News

Komentari 35

Plenković: EU i UK trebaju sad pokazati zrelost u pregovorima

Plenković: EU i UK trebaju sad pokazati zrelost u pregovorima

Sada nam je potrebna jasnoća, predvidljivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sljedećih nekoliko mjeseci, rekao je premijer u televizijskoj emisiji

Hrvatski premijer rekao je na gostovanju u televizijskoj emisiji Talking Europe na France 24 da EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećih nekoliko mjeseci trebaju "pokazati zrelost" i ispregovarati ključna područja o budućim odnosima do kraja 2020. 

Brexit je, uz novi višegodišnji financijski okvir i mogućnosti proširenja Unije, jedan od glavnih izazova predsjedanje Vijećem Europske unije koje je Hrvatska preuzela 1. siječnja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti Europsku uniju 31. siječnja, nakon čega slijede pregovori o budućim odnosima. 

Imat će 11 mjeseci za pregovore, a britanski premijer Boris Johnson rekao je neće zatražiti produžetak prijelaznog razdoblja, zbog čega Plenković smatra da je sljedećih nekoliko mjeseci potrebno "pokazati dovoljno zrelosti i izabrati ona područja koja se stignu ispregovarati".

- Sada nam je potrebna jasnoća, predvidljivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sljedećih nekoliko mjeseci - istaknuo je premijer u intervjuu emitiranom u nedjelju. 

Europski proračun  

Nakon što Finci nisu uspjeli usuglasiti stajališta zemalja članica o novom europskom proračunu, palica je prebačena Hrvatskoj. 

Plenković podsjeća da kompromis treba postići između "razvijenijih zemalja, zemalja koje su u klubu preko 6

0 godina, onih koje su se kasnije priključile, onih koje su prešle iz nedemokratskog sustava, ušle u EU prije 15 godina ili kao mi (Hrvatska) koji smo ušli prije sedam godina". 

Kaže da se manje razvijene zemlje "trebaju postepeno približavati standardu života koji imaju najrazvijenije zemlje" i dodao da je potrebno staviti naglasak i na klimatske promjene, sigurnost, migracije, inovacije, obrazovanje i druga pitanja za razdoblje od 2021. do 2027. 

Europsko proširenje

- Hrvatsko predsjedništvo će kroz zagrebački samit u svibnju zemljama zapadnog Balkana dati jasnu europsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora - rekao je Plenković. 

Ponovio je da se očekuje predstavljanje prijedloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije. 

Nada se da će to dovesti do postizanja "političkog rješenja i vratiti povjerenje tih dviju zemalja prije zagrebačkog samita", istaknuo je hrvatski premijer. 

Na upit hoće li poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima nepovoljno utjecati na HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima, premijer je rekao da je "vlada zaslužna za rast gospodarstva, učinila veliki pomak po pitanju veće solidarnosti u društvu i povećanja plaća".

 

- Predsjednički izbori su personalizirani izbori. Čestitamo izabranom predsjedniku i cijenimo ono što je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila zajedno s vladom na međunarodnoj sceni - zaključio je premijer.

Najčitaniji članci