Obavijesti

News

Komentari 159

Plenković objavio koji su sve proizvodi pojeftinili i koliko

Plenković objavio koji su sve proizvodi pojeftinili i koliko

Plenković je na sjednici Vlade najavio kako se uz osam proizvoda kojima je trenutno zamrznuta cijena, zamrzavaju cijene još 23 proizvoda, dakle ukupno 30

VIDEO

Svi socijalni partneri iskazuju zadovoljstvo razinom osjetljivosti Vlade Republike Hrvatske i željom da očuva socijalnu koheziju u društvu i da potporu gospodarstvu, poručio je Ivan Mišetić, predsjednik GSV-a, nakon konstituirajuće sjednice ovog tijela, a uoči sjednice Vlade na kojoj će biti predstavljen novi paket mjera pomoći.

Još premijer Andrej Plenković "brusi" detalje oko dogovora s trgovcima. Na pitanje novinara je li točno da će Vlada zamrznuti cijene 30 proizvoda, Mišetić je potvrdio. Do sada su bile zamrznute cijene osam proizvoda, dakle, ograničavaju se još za 22.

- Ne znam kojih, tih detalja nije bilo na GSV-u - dodao je.

Plenković će na današnjoj sjednici predstaviti sve detalje novog paketa mjera.

PRATITE UŽIVO:

Plenković se na početku osvrnu na aktualne teme. Izrazio je sućut Maroku i Libiji zbog tisuća ljudi koji su stradali u potresu i poplavi. 

- Ponudili smo im i financijsku pomoć te ćemo putem međunarodnih organizacija nastojati pomoći u saniranju posljedica ovih katastrofa - rekao je Plenković.

Potom je govorio i o ulaganjima u zdravstvo.

- Predvidjeli smo oko 2,16 milijardi eura ulaganja u zdravstvo - rekao je premijer.

U plusu smo 12 milijardi eura od članstva u EU, poručio je za sve one, kako je kazao, koji sumnjaju u dobrobit članstva, misleći tu i na predsjednika Milanovića.

'Borba protiv nasilja nema alternativu'

Podsjetio je na jučerašnji sastanak s udrugama oko mjera koje Vlada donosi u borbi protiv nasilja nad ženama. 

- Radi se o velikom broju novih mjera. Povećavamo kazne za silovanje, ukidamo zastaru za sva djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Uvodimo posebno kazneno djelo teško ubojstvo žene - istaknuo je.

Pozicija Vlade je, naglasio je, da borba protiv nasilja nema alternativu.

- Najavili smo i osnivanje alimentacijskog fonda putem kojeg će država isplaćivati alimentaciju za roditelje koji to ne mogu - dodao je.

- Važna informacija za obitelji - jučer je ministarstvo znanosti poslalo u javno savjetovanje prijedlog Uredbe o kriterijima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječijih vrtića, osiguravamo sredstva lokalnim jedinicama za vrtiće čiji su oni osnivači, kao i za privatne vrtiće - poručio je dodavši kako financiranje započinje već od 1. listopada.

Peti paket mjera

Konačno je prešao na novi paket mjera pomoći u borbi protiv inflacije i energetske krize.

- Novi paket mjera ima za cilj održati nisku cijenu električne energije. Cijena električne energije za sve ostaje ista. Ovo je poruka ekonomske sigurnosti, stabilnosti i predvidivosti - rekao je Plenković.

- Riječ je o petom paketu, za uvod bih samo kazao da smo ga donijeli po već dobroj i ustaljenoj proceduri konzultacija s ključnim partnerima, razgovarali sa sindikatima, poslodavcima, komorama, trgovcima i predstavnicima banaka. Ima za cilj održati nisku cijenu električne energije, plin smo regulirali do iduće godine. Cijena struje ostaje za srednje i male poduzetnike, javne institucije, građane ostaje ista. Paket sadrži mjere za najugroženije u vidu jednokratne pomoći. U svrhu smanjenja rasta inflacija, donijet ćemo mjeru priuštivosti cijena osnovnih proizvoda u košarici - rekao je.

Trgovački lanci, dodao je, iskazali su spremnost pojeftiniti određene proizvode. 

- Krenut će s tim već ovih dana, a vjerujem da će većina njih i vratiti cijene na 31. prosinca - kazao je.

Ključ jučerašnjih sastanaka, naglasio je, jest to da će banke povećati kamatne stope na štednju građana. 

- To je mjera koja ide u prilog građana, a također je i protuinflacijska - rekao je.

Dobili su i jamstva, dodao je, da dizanje kamatnih stopa na štednju neće povući i dizanje stopa na stambene kredite.

Potom je na Vladi predstavljena prezentacija 5. paketa mjera.

Novi paket mjera težak je 464 milijuna eura, a dodatno će predstaviti alokaciju za zelenu tranziciju koja je teška milijardu i 212 milijuna eura. Nove mjere stupaju na snagu 1. listopada.

- Prvi cilj je zadržati nisku cijenu energije, ta mjera je teška 288 milijuna eura - dodao je.

- Cijena za kućanstva - ostaje ista. Poruka mira, stabilnosti i sigurnosti, s tim da smo polugodišnji prag s 2500 kilovat sati podigli na 3000 kilovat sati i to za onaj dio struje koji iznosi 59 eura po megavat satu, što znači da naša kućanstva mogu potrošiti više struje po jeftinijoj cijeni. Kad potroše više od 3000 kilovat sati, prelaze na plaćanje po 88 eura - rekao je.

2022. godine su hrvatski građani, zahvaljujući mjerama Vlade, naglasio je, primali račune tri i pol puta manje. 

- Mjesečna ušteda je bila 96 eura, a godišnja 1153 eura - rekao je.

U ovoj godini, nastavio je, cijena struje bila je oko 165 eura po megavat satu. 

- Mjesečna ušteda je oko 35 eura, a godišnja 418 eura - dodao je.

Cijena ostaje ista i za javne institucije.

- Kad je riječ o cijenama za malo, srednje i mikro poduzetništvo, ista ostaje subvencija od 62 eura po megavat satu. Jedino veliki poduzetnici nisu uključeni - rekao je.

Što se tiče velikih gospodarskih subjekata, naglasio je, Vlada daje jamstvo da će intervenirati ukoliko dođe do ozbiljnijih poremećaja na tržištu.

116 milijuna eura ide za jednokratne potpore.

Predstavio je i dodatke za umirovljenike.

- Potpora obuhvaća 712.000 umirovljenika koji imaju mirovinu do 700 eura, prvi put smo obuhvatili i zaposlene korisnike mirovine. Svi koji imaju do 300 eura dobit će jednokratno 160 eura, onima od 300 do 435 eura mirovine dobit će 120 eura, onima od 435 do 570 eura mirovine dobit će 80 eura, a onima do 700 eura mirovine dobit će jednokratno 60 eura - rekao je.

Onima koji primaju dječji doplatak dobit će za jedno dijete 50 eura, za dvoje 100, za troje 150, četvero 200 eura, a za petero i više djece 300 eura.

Predstavio je zamrzavanje cijena u dućanima, koje će na 30 proizvoda vrijediti od 18. rujna.

- Nemam ovdje košaricu pa da vadim proizvode kao da smo u dućanu - rekao je aludirajući na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Uz osam trenutno zamznutih cijena, dodao je, zamrzavaju se cijene za još 23 proizvoda.

- Kada bi netko otišao u dućan i kupio ove proizvode, po novim cijenama bi to platio 76 eura, a krajem prošle godine bi platio 99 eura - rekao je.

Jednokratnu novčanu potporu dobivaju i 173.000 ljudi, ugroženih kupaca energenata, korsnici minimalne naknade.... Dobit će 150 eura.

73.000 nezaposlenih dobiva 100 eura.

Tu su i potpore za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda.

Ide još novih 15 milijuna eura za ublažavanje posljedica od afričke svinjske kuge.

Za poreznu olakšicu na energente za grijanje izdvaja se 35 milijuna eura (ostaje nižena stopa PDV-a od 5 posto za isporuke prirodnog plina, grijanje iz toplinskih stanica, ogrijevno drvo, sječku, pelete i brikete).

Ostaje nepromijenjena cijena toplinske energije za kućanstva i poduzetnike.

Nastavljaju se i potpore za potresom pogođene građane.

- Ključna poruka je stabilnost, sigurnost i mir u jesen i zimu, mislim da će građani i gospdoarstvo biti zadovoljni, očekujem daljnje geste, osobito od trgovačkih lanaca u smislu smanjivanja cijena što većeg broja proizvoda - zaključio je premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela