Obavijesti

News

Komentari 121

Plenković: Preporučujem svima da vrate cijene, imamo puno arsenala u svojim rukama...

Plenković: Preporučujem svima da vrate cijene, imamo puno arsenala u svojim rukama...

Na primanju u povodu pravoslavnog Božića stigao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a uz premijera je bila i potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga

VIDEO

Na tradicionalnom prijamu SNV-a u prigodi pravoslavnog Božića, ove godine bili su Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi te Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon prijema premijer Andrej Plenković kazao je kako mu je drago da su se imali prilike okupiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Očito je politička poruka da je došlo čak troje ministara iz Vlade Republike Srbije danas na domjenak SNV-a. Jedan signal da se i uspostave kontakti u nekoj većoj frekvenciji na ministarskoj razini nego što je bilo u posljednje vrijeme. Imamo puno tema koje opterećuju naše odnose. Je li to pitanje nestalih, pitanje procesuiranja ratnih zločina, rješavanje graničnih pitanja i uopće pogledi na globalne teme koji nisu nužno isti. No, dijalog se uvijek, kad god je to moguće, treba održavati. Mislim da je dobro da je došlo do neformalnih susreta - kazao je Plenković.

Što znači dolazak Ivice Dačića u Zagreb: Vučić je izoliran, šalje poruku EU da je 'konstruktivan'
Što znači dolazak Ivice Dačića u Zagreb: Vučić je izoliran, šalje poruku EU da je 'konstruktivan'

Plenković je naveo i da je Hrvatska riješila sve svoje strateške ciljeve.

- Mi smo i u Europskoj uniji, NATO-u, Schengenu, europodručju. Želimo rješavati otvorena pitanja, unaprjeđivati odnose sa svim nama susjednim zemljama, štititi hrvatske manjine koje žive u zemljama u našem okruženju. Dobro je da na ovakvim prigodama uoči blagdana uspostavimo kontakt. Kasnije će biti vremena za dijalog - rekao je Plenković.

'Srbiju opterećuje recentna prošlost i posljedice Miloševićeve agresije'

Upitan vjeruje li u iskrenost poruka iz Srbije, Plenković nije decidirano odgovorio navodeći tek da je on već sedmu godinu na čelu Vlade i da nikad Hrvatska nije ta koja diže tenzije. 

- Vidite kakve odnose imamo sa Slovenijom i da je Slovenija podržala Hrvatsku da uđemo u Schengen i europodručje. Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost i posljedice Miloševićeve agresije. Mi želimo ići korak po korak i prema normalizaciji odnosa i rješavanju otvorenih pitanja. Prema tome, niti ikada mi skačemo na prvu loptu niti podižemo tenzije. Kad su okolnosti takve da trebamo čvršće odgovoriti, to i napravimo, ali mi imamo svoj put i svoje ciljeve - rekao je Plenković.

Radman o Dačićevu dolasku u Hrvatsku: 'Zna o čemu se radi, on je ipak svjedok prošlosti'
Radman o Dačićevu dolasku u Hrvatsku: 'Zna o čemu se radi, on je ipak svjedok prošlosti'

Upitan za optužnicu protiv hrvatskih pilota, Plenković je ponovio da Hrvatska tu optužnicu niti taj postupak ne priznaje.

- Ciljevi su da Srbi u Hrvatskoj žive skladno, a da štitimo i podupiremo i financijski i projektno i operativno položaj hrvatske manjine u Srbiji - rekao je Plenković.

'Imamo puno arsenala u svojim rukama'

Trgovcima je preporučio da vrate cijene kakve su bile 31.12.2022.

- Stvar je vrlo jasna, zakon o euru je predvidio konverziju, svaki taj lov u mutnom gdje nikakvi inputi nisu narasli od 31. prosinca do, 2. siječnja, je prevara potrošača i mi ćemo tome stati na kraj. Imamo puno arsenala u svojim rukama i još jednom preporučujem svima da vrate cijene - poručio je premijer.

Ustvrdio je i kako će pojačane mjere nadzora, koje su najavljene, trajati koliko god treba. Napomenuo je kako je minimalna plaća povećana u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima te da su poslodavci to mogli ukalkulirati u svoje troškove.

- To nema veze s konverzijom kuna u eure - rekao je Plenković.

Na pitanje nije li Vlada zakasnila s mjerama, premijer je ponovio načela na kojima počiva pogled Vlade na društvo, građane i gospodarstvo među kojima su odgovornost i povjerenje. 

- Ako vodite transparentno proces za koji svatko u društvu tko se bavi najmanjim gospodarskim aktivnostima zna da će se dogoditi, onda ja pristupam gospodarstvenicima odgovorno i s povjerenjem, a ne tako da očekujem da među velikom većinom ozbiljnih gospodarstvenika postoji nekoliko mutikaša koji će iskoristiti konverziju na način koji nije dostojan trenutka u koji smo državu donijeli. Ovo ide samo one koji bezrazložno dižu cijene - ustvrdio je. 

Ponovio je kako će brzo reagirati institucije i sila tržišta. 

- Ako se vidi da postoji nekakva praksa, gdje se eventualno dogovaraju cijene nauštrb potrošača, reagirat će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Nismo mi u situaciji da ćemo gledati kako netko proces koji je izrazito koristan za građane, sada tu nešto sitno lovi u mutnome na način koji je neprimjeren. Inspekcije će raditi svoje pa će onda vidjeti kako će završiti - poručio je premijer. 

U društvu u kojem imamo svojevrsni društveni ugovor, neće jedni napravit sve da zaštite koga god mogu, a da netko od aktera tko je uzeo sve benefite se ide napravit pametan i ide profitirati kao da nema pojma o ovome što se događalo prije, napominje.

- To tako ne ide. Na kraju će se to osvetiti njima. Neće ljudi više ići ni u iste restorane, ni u iste kafiće ni u iste dućane kada se obznani tko tu radi ono što ne treba - izjavio je. 

'Nema zabrane dizanja cijena. Vi možete dići kruh na 1000 kn. Ovo što Plenković radi je PR'
'Nema zabrane dizanja cijena. Vi možete dići kruh na 1000 kn. Ovo što Plenković radi je PR'

Nije htio komentirati ostaje li Paladina ministar te ima li njegovo povjerenje.

- Svi imaju zadaću ubrzati svoj posao - poručio je tek po pitanju sudbine ministra i same obnove Banovine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!