Obavijesti

News

Komentari 187

'Donijeli smo jasnu odluku, za Hrvatsku arbitraža ne postoji!'

'Donijeli smo jasnu odluku, za Hrvatsku arbitraža ne postoji!'
11

Hrvatska danas očekuje odluku arbitražnog suda oko graničnog spora sa Slovenijom. Plenković je rekao da je proces kompromitiran zbog krivnje Slovenija te da odluku neće prihvatiti

VIDEO

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na politička zbivanja u proteklom tjednu.

- Jučer smo u Saboru predstavili strategiju Nacionalne sigurnosti te Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, zahvaljujem svima koji su surađivali na izradi ovih dokumenata. Mislim da je strategija načelno vrlo dobro prihvaćena. Nadam se da ćemo oba dokumenta ubrzo usvojiti - rekao je premijer. 

- Također, jučer sam predstavio ključne elemente zaključaka Europskog vijeća. Mislim da je dobro da nastavimo s ažurnim informiranjem Sabora i javnosti. Na vijeće dođe sve što je politički relevantno, to je u zadnjem slučaju bilo pitanje sigurnosti, klimatskih promjena, digitalne agende, migracijskih politika... - kazao je i dodao: 'Odlično je da smo ušli schengenski informacijski sustav. Dobili smo mogućnost primanja i slanja informacija kroz taj sustav. Potpuna uključenost. Time smo uradili još jedan korak u ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen. To nam je bitan strateški politički cilj'.

- Na tragu tih dobrih vijesti, podsjetio bih da smo primili vijest da smo dobili 90 mil. eura za 15-ak projekata u domeni prometa, među kojima je i izgradnja Pelješkog mosta. Očito postoji želja saborskih zastupnika da se Saboru prikaže dinamika privlačenja sredstava iz fondova, pa ćemo to predstaviti i saborskom odboru - kazao je Plenković. 

- Spomenuo bih da smo imali i susret s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. Time nastavljamo našu kontinuiranu skrb za položaj Hrvata u drugim zemljama te rad na zaštiti manjinskih prava - kazao je.

Na kraju se osvrnuo i na današnju odluku arbitražnog suda oko graničnog spora sa Slovenijom.

- Ponavljam, jasan i čvrst stav Hrvatske, za nas je taj proces zbog krivnje slovenske strane nepovratno kompromitiran zbog očitog utjecaja na sud. Hrvatska poštuje sudove i arbitražu, ali ne poštuje procese u kojima nema elementarnih pretpostavki za pošteno vođenje postupka. Manipulacija je za nas neprihvatljiva. Donijeli smo čvrstu odluku da ne prihvatimo arbitražnu odluku i na tom će tragu biti i naše ponašanje po objavi odluke. Ostajemo otvoreni po pitanju rješavanja otvorenih pitanja s našim susjedima u Sloveniji. Naša pozicija je jasna na crti obrane hrvatskih interesa - kazao je premijer.

Štromar: Ne očekujem incidente sa slovensje strane

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) izjavio je u četvrtak, vezano za presudu Arbitražnog suda, da neće biti incidenata sa slovenske strane, a ako ih i bude Hrvatska ima stabilnu Vladu kako bi mogla rješavati sve probleme.

- Neće biti incidenata i zato imamo stabilnu Vladu kako bi mogli rješavati sve probleme koje bi se eventualno mogli dogoditi - rekao je Štromar novinarima uoči Vladine sjednice.

Kujundžić: Za nas presuda ne znači ništa

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ) rekao je da zapravo ne očekuje ništa od presude.

- Ono što su počinili u postupku naši susjedi je nešto što mi ne možemo prihvatiti i za nas današnja presuda ne znači ništa - kazao je.

Na pitanje očekuje li neke incidente  rekao je: "Ne, naravno da ne, mi imamo dobrosusjedske odnose i nastavit ćemo ih i dalje razvijati".

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upitan što očekuje od arbitraže kratko je rekao "vidjet ćemo", dok je ministar turizma Gari Cappelli rekao da razmišlja isto kao predsjednica i premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...