi ostao da nakon bratove smrti nije u ruke dobio bratove privatne dokumente. Među njima i one u kojima se detaljno objašnjava "konačno rješenje židovskog pitanja". Nakon toga Heinz "mijenja ploču" i počinje spašavati židovske živote izdajući im lažne dokumente kako bi mogli pobjeći. To je uspijevao raditi jer je i dalje bio na istaknutoj poziciji urednika prorežimskih novina. No u studenom 1944. misleći da ga je Gestapo otkrio počinio je samoubojstvo želeći zaštititi svoju obitelj. Iza njega je ostalo petero djece.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 230
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti