News

Komentari 220

Plenković je sad postao lovina: HDZ-ovci žele svog Milanovića

Plenković je sad postao lovina: HDZ-ovci žele svog Milanovića

Podijeljena stranka, Kolindini gafovi, udaljavanje od birača, gubitak utjecaja na desnici, partnerstvo s Milanom Bandićem, neki su od razloga u kojima i visokopoziconirani i obični članovi vide razloge poraza...

Žao mi je, ali jasno je da će u stranci biti rata. Andrej je dobar premijer, ali on nema šanse dobiti niti unutarstranačke niti parlamentarne izbore.

Potpuno otvoreno nam je to rekao jedan utjecajni i visokopozicionirani HDZ-ovac nakon poraza Kolinde Grabar Kitarović ne predsjedničkim izborima. Podijeljena stranka, Kolindini gafovi, udaljavanje od birača, gubitak utjecaja na desnici, partnerstvo s Milanom Bandićem, neki su od razloga u kojima i visokopozicionirani i obični članovi vide razloge poraza.

Ali iako je predsjednik Andrej Plenković okrivio i birače koji su poništavali listiće, te Miroslava Škoru, a glavni tajnik stranke Gordan Jandroković je ustvrdio da je HDZ vodio predesnu kampanju, niz naših sugovornika se s tim ne slaže.

- Kako je onakav Tomislav Karamarko uspio dobiti izbore, a ovako pametan i sposoban Plenković nije? Pa zbog njegova stava i ponašanja u kojem smatra da je najpametniji, vuče pogrešne poteze i onda neće niti priznati grešku i da ovako više ne ide. Zato više nema šanse - kaže nam visokopozicionirani sugovornik.

Pogledajte video:

U travnju ili početkom svibnja bi se trebali održati unutarstranački izbori. Naši sugovornici su uvjereni da će Plenković izgubiti jer nema niti ljude na terenu i ne zna kako stranka diše. Opcija da odgodi izbore nakon parlamentarnih ne dolazi u obzir.

- Za to bi trebao promijeniti Statut na predsjedništvu, a to mu neće proći - kaže.

Uvjeren je da Plenković neće ići na parlamentarne izbore prije unutarstranačkih kako bi se obračunao s desnicom.

- Koga će staviti na liste? Mlade, pametne poput njega koje nitko ne poznaje. Pa to je put da osvojimo 30 mandata - nastavlja.

Pitanje je i tko će se postaviti protiv Plenkovića. Sigurni izazivači su Davor Ivo Stier koji je već rekao da HDZ treba čuti poruku birača. Drugi je Miro Kovač koji je već u izbornoj noći prozvao vodstvo stranke za poraz. HDZ-ovci u razgovorima sve češće spominju i Olega Butkovića, te Tomislava Tolušića kao mlađe snage koje bi mogle ujediniti stranku. Svi se slažu da će zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić odigrati ključnu ulogu u izboru novog šefa HDZ, ali još nije odlučio koga će podržati. Barem tako kažu ljudi oko Vase koji je preživio niz afera. Čovjek koji je s njim surađivao tvrdi da je Brkić uradio sve što je mogao na ovim izborima i digao izlaznost u BiH za 50 posto. On znakovito ističe da bi Brkić mogao izvući neko iznenađenje.

I drugi sugovornici vide pukotine u stranci.

- HDZ treba resetirati, posložiti jer ovo je veliki znak da ne štimamo. Frakcije nas uništavaju i zato sam mišljenja da unutarstranački izbori moraju biti što prije - govori nam sugovornik, član HDZ-a od 1991., koji ističe da stranka naprosto ne voli poraze. Ali, to nije ništa novo u HDZ-u. Prije četiri godine kada Karamarko nije dobio dovoljno mandata da s Domoljubnom koalicijom sastavi svoju Vladu, na Zagrebačkom velesajmu šuškalo se ime Andreja Plenkovića, doduše potiho, ali bio je to prvi znak da se Karamarku ne piše dobro.

A među HDZ-ovcima su krenule rasprave kakav bi to trebao biti novi šef HDZ-a. S predsjednikom Zoranom Milanovićem, kažu, mora biti netko tko mu može parirati u svakom smislu i b iti još bolji od njega.

Naime, HDZ-ovci će misliti, a rijetkima tek reći i to u strogo kontroliranim uvjetima da im Milanović imponira. Jednom je jedan običan član rekao da je bio ljubomoran kada je 2007. SDP izabrao Milanovića za svog šefa.

- Nitko to od nas neće reći imenom i prezimenom, ali HDZ-ovcima se sviđa Zoran Milanović. Plenkovićev nasljednik mora biti bolja, odnosno desna verzija Milanovića- rekao je naš sugovornik iz HDZ-a.

Davor Božinović, međunarodni tajnik HDZ-a i bliski suradnik Plenkovića uvjeren je da poraz Kolinde ne znači kraj Plenkija.

- On je izvukao iz potpuno izgubljene situacije 2016. godine, ne samo da ga je konsolidirao u organizacijskom smislu, već je dobio parlamentarne, lokalne i većinu na europskim izborima - smatra.

Najčitaniji članci