Obavijesti

News

Komentari 49

Plenković nakon sjednice ide k Milanoviću s potpisima, smanjit će se broj ministarstava

Plenković  nakon sjednice ide k Milanoviću s potpisima, smanjit će se broj ministarstava
4

Andrej Plenković danas će nakon sjednice Vlade predsjedniku države Zoranu Milanoviću predati 76 potpisa kao mandatar nove Vlade. U ponedjeljak će otkriti imena tko će iduće četiri godine voditi ministarstva

VIDEO

Da se prisjetimo strateškog uspjeha, a to je ulazak Hrvatske Europski tečajni mehanizam II, predvorje euro grupe započeo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

To će pomoći Hrvatskoj u pogledu njene reputacije na međunarodnom ekonomskom i financijskom planu, dodao je, te će biti snažan signal investitorima i ulagačima.

PRATITE UŽIVO: 

- Na nama je da kroz otprilike iduće tri godine, a do kraja našeg mandata ostvarimo i taj strateški cilj ulaska u eurozonu - rekao je. 

Podsjetio je na sastanak sa slovenskim premijerom i epidemiolozima prošli tjedan na kojem su razgovarali o aktivnostima oko epidemije.

- Mislim da je jako dobro da koordiniramo aktivnosti s našim susjednim zemljama, da turistička sezona bude što bolja premda su okolnosti vrlo zahtjevne - istaknuo je.

Danas će biti službeno objavljeni rezultati parlamentarnih izbora, istaknuo je, stoga će nakon sjednice Vlade otići na Pantovčak i predsjedniku države, Zoranu Milanoviću, predati 76 potpisa kao mandatar za formiranje nove Vlade.

- Sredinom idućeg tjedna bit će konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora, a ovo je naša predzadnja sjednica Vlade. Imat ćemo još jednu u utorak da usvojimo određene odluke koje Vlada treba na kraju svog mandata donijeti - istaknuo je.

Kako su maske od ponedjeljka obavezne u svim zatvorenim prostorima, tako su ih i premijer Plenković i ministri stavili na svoja lica za vrijeme sjednice Vlade.

Korona virus

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako, prema posljednjim službenim podacima, imamo 1204 aktivna slučaja zaraze korona virusom. 

- 132 ih je na liječenju, pet na respiratoru. U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba, većina je imala značajnije komorbiditete ili su bili visoke životne dobi, a dvije osobe bile su na respiratoru. Prosječna dob pozitivnih je 47 godina - istaknuo je dodavši kako novih žarišta nemamo.

- Još uvijek su aktivna žarišta s vjenčanja i drugih velikih okupljanja. U Umagu je u Domu za starije više zaposlenika i korisnika je pozitivno, epidemiolozi ispituju situaciju, a više ih je u samoizolaciji - dodao je.

Nakon popuštanja mjera, dodao je, rezultati su bili izvrsni, no u zadnjih 20-ak dana situacija se pogoršala. 

- Iz tog razloga svakodnevno donosimo selektivne mjere. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Stoga molim građane za maksimalno strpljenje i kontinuirano odgovorno ponašanje. Hrvatska je pokazala zrelost i sposobnost izuzetne samodiscipline na početku epidemije, vrijeme je za ponavljanje tog obrasca ponašanja - poručio je Beroš.

Plenković je također apelirao na građane da se pridržavaju mjera. 

- HDD - higijena, dezinfekcija, distanca. I ukoliko budemo oprezni, zaraza će biti manja - rekao je.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, podsjetio je na odluke koje su donijeli proteklih dana, a jedna od njih je i da u luke mogu uplovljavati putnički brodovi s najviše 200 putnika.

- Uvedena je i mjera nošenja maski, koje su nužni nositi zdravstveni djelatnici i oni koji dolaze u posjet pacijentima, vozači i ostali zaposlenici te putnici u javnom prijevozu, što uključuje i taxi vozila, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti, kao i kupci, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti. Od jučer se ta odluka proširila i na zaposlenike trgovačkih društava u ustanovama koje rade sa strankama te stranke koje im dolaze, zaposlenici u uslužnim djelatnostima - istaknuo je. 

Uvedena je i mjera, podsjetio je, za okupljanja više od 100 ljudi, kojom organizatori moraju obavijestiti Stožer i dostaviti im popis sudionika. 

- Produžen je i rok privremene zabrane preko graničnih prijelaza do 31. srpnja - rekao je. 

U proteklom tjednu, dodao je, provedeno je 9757 nadzora od strane lokalnih stožera, a utvrđeno je 317 nepravilnosti.

- U nadzor su se uključili i inspektori mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju pridržavaju li se prijevoznici i putnici mjera u javnom gradskom i međugradskom te pomorskom prijevozu - rekao je.

Trenutno u Hrvatskoj boravi, istaknuo je Božinović još, 492.000 turista, od čega 85 posto stranih.

- Možemo konstatirati da se građani, ali i poslodavci, organizatori događaja, u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera. Ja bih se također pridružio apelu na odgovorno ponašanje i svijest građana jer, naravno, nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već naprotiv, normalno funkcionirati i pozitivnim primjerima osigurati i da funkcionira gospodarstvo, život uopće i da bude siguran boravak i domaćim i stranim turistima - poručio je Božinović.

Posebne okolnosti do 18. listopada

Budući da je nedvojbeno da okolnosti izazvane epidemijom i danas utječu na brojne aktivnosti u Hrvatskoj, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić, Vlada produžuje rok trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada.

- Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima propisano je da FINA zastaje s provedbom ovrhe. Zakonom o interventnim mjerama o ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti propisano je da se za to vrijeme zastaje s postupanjem u svim ovršnim postupcima. Jednim i drugim zakonom reguliran je i zastoj tijeka zateznih kamata - podsjetio je Marić.

APIS će izraditi platformu za praćenje i suzbijanje zaraznih bolesti

Vlada je izmijenila i odluku o izradi digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti te je u nadležna tijela za njezinu izradu i uporabu uključila i Ministarstvo zdravstva, a platformu će izraditi APIS s kojim će se potpisati ugovor.

Ugovor s APIS-om potpisat će ministar zdravstva koji je, prema odluci, zadužen i za imenovanje koordinatora provedbe izrade platforme. Sredstva za provedbu odluke, odnosno za prvu fazu izrade digitalne platforme u iznosu od 625.000 kuna, s uključenim PDV-om, osigurat će se preraspodjelom sredstava u državnom proračunu na pozicijama Ministarstvo zdravstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa