Obavijesti

News

Komentari 95

Plenković je Lauca branio da je "prpošan". Sve dok Lauc nije Vladu drsko usporedio s Titom.

Plenković je Lauca branio da je "prpošan". Sve dok Lauc nije Vladu drsko usporedio s Titom.
1

Mjesecima su članovi Znanstvenog savjeta, liječničke udruge, znanstvena i šira javnost tražili izbacivanje Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade. Plenković je Lauca branio. Sve dok ga ovaj nije usporedio s Titom.

VIDEO

"Nismo mi SDP da izbacujemo ljude", prkosno je poručivao Andrej Plenković prije nekoliko mjeseci kad su članovi Znanstvenog savjeta, liječničke udruge, znanstvena i šira javnost, tražili razriješenje Gordana Lauca.

Ali evo, Plenković je sada napokon odlučio izbaciti Lauca iz Znanstvenog savjeta. "Ovakav politikanski poziv na neposluh nije prihvatljiv", poručio je jučer premijer, nakon što je Lauc na Facebooku pozvao na mirni prosvjed protiv Covid potvrda.

Možda je presudilo to što je Lauc spomenuo Tita. Što je optužio Vladu da "glumi Tita". Što je dao šansu Viliju Berošu da ga javno prozove zato što "Vladu optužuje za diktatorstvo i proziva za tiraniju".

To što je Lauc mjesecima svojim statusima nanosio štetu borbi protiv pandemije, što je prkosio mjerama Vlade, što je govorio protiv maski i protiv cjepiva u državi koja je među najgorima po stopi novozaraženih, po stopi smrtnosti i po broju cijepljenih, što je izazivao kritike znanstvene zajednice, nije bilo dovoljno da ga se izbaci iz Vlade.

Lauc je za Plenkovića bio tek "prpošan".

Ali čim je spomenuo Tita, odletio je iz Vlade.

Skrivao se iza Lauca

To što je Lauc sada javno pozvao na "mirni prosvjed" tek je mali korak dalje od onoga što je mjesecima govorio, nijansu radikalnije od poruka kojima je umanjivao opasnost od zaraze, relativizirao mjere, osporavao činjenice.

Lauc je, uostalom, služio Plenkoviću da se sakrije iza njegovih svađa s kolegama u Znanstvenom vijeću. Javnost se iscrpljivala na sukobu znanstvenika, dok se premijera koji kasni s mjerama, koji kalkulira i hvali se da je Vlada "pogodila mentalitet hrvatskog čovjeka", ostavlja po strani.

Lauc je odavno postao opasan za Vladu. Ali izbačen je tek kad je Vladu usporedio s Titom.

Osim toga, Gordan Lauc nije jedini koji prkosi mjerama Vlade. Predsjednik Zoran Milanović mjesecima govori kako ne treba nositi masku, čak je novinarku na press konferenciji tjerao da skine masku, tvrdio je da su epidemiološke mjere promašene, savjetovao građanima da se ponašaju kako hoće, a jučer je izjavio kako će "oni na Pantovčaku po svom, neće maltretirati ljude". "Moja tajnica se nije cijepila, a ni neće, starija žena", kaže Milanović.

Što će Plenković učiniti s tim u vezi?

Ako predsjednik države ne poštuje mjere, zašto bi ih poštivali Bulj i Petrina, policajci na smjeni, djelatnici na sudovima? Ili Lauc?

I što ćemo napraviti ako hrvatski biskupi također pozivaju na nepoštivanje mjera?

HDZ pozivao na otpor

I zapravo, možda je doista najmanji problem što je Lauc pozvao na otpor Vladinim mjerama. HDZ je na takvoj politici izgradio status, javnim i  uličnim otporom probijao se do vlasti. I usput prodavao to pod "veliko domoljublje".

I kad su generali bježali od hrvatske policije, HDZ ih je proglašavao "herojima, a ne zločincima". I kad su stožeraši čekićima razbijali ploče, proglašavani su junacima. I kad su šatoraši blokirali ulice plinskim bocama, HDZ im je davao podršku i stiskao ruku. I kad su obiteljaši referendumom kršili ljudska prava istospolnih zajednica, HDZ je davao svoj potpis. I kad su šatoraši jurišali na Banske dvore, tadašnji šef HDZ-a poručivao je "Kakav zakon, to su branitelji".

Kasnije je jedan od šatoraša postao ministar.

Pa zašto onda Plenković zamjera Laucu što je pozvao ljude na "miran prosvjed", kad je HDZ ohrabrivao prosvjede koji su bili sve samo ne mirni?

Ah, da, sada je pozvao na prosvjed protiv HDZ-ove vlade. Protiv "Tita".

Plenkovićev blagoslov

"Prpošni" Lauc dosad je svojim izjavama i statusima nanio više štete Znanstvenom savjetu, Vladinim mjerama, borbi protiv pandemije, planu cijepljenja, nego svojim pozivom na mirni prosvjed. Zapravo, moglo bi se reći da je on svojim autoritetom člana Vladina Znanstvenog savjeta, s Plenkovićevim blagoslovom, doveo do situacije u kojoj se stvara otpor Covid potvrdama, cijepljenju, maskama i mjerama.

Njegovo izbacivanje došlo je prekasno.

I došlo je tek kad je direktno napao Vladu. Ne i onda kad je prkosio Vladinim mjerama.

"Svaka izgovorena riječ, ako se krivo protumači, ovo naravno ću sada karikirati, može ubiti više nego što ubija virus", objasnio je jučer Vili Beroš.

Vlada je mjesecima branila pravo Gordanu Laucu da pod egidom člana Znanstvenog savjeta slobodno govori kako želi i koliko želi. Premijer je tvrdio da je "prpošan", dok su svi tražili njegovu smjenu jer su ljudi umirali.

Sada je Laucu presudilo "politikanstvo". Iako je bilo mjeri HDZ-a.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa