Obavijesti

News

Komentari 466

'Plenković je prvi čelnik u EU koji je podržao ratnog zločinca'

'Plenković je prvi čelnik u EU  koji je podržao ratnog zločinca'
1

Novinar Guardiana istaknuo je također da postoji bojazan da će Praljkov čin poništiti "uspjeh suda" koji je na zatvorske kazne osudio niz ratnih zločinaca...

VIDEO

Čin Slobodana Praljka obišao je svijet. Ugledni europski, a i svjetski mediji prenijeli su vijest o njegovu samoubojstvu u Haaškoj sudnici kao svoje udarne vijesti. Izazvao je mnoge reakcije, a hrvatska javnost u srijedu je pomno pratila izjave svojih vodećih političara. 

Jedna od njih, ona premijera Andreja Plenkovića, jedna je od tema Guardianova članka objavljenog u subotu. Izjavu Andreja Plenkovića da "Praljkov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici" komentirao je novinar Guardiana Chris Stephen. Stephen kaže da je to "prvi slučaj da je čelnik vlade neke države članice EU javno dao potporu osuđenom ratnom zločincu".

'Praljkov čin pokazuje koliko je bio uvjeren u svoju nevinost...'
'Praljkov čin pokazuje koliko je bio uvjeren u svoju nevinost...'

Novinar Guardiana istaknuo je također da postoji bojazan da će Praljkov čin poništiti "uspjeh suda" koji je na zatvorske kazne osudio niz ratnih zločinaca odgovorne za genocide, etnička čišćenja, ubojstva, silovanja. Podsjetio je i da ovo nije jedini ovakav čin u Haagu navodeći slučaj Slobodana Miloševića koji je švercao antibiotik u svoju ćeliju, kojim je ubrzao vjerojatnost da će doživjeti infarkt, što se i dogodilo 2006. godine, pred sam kraj njegova suđenja, te slučaj Milana Babića koji se objesio u pritvoru nakon što se pokajao za zločine.

'Ponižavajuća je šala da na stjenovitim brdima zapadne Hercegovine ništa ne raste osim zmija, kamenja i ustaša'

Guardian u svojim člancima na ovu temu piše i kako Praljkovo samoubojstvo otvara stare rane u Bosni i Hercegovini te da su u Čapljini, gdje je Praljak rođen, te u Mostaru, reakcije na njegovo samoubojstvo posebno bremenite. U Čapljini, stoji u tekstu jednog Guardinova članka, vlada mišljenje o "šokantnom podbačaju pravde".

- Čapljina se nalazi u regiji koja se smatra središtem hrvatskog nacionalizma. Ponižavajuća je šala da na stjenovitim brdima zapadne Hercegovine ništa ne raste osim zmija, kamenja i ustaša - piše Guardian.

Praljkova smrt u Hagu udarna vijest i u svjetskim medijima...
Praljkova smrt u Hagu udarna vijest i u svjetskim medijima...

I velika većina ostalih britanskih, a i svjetskih medija, pišući o ovom događaju osobu Slobodana Praljka u svojim naslovima identificira najčešće sintagmom "ratni zločinac".

Podsjetimo, Sabor je nakon sastanka Predsjedništva u srijedu, nekoliko sati nakon Praljkova samoubojstva, izašao sa stavom da "presuda ne odgovara povijesnim činjenicama i da je nepravedna i da ju svi zajedno odbacuju". Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je tada da je stav Klubova zastupnika dominantan, gotovo jedinstven. U četvrtak su Slobodanu Praljku zastupnici odali počast minutom šutnje.

'Idem u Mostar uputiti poruke smirivanja i snažne potpore'
'Idem u Mostar uputiti poruke smirivanja i snažne potpore'

Na strani "dominantnog stava" nisu se našli članovi SDP-a u ime čijeg je Kluba zastupnika Arsen Bauk rekao da nisu bili na odavanju počasti minutom šutnje Slobodanu Praljku u Saboru jer ne žele davati alibi promašenoj HDZ-ovoj politici.

- Što se tiče minute šutnje nismo se željeli dovesti u situaciju da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom tijelu RH, a ne želimo biti alibi i naknadno opravdati promašenu HDZ-ovu politiku u BiH tijekom '90-tih godina - kazao je o tome Bauk. 

Zastupnici GLAS-a, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh, našli su se zbog svojih stavova na udaru komentatora na društvenim mrežama te su primili više prijetnji smrću.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 466
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa