Obavijesti

News

Komentari 98

Plenković: Korištenje Ubera protivi se hrvatskim propisima

Plenković: Korištenje Ubera protivi se hrvatskim propisima
1

Premijer je poručio svima koji smatraju da se zbog korištenja aplikacije Uber krše njihova prava mogu podnijeti tužbe nadležnim sudovima u skladu s važećim zakonskim propisima

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izvijestio da je u tijeku razgovor predstavnika nadležnih ministarstava i taksista koji prosvjeduju nezadovoljni jer se u Hrvatskoj za prijevoz koristi aplikacija Uber, te poručio da je korištenje te aplikacije protivno važećim propisima u Hrvatskoj, zbog čega je izrečen niz sankcija. 

POGLEDAJTE VIDEO PROSVJEDA TAKSISTA:

Pokretanje videa...

00:45

- Korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno je važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj - rekao je Plenković u uvodu Vladine sjednice i napomenuo da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano provodi inspekcijski nadzor nad vozačima i vozilima koja nemaju važeću licencu sukladno hrvatskim propisima. 

- Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora. Izrečene su novčane kazne u iznosu 5,2 milijuna kuna, zaplijenjeno je 11 vozila, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda - naveo je premijer. 

Dodao je da nadležna tijela, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture,  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva provode analize sukladno svojim nadležnostima te će "u dogledno vrijeme predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije reguliralo to pitanje".

Poručio je kako svi koji smatraju da se zbog korištenja aplikacije Uber krše njihova prava mogu podnijeti tužbe nadležnim sudovima u skladu s važećim zakonskim propisima.

- Vjerujem da će dijalog, koji u ovom trenutku vode državni tajnici s predstavnicima prosvjednika, rezultirati prestankom prosvjeda i mogućim rješenjima za situaciju koja očito opterećuje niz taksi službi i taksista diljem Hrvatske, a osobito se odnosi na Dubrovnik, Split i Zagreb - rekao je Plenković.

'Odluka arbitražnog suda Hrvatsku neće obvezivati'

Premijer ser na sjednici Vlade dotakao i odluke arbitražnog suda u Den Haagu o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Plenkoivć je kazao da ta odluka neće obvezivati Hrvatsku koja je iz arbitraže istupila jer ju je Slovenija nepovratno kontaminirala i kompromitirala.

- Još jednom ponavljam čvrst stav RH, slijedom odluke Sabora - za Hrvatsku je ta odluka Arbitražnog suda neprihvatljiva. Mi odlukom nećemo biti vezani ni po međunarodnome prvu, ni slijedom odluka i notifikacija koje smo izvršili - rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

- Ostajemo otvoreni za rješavanje otvorenih graničnih pitanja, ali ne na način da se to radi u kontekstu procesa koji je bio nepovratno kompromitiran i kontaminiran i to ne krivnjom Hrvatske, nego druge strane - poručio je premijer podsjetivši da su tadašnji slovenski sudac i agentica sami dali ostavke.

- I tu činjenicu ćemo ponoviti i ukazati nakon odluke Arbitražnog suda - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu