Obavijesti

News

Komentari 1

Novi Zakon o referendumu: Novost je da se produžuje rok za prikupljanje potpisa na 30 dana

Novi Zakon o referendumu: Novost je da se produžuje rok za prikupljanje potpisa na 30 dana

Novim Zakonom se uređuje i pitanje mjesta prikupljanja potpisa na javnim površinama te će broj tih mjesta, ovisno o broju stanovnika, utvrđivati jedinice lokalne samouprave, bez naknade, pojasnio je ministar Malenica

VIDEO

Aktualni zakonodavni okvir je u mnogo čemu nedorečen, osobito kad je riječ o narodnim inicijativama i postupcima koji kod takvih inicijativa prethode donošenju odluke Sabora o raspisivanju referenduma, ali i pitanjima poput referendumske aktivnosti i promatranja samog referenduma, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

Stoga je Vlada sa današnje sjednice u Sabor uputila nacrt prijedloga Zakona o referendumu, kojim se poboljšavaju te nedorečenosti. 

- Pravno područje referenduma u cijelosti se usklađuje s Ustavom, otklanjaju se nedostaci i nedorečenosti važećeg Zakona, osigurava se transparentnost i otvorenost postupka provedbe referenduma i djelotvorniji utjecaj građana u procesu političkog odlučivanja - rekao je ministar dodavši kako su u zakonski prijedlog ugrađene i preporuke Venecijanske komisije Vijeća Europe.

Po prvi se put tako sustavno uređuje institut referendumskog pitanja, naglasio je, te se propisuje koje formalno-pravne pretpostavke mora ispunjavati referendumsko pitanje. A ispunjava li ih, utvrđivat će Državno izborno povjerenstvo (DIP).

- Jasno se propisuje i osnivanje organizacijskog odbora, definira se broj članova, određivanje predstavnika i sadržaj odluka o osnivanju organizacijskog odbora inicijative. Također se propisuje obveza upisa u evidenciju referendumskih inicijativa koje će u e-obliku voditi DIP - istaknuo je Malenica. 

Produžuje se razdoblje za prikupljanje popisa s 15 na 30 dana

Novo što ovaj Zakon donosi je da se produžuje razdoblje prikupljanja potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma s 15 na 30 dana. Uređuje se i pitanje mjesta prikupljanja potpisa na javnim površinama te će broj tih mjesta, ovisno o broju stanovnika, utvrđivati jedinice lokalne samouprave, bez naknade.

Definira se, dodao je ministar, i pojam "potpis birača" te se određuje koji se potpis birača smatra pravovaljanim, a detaljno se razrađuje postupak broja i pravovaljanosti potpisa te će ga obavljati DIP u roku od 30 dana od dana predaje potpisnih lista Saboru.

Određuje se i rok za raspisivanje referenduma te je Sabor dužan u roku od 30 dana od dana objave DIP-a da se dovoljan broj birača izjasnio o inicijativi, raspisati referendum.

Uvodi se mogućnost protuprijedloga referendumskog pitanja

- Po uzoru na Švicarsku, uvode se izravni i neizravni prijedlozi predstavničkog tijela te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav i politički sustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskoga pitanja - pojasnio je Malenica.

U skladu s preporukama Venecijanske komisije prvi će se put propisati tko su sudionici referendumske aktivnosti i koje se radnje smatraju referendumskom aktivnošću.

- Točno se definira tko će i na koji način moći promatrati održavanje referenduma te će tako postupku provjere točnosti i potpunosti  podataka o potpisnicima upisanima u popisne liste (tzv. brojanje potpisa) imati pravo prisustvovati predstavnik organizacijskog odbora i predstavnika odbora protivnika narodne inicijative ili osobe koje oni opunomoće - rekao je dodavši kako se predloženim zakonom uređuje i pitanje lokalnih referenduma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.