News

Komentari 2

Plenković: 'Branitelji u Pakracu prije 30 godina ispisali povijest'

Plenković: 'Branitelji u Pakracu prije 30 godina ispisali povijest'

Na svečanosti u povodu 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu predsjednik Vlade zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su tada stali u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i stanovništva

Svečani program počeo je misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Slijedio je Mimohod pobjednika, koji je zbog poštovanja epidemioloških mjera bio ograničen na 25 stjegonoša koji su nosili državne zastave. Na Trgu bana Jelačića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima počeo je središnji dio svečanosti na koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade, a premijer Andrej Plenković u govoru se prisjetio spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na mladu hrvatsku demokraciju.

Pakrac: Premijer Plenković sudjelovao na obilježavanju 30. godišnjice početka Domovinskog rata

Oružana pobuna u Pakracu bila je izravna posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti, istaknuo je predsjednik Vlade i podsjetio da su pobunjenici s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine općine  i četničku zastavu.

 „Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se tih događaja sjećamo s mješavinom tuge zbog gubitka mnogih života i velike materijalne štete, ali i ponosa jer se hrvatski narod, iako suočen s neravnopravnom borbom, ujedinio i obranio od velikosrpske agresije i pružio ruku pomirenja nakon pobjede.

Pakrac: Premijer Plenković sudjelovao na obilježavanju 30. godišnjice početka Domovinskog rata

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada vodi računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika putem brojnih projekata. Podsjetio je na važnost novog Zakona o hrvatskim braniteljima te na važnost traganja za nestalim osoba i procesuiranje ratnih zločina. 

Pakrac: Premijer Plenković sudjelovao na obilježavanju 30. godišnjice početka Domovinskog rata

Osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministri obrane Mario Banožić i rada Josip Aladrović, saborski zastupnici, predstavnici regionalne i lokalne vlasti te mnogi drugi dužnosnici, branitelji i članovi njihovih obitelji.

1. ožujka 1991. pričuvni policajci srpske nacionalnosti su na prijevaru razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac. S policijske zgrade i općinske zgrade skinuli su zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe su  2. ožujka, u ranim jutarnjim satima ušle u policijsku postaju, zauzele ju  i vratile je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

Najčitaniji članci