Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
127 komentara

Plenković: 'Tko je kriv? Želite li desniji HDZ? Recite javno!'

Branko Bačić i Gordan Jandroković su uz premijera Andreja Plenkovića, Milijan Brkić taji namjere, a Ivan Anušić čeka rasplet

Zagreb: Sastanak članova Europske komisije sa članovima hrvatske Vlade
Foto: Borna Filic/PIXSELL
127 komentara

Jesu li Predsjedništvo, Nacionalno vijeće i predsjednik prema vašem mišljenju napravili sve da izborni rezultat bude što bolji? Postoji li neka druga pozicija, osim sadašnje pozicije desnog centra, koju zastupaju predsjednik i vodstvo stranke, za koju mislite da bi bila prihvatljivija većini biračkog tijela? 

Neka su to od šest pitanja na koje trebaju javno odgovoriti svi predsjednici Županijskih organizacija HDZ-a. U petak su dobili dopis od Zajednice utemeljitelja stranke s tim pitanjima, a odgovori će biti objavljeni u internom časopisu HDZ-a “Snaga zajedništva”. U HDZ-u nakon poraza na predsjedničkim izborima baš i nema zajedništva. Traži se krivac, i kako smo već pisali, neki drže da je za poraz krivo predsjedništvo HDZ-a na čelu s Plenkovićem, koji se ne smatra krivim nego razloge poraza vidi u smanjenju populacije u županijama koje su HDZ-ove, te kako je rekao u “fenomenima” koje tek treba proučiti a koji su rezultirali porazom HDZ-ove kandidatkinje u većini velikih gradova.

Zagreb: Izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović VRAG JE U DETALJU Kolinda si je plan da preuzme HDZ sama osudila na propast

Zato je dopis izazvao negodovanje u stranci. Kako nam objašnjavaju neki predsjednici županijskih odbora, dogovoreno je da se naprave interne analize i razlozi poraza rasprave unutar stranke. Sada bi se trebali javno izjasniti i potpisati kritike što, uvjereni su, znači da bi si stavili metu na čelo. Predsjednik Zajednice utemeljitelja je bliski Plenkovićev suradnik Mario Kapulica, a dopis je potpisao urednik časopisa “Snaga zajedništva” Ivica Miškulin.

- Ovakvo izjašnjavanje je nepotrebno i neprimjereno. Pa tko će potpisati kritike šefu ako zna da će to biti objavljeno? To će postati natjecanje u pisanju hvalospjeva. U odgovoru na pitanja bi trebalo priznati javno i vlastite greške. Tako da je ovaj dopis prije analize rezultata čisti pritisak – kaže nam jedan od regionalnih šefova.

Tezno BIT ĆE 'ČVRSTE RUKE' Ćesić Rojs u bitci za šefa HDZ-a: 'Vratit ću HDZ Tuđmanu!'

U ostalim pitanjima HDZ-ovci bi javno trebali odgovoriti i u kojoj su mjeri zadovoljni rezultatima izbora. Treballi bi prikazati i one gradske organizacije za koje smatraju da nisu dobro odradile posao. Trebaju se i izjasniti je li uzrok poraza smjer politike HDZ-a ili što tu politiku nisu dovoljno zastupali i na kraju - što planiraju učiniti da bi uspjeh na parlamentarnim izborima bio dobar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message