Obavijesti

News

Komentari 30

'Plenković je licemjeran, dao je Sauchi ulogu čuvara većine'

'Plenković je licemjeran, dao je Sauchi ulogu čuvara većine'
1

Hasanbegović je komentirao i koaliciju HDZ-a i HNS-a rekavši da se pod krinkom stabilnosti promiče očuvanje statusa quo i da je bespredmetno jočekivati bilo kakve reformske zahvate

VIDEO

Zlatko Hasanbegović u emisiji Novi dan na televiziji N1 kritički je govorio o potezima svog donedavnog stranačkog šefa, komentirao je odlazak Davora Ive Stiera iz Vlade, obrazovnu reformu, planovima za dalje...

Upitan slaže li se  s potezom Davora Ive Stiera, Hasanbegović je odgovorio:

"To je potez i njegov odgovor na tu situaciju, njegov je potez drugačiji nego moj".

"On je politički tajnik stranke, nažalost iz poznatih razloga nije mogao obnašati tu dužnost, jer su se odluke donosile u drugom krugu, najužem krugu oko Plenkovića", dodao je.

Hasanbegović je rekao da se Stier na mjestu političkog tajnika isključivo odlukom Andreja Plenkovića te da će tu obnašati sve dok Plenković želi.

"On je došao na tu dužnost kao najuži suradnik Plenkovića još iz Europskog parlamenta".

Ušitan jesu se li promijenili odnosi među njima, Hasanbegović je rekao das u se promijenile političke okolnosti.

"Došlo je do onoga što nazivamo preslagivanjem, a to nije bilo podudarno s političkim stajalištima Stiera".

Kazao je da će se na unutarstranačkim izborima vidjeti koliko potporu uživa.

"Ja u tome više ne sudjelujem i svoju političku karijeru ću graditi na potpuno drugačiji način vezano uz novu stranku koja je u postupku osnivanja".

Progovorio je o osnivanju stranke s Brunom Esih koju su nazvali "Neovisni za Hrvatsku".

"U samom nazivu bila su imena Brune Esih i moje ime, jedini razlog za to su bili mogući skori izbori, to je tehničke naravi zbog lakše komunikacije s biračima u svim jedinicama".

Hasanbegović kaže da ne zna hoće li biti prijevremenih izbora.

"Postupak registracije je začet u trenutku tzv. preslagivanja kad nije bilo jasno postoji li većina, mi sad možemo nagađati".

Upitan da komentira tanku većinu, Hasanbegović je rekao:

"Svaka većina je većina, ova u pozadini ima isključivo trgovačke motive, to joj je slabost, ali to joj daje i jednu snagu. To će ovisiti o širim društvenim kontekstma, ali i u kontekstu samih unutarstranačkih odnosa u HDZ-u. O tim izborima ne znam ništa, mogu samo nagađati. Ono što je ključno, gospodin Stier je prije nekog vremena bio u stanovitoj unutarstranačkoj oporbi, za vrijeme Karamarka. Svi nedostaci i sve anomalije koje je on uočavao u to vrijeme sad su kulminirale u potpuno drugom kontekstu i to kad se očekivalo da će stranka krenuti u potpuno drugom smjeru. Do toga nije došlo, vrhunac razvitka je osobna odluka Plenkovća da pristupi rušenju Vladine većine i da smijeni ministre iz Mosta, o čemu su članovi Predsjedništva stranke i većina ministara u Vladi mogli gledati tek preko malih ekrana... Licemjerno je od gospodina Plenkovića govoriti da je Stier ili bilo tko drugi sam sebe isključio iz odlučivanja jer mi smo dovedeni pred svršen čin izjašanjavati se o nečemu što je već odlučeno...".

Nije htio reći ima li Stier za cilj preuzimanje HDZ-a jer, kako je rekao, nemjesno da je iz svog položaja secira odnose u HDZ-u. On je svoja očekivanja od HDZ-a okončao izlaskom iz stranke.

'Sa Stierom sam u korektnim odnosima'

Sa Stierom, rekao je, oduvijek ima korektne odnose, ali nisu posebno bliski.

"Dijelimo neke zajedničke poglede na političke procese. Među nama postoje značajne politički vrijednosne razlike, ali ono što sam poštovao kod njega jest što je u politiku nastojao unijeti dimenziju svjetonazora i načela u onom trenu kad se sve svodi na čistu tehnologiju vlasti zbog vlasti i kad je lišen bilo kakvog dubljeg vrijednosnoga sadržaja".

"Naši pogledi su nakon izbora bili potpuno podudarni, da jedini stvarni i strateški parner HDZ-a treba biti Most, a da ta suradnja treba imati dugoročan programski značaj. Do toga nije došlo zbog nedoraslosti i neshvaćanja potreba hrvaskog društva i za to odgovornost snose oni koji su utjecali na to, i vodstvo HDZ-a i Mosta".

Komentirajući smjenu Mostovih ministara, Hasanbegović se obrušio na premijera Andreja Plenkovića.

"Licemjerna je od Plenkovića izjava da je Stier ili bilo tko drugi  isključio sam sebe iz odlučivanja, jer mi smo dovedeni pred svršen čin izjašnjavati se o nečemu što je već bilo odlučeno, a sve su odluke bile donesene od strane Plenkovića".

Zatražen da usporedi Andreja Plenkovića i bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, Hasanbegović je rekao: "Ja u to vrijeme nisam bio ni član stranke, a kamoli član vodstva, pa mi nije poznata praksa gospodina Karamarka, ali mi je poznato da se o svim ključnim odlukama prethodno barem formalno odlučivalo na Predsjedništvu stranke".

Prokomentirao je i novu koaliciju HDZ-a i HNS-a.

"Ova Vlada je, na neki način, i izlaskom Stiera postala uz poneku iznimku isključivo tehnokratsko- činovnička Vlada Andreja Plenkovića i skupine koja se naziva HNS. Njezina ključna programska orijentacija je izrazito protureformska. Pod krinkom stabilnosti promiče se izrazito očuvanje društvenog statusa quo i bespredmetno je očekivati bilo kakve reformske zahvate, uključujući i ono što se naziva kurikularnom reformom i od toga neće biti ništa".

'Licemjerno je da me dovodio u vezu sa SDP-om'

Hasanabegoviću se predbacivala suradnja sa SDP-om, a on komentirajući to rekao.

"Ovo je uistinu bio proces razotkrivanja, kako ga je on nazvao, i bilo je više nego licemjerno s njegove strane optužiti nas za bilo kakvu vezu s SDP-om, u trenutku kad je upravo on u Vladu uveo ljude izabrane na listi SDP-a i kad je u simboličkom smislu ulogu čuvara Vladine većine povjerio gospodinu Sauchi, šefu kabineta gospodina Milanovića".

"On nije računao na naše glasove, ni u jednom trenutku nije želio razgovor s Brunom Esih, Željkom Glasnovićem ili sa mnom. Mi nismo očekivali ništa osim da nas se s jednakim uvažavanjem tretira kao i gospodina Milorada Pupovca, koji u Saboru ima tri zastupnika".

Nezadovoljni stvaranjem saborske većine

Hasanbegović je rekao da su sada kao saborski klub u načelnoj oporbi te da su jasno istaknuli svoje nezadovoljstvo načinom stvaranja saborske većine, ali i sastavom hrvatske Vlade.

Kaže da ne može zamisliti da im se Stier pridruži.

"Mi nismo skupljali otpadnike iz drugih stranaka. Način na koji je pokrenut postupak osnivanja stranke bio je takav jer smo očekivali parlamentarne izbore. Stvaranje stranačke baze je pred nama, a to je kompleksan proces".

'Nećemo koalirati s Bandićem, to bi bila prijevara birača'

Odbacio je mogućnost koalicije s Milanom Bandićem jer bi to bila prijevara birača. Ponovio je da je njihov uvjet preimenovanje Trga Maršala Tita.

"Svima je jasno da je referendum nepotreban, neobvezujući, on bi propao sigurno u postojećim okolnostima. Niti jedna ulica u Zagrebu nije nastala referendumom, za to postoji Gradska skupština".

"Ovo je simboličko pitanje, koje je više od simbolike. Ovdje se ne radi o jednom imenu, nego o prekidu s jugoslavenskim, komunističkim nasljeđem, koji je izostao u modernoj hrvatskoj državi. Mi nismo gradska organizacija HDZ-a i dosadašnja suradnja na koju je navikao putem stvaranja političko stranačkih satelita u Gradu Zagrebu u slučaju vijećnika i zastupnika Neovisnih za Hrvatsku potpuno je nemoguća. Mi smo politička stranka koja se bori za glasove i cilj joj je sudjelovati u vlasti i za razliku od političke strategije Mosta, našim biračima će u svakom trenutku biti jasno tko može, a tko ne može sudjelovati u političkom životu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela