Obavijesti

News

Komentari 81

Plenković na GSV-u najavio: Od utorka još jeftiniji dizel i benzin

Plenković na GSV-u najavio: Od utorka još jeftiniji dizel i benzin

Sjednica GSV-a počela je u 11 sati u NSK, a u uvodnom obraćanju premijer Plenković najavio je kako će od utorka pojeftiniti dizel i benzin

VIDEO

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća kako će od utorka cijene benzina i dizela pasti za pet centi. 

- Daljnje smanjenje je itekako dobro za naše građane i za gospodarstvo - kazao je.  

U uvodnom obraćanju hvalio se svime što je Vlada postigla u ovoj godini, ali i mandatu. Nabrajao je statističke podatke navodeći kako su rasle prosječne plaće i to u mandatu od 2016. do danas za 54 posto.

- Ona iznosi 1156 eura. Mi smo u programu za ovu Vladu rekli da ćemo doći na prosječnu plaću od 1000 eura, a sad smo 156 eura više od onoga što smo planirali - naveo je premijer ističući kako je prosječna bruto plaća došla do 1596 eura. 

Kada su u pitanju plaće u državnom i javnom sektoru Plenković je kazao kako je osnovica rasla za 40 posto, a povećana su i jednokratna materijalna prava. Napomenuo je kako su od siječnja do listopada prosječne bruto plaće javnih i državnih službenika iznosile 1844 eura odnosno javnim službenicima 1860 eura, a državnima 1802 eura. Pobrojao je kako je za 103 posto povećana minimalna neto plaća, da su rasle mirovine, smanjenja je nezaposlenosti i bilježimo rast zaposlenosti, smanjenje javnog duga, a pohvalio se i turističkim rezultatima napominjući da smo sa 20 milijuna gostiju na globalnoj razini 18 destinacija...

- Jedina smo zemlja u svijetu uopće koja u ovim vremenima kriza kojima su sve tri kreditne agencije podigle kreditni rejting za dva stupnja - kazao je Plenković .

Komentirao je i udio javnog duga koji je ove godine 60,7 posto BDP-a. U idućim godinama idemo prema 55 posto, rekao je Plenković. Podsjetio je da u Vladi očekuju rast BDP-a od 2,8 posto u 2024. godini i daljnje smanjenje inflacije.

- Mi očekujemo da bi ova procjena koju je Komisija dala, a to je 2,4 posto, da bismo tu inflaciju mogli smanjiti i ispod toga - rekao je Plenković. 

Osim statistike ponovio je kako je Vlada pomogla građanima i gospodarstvu, a pritom nastavila politiku poreznih, administrativnih i parafiskalnih rasterećenja.

- Danas to pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo i otporno i dinamično i da smo sa najvišim kreditnim rejtingom i s pozitivnim izgledima po sve tri agencije u prilici da dosegnemo i one stupnjeve koje u kreditnom rejtingu imaju slovo A - poručio je premijer. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca