Obavijesti

News

Komentari 8

Plenković i ministri na prvoj edukaciji o etičkim načelima: 'Borimo se protiv korupcije'

Plenković i ministri na prvoj edukaciji o etičkim načelima: 'Borimo se protiv korupcije'

Vlada je, podsjetio je premijer, lani donijela Kodeks o ponašanju dužnosnika izvršne vlasti, a osnovano je i Vijeće koje prati njegovu provedbu i služi im kao podrška za otklanjanje dvojbi i davanje smjernica

VIDEO

U svibnju 2022. donijeli smo Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršnih vlasti i postali prva Vlada koja je utvrdila etička načela i ponašanja za dužnosnike, a u čijoj su izradi sudjelovali profesori s Pravnog fakulteta u Zagrebu, naglasio je premijer Andrej Plenković na današnjem prvom sastanku članova Vlade u NSK s Vijećem za provedbu Kodeksa, a na kojem su prošli edukaciju kako se ponašati u obavljanju ove visoke dužnosti. 

Osnivanje ovog Vijeća i donošenje Kodeksa samo je jedna od niza antikorupcijskih mjera, dodao je, pa podsjetio što je sve Vlada do sada učinila u području vladavine prava, integriteta institucija i borbi protiv korupcije. 

- 2016., kada je počeo naš mandat, imali smo slabu i fragmentiranu zaštitu tzv. zviždača, nisu postojala etička načela za dužnosnike, u potpunosti je bilo neuređeno područje lobiranja, kao i neuređeno financiranja referendumskih kampanja, a već tada smo bili svjesni da je nužno dodatno uložiti u pravosuđe i pravosudna tijela - kazao je istaknuvši kako je Vlada donijela novu strategiju borbe protiv korupcije, Zakon o zaštiti zviždača, Zakon o sprječavanju sukoba interesa...

- Novi Zakon o zaštiti zviždača je olakšao prijavljivanje nepravilnosti, ojačana je njihova zaštita, uveli smo i pravo na besplatnu pravnu pomoć. Zakonom o sprječavanju sukoba interesa je proširen krug obveznika i ojačana uloga Povjerenstva, produljeno je tzv. razdoblje hlađenja nakon prestanka dužnosti, povećane su sankcije, uvedena je obveza ad hoc deklariranja sukoba interesa, a Zakon je pozitivno ocijenjen od strane tijela Vijeća Europe GRECO, kao i Europske komisije - poručio je podsjetivši kako su izmijenili i Zakon o Vladi i ukinuli imunitet ministrima za moguća koruptivna kaznena djela.

'Prije sam mislio suprotno, ali više ne vjerujem da i Plenković nije dio koruptivne hobotnice'
'Prije sam mislio suprotno, ali više ne vjerujem da i Plenković nije dio koruptivne hobotnice'

A Kodeks, kao i izmjene Zakona o Vladi su donijeli, valja podsjetiti, nakon slučaja tadašnjeg ministra, sada bivšeg, Josipa Aladrovića, kada je DORH tražio skidanje njegova imuniteta.

- Od 2016. savjetnici Vlade mogu biti samo državni službenici, drugo su posebni savjetnici koji mogu biti i vanjski. Promijenili smo i Zakon o pravu na pristup informacijama i osnažili ulogu povjerenika. Zakon o lobiranju je u javnom savjetovanju, prva smo Vlada koja uređuje ovo područje, ustrojavamo javni registar lobista, propisujemo načela za obavljanje lobiranja i sankcije. U novom Zakonu o državnim službenicima imamo veliku novost, što je pravi reformski potez, a to je centralizirani sustav za zapošljavanje - online prijave, testiranja isto, kao i provođenje državnih ispita, uvodi se i obveza potpisivanja izjave o nepostojanju sukoba interesa za državne službenike, povezali smo koruptivna kaznena djela s prestankom državne službe - nabrojao je još premijer. 

Podsjetio je i kako su usvojili tri mjere za koje vjeruje da imaju snažan antikorupcijski učinak, a to su - depolitizacija državne uprave kojom su pomoćnici ministara postali ravnatelji, a koji se zapošljavanju putem javnih natječaja, Zakon o financiranju političkih aktivnosti te obveza objave imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika. 

Tek sad je otkriveno, pa Josipa Rimac pala je potpuno slučajno!
Tek sad je otkriveno, pa Josipa Rimac pala je potpuno slučajno!

- Fokus je na prevenciji i detektiranju čimbenika koji do korupcije dovode. Cilj je smanjiti mogući rizik da se korupcija uopće dogodi. Kad je koruptivno kazneno djelo počinjeno, dolazi do postupanja policije, DORH-a i sudova, a ta su tijela neovisna i samostalna. To namjerno ponavljam. Mislim da je tijekom našeg mandata dovoljno predmeta koji služe kao argument u kakvoj to demokraciji danas živimo i koliko su pravosudna tijela u svom postupanju samostalna i neovisna - naglasio je. 

Vlada nije nadležna za kazneni progon, ali je, dodao je, osigurala uvjete za rad pravosudnih tijela. 

- Od 2015. do 2021. uloženo je 62 milijuna eura, od 2022. do 2025. planirano je dodatnih 333 milijuna eura u modernizaciju pravosuđa. Nikad veća ulaganja u pravosudnu infrastrukturu, plaće pravosudnih dužnosnika povećane su za 13 posto, povećali smo koeficijente za prvostupanjske suce i Općinska državna odvjetništva. Naša politika ima za cilj da se modernizira pravosuđe, da se suzbija korupcija i da Hrvatska ide i na tim ljestvicama što više - kazao je pa naveo kako smo se popeli na ljestvici indeksa korupcije za šest mjesta lani. 

- Sada je Hrvatska 57. od 189 država, to je najbolji skor od 2015. Izvješće EK za 2022. nikada nije bilo pozitivnije. Današnja edukacija, kao i sve naredne, bit će sastavni dio niza mjera koje smo poduzeli, a koje imaju za cilj osigurati kvalitetniji rad, imun na korupciju na svim razinama vlasti i pridržavanje visokih etičkih načela - dodao je.  

Premijer: Nije realno povećanje plaća za 400 eura pravosudnih službenika i namještenika
Premijer: Nije realno povećanje plaća za 400 eura pravosudnih službenika i namještenika

Edukacija je za javnost bila zatvorena, a prije toga je predsjednica Vijeća, Sunčana Roksandić, poručila je kako je njihova zadaća pratiti provedbu Kodeksa te služiti Vladi kao podrška i savjetovano tijelo u slučaju da imaju određenih dvojbi u svom radu. 

- Naša zadaća je da budemo vama pomoć. Jasno je kada se obavlja ovakva vrlo važna, najviša dužnost, da se od dužnosnika očekuje ponašanje u skladu s najvišim etičkim i moralnim standardima i da dužnosnik vodi svojim primjerom. Naša zadaća je da vam služimo kao savjetodavno i preventivno tijelo u smislu ako postoje određene dvojbe u postupanju, koje su normalne, da nam se obratite i dobijete savjet. Iz pozicije nekoga tko se bavi ovim područjem, pogotovo kao profesorica kaznenog prava, smatram da je prevencija ključ. Kazneno pravo ne rješava sve probleme društva, ali prevencija da - rekla je. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa