Obavijesti

News

Komentari 173

Plenković: Nemamo nove mjere na stolu, još smo na godišnjem

Plenković: Nemamo nove mjere na stolu, još smo na godišnjem

Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen i u smislu energetskih tema, a i u smislu fiskalnog kapaciteta za različite vrste intervencija, kazao je premijer

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je na misi u povodu blagdana Velike Gospe koju je u Svetištu Majke Božje Trsatske predvodio fra Milan Krišto, provincijal franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda. 

- Krasno je biti danas ovdje na Trsatu, čestitam svima blagdan Velike Gospe. Drago mi je vidjeti ovoliko vjernika, hodočasnika. Jedno lijepo ozračje i drago mi je da sam ponovno ovdje - rekao je Plenković.

Bulj: Sinj nikad nije bio puniji, ovo je najveći dan za naš grad
Bulj: Sinj nikad nije bio puniji, ovo je najveći dan za naš grad

Komentirao je nadolazeću jesen i energetsku krizu. Tvrdi da za sada nemaju nikakve mjere na stolu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nemamo sada, da budemo otvoreni. Sad smo još na godišnjem odmoru i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen i u smislu energetskih tema, a i u smislu fiskalnog kapaciteta za različite vrste intervencija - kaže premijer, piše N1.

Podsjetio na mjere iz travnja

- Sagledat ćemo cijelu situaciju čim Vlada krene raditi i nakon toga, ovisno o potrebama, intervenirati tamo gdje bude potrebno. Posljedice ne samo rata u Ukrajini, nego sada i ove velike suše, klimatskih promjena koje su više nego očite, utječu i na dobivanje struje iz hidrocentrala. Sigurno da će imati svoj efekt, no kako smo prošli sve dosadašnje situacije, proći ćemo i ove koje su pred nama - rekao je Plenković.

 

- Sve će biti spremno u varijantama koje smo dosad planirali. Što se tiče ušteda, mi smo još prije mjesec dana izašli s onim preporukama. Te mjere štednje su korisne svima. Ovo je vrijeme opće društvene odgovornosti i ljudi su svjesni situacije, svima su informacije dostupne. Svi znaju da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu, da su bili problemi s hranom, plinom i naftom - kazao je premijer.

Đuroković: Mjere štednje vode u Istri dale rezultate, stanje je pod kontrolom, ali tu je najteže
Đuroković: Mjere štednje vode u Istri dale rezultate, stanje je pod kontrolom, ali tu je najteže

Pohvalio se turističkom sezonom

- Mislim da je najbitnije da smo uspjeli, unatoč svim zahtjevnim okolnostima, imati jednu sjajnu turističku sezonu. Podaci koje imam su zaista vrlo ohrabrujući, mi smo između 90, 96 posto rezultata rekorden 2019. i kad je riječ o dolascima i kad je riječ o noćenjima. Prihodi su sjajni, fiskalizacija sjajna, veća nego prošle godine i to je sigurno jedan signal za optimizam, za rad BDP-a za mogućnost Vlade da djeluje u istuacijama koje su uzrokovane vanjskim čimbenicima, a ne našim djelovanjima - rekao je.

- Trenutno nema nikakvih problema. Okoli se puni prema planovima. To će sve biti spremno u varijantama koje smo dosad planirali i koje možemo. A što se tiče ušteda, mi smo već prije mjesec dana izašli s preporukama. Preporučamo svima da ih se pridržavaju. Mislim da je ovo vrijeme jedne općedruštvene odgovornosti - rekao je na pitanje o energentima.

O lijeku protiv covida

Na upita kako to da u Hrvatskoj nije dostupan lijek Paxlovid, koji je djelotvoran kod težih oblika covida-19, što je otkriveno nakon prerane smrti splitskog novinara Vladimira Matijanića, Plenković je rekao kako u Hrvatskoj trenutno imamo oko 8 lijekova koji su nabavljeni ili odobreni. 

- Sve što je Ministarstvo zdravstva poslalo na Vladu da se odobri, mi smo odobrili i nabavljali. Što se tiče lijeka o kojem govorite, moram vidjeti s ministrom jesu li prošle sve procedure odobrenja na europskoj razini. To je tema na koju će odgovarati ministar Beroš i HZZO - kaže Plenković.

O suđenju zarobljenom Hrvatu u Ukrajini

Sutra počinje suđenje Hrvatu V. P., kojeg su ruske snage uhitile početkom svibnja blizu Mariupolja.

- Reagirali smo već, Ministarstvo vanjskih poslova je odmah poslalo poruku. Naravno da je takva vrsta suđenja neprihvatljiva i da ćemo to dalje pratiti i boriti se za njega. No sve se događa na privremeno okupiranom području i tu smo dosta limitirani - rekao je Plenković.

O optužnici protiv Marićevih prijatelja Pavičića

Je li mu neobičan tajming to što je DORH optužnicu protiv riječkih poduzetnika Mirka i Blaža Pavičića, inače dobrog prijatelja Zdravka Marića, podigao nakon odlaska donedavnog ministra financija, koji je, podsjetimo, ljetovao na Pavičićevoj jahti?

- Nisam do lani nikad čuo za tog gospodina. Nemam informacije o tome, niti znam detalje. To nema nikakve veze s Vladom. Ne vjerujem da to ima veze s odlaskom ministra Marića. To je stvar DORH-a, nije to tema koja je neki predmet mog interesa - odgovorio je.

O sezoni požara

Što se tiče aktualnih požara Plenković je istakao kako je ovogodišnja sezona požara u Hrvatskoj bila izuzetno teška – lani ih je bilo oko 4.000, ove godine već 7.000.

- Imamo enormno povećanje. Nažalost, stradao je i jedan vatrogasac, jedan čovjek nedavno i na Hvaru. Bilo je ozlijeđenih ljudi. Mi smo unatrag dan-dva opet u situaciji da imamo pet kanadera i četiri air-tractora u punoj funkcionalnoj spremnosti. U procesu smo nabavke dodatna dva kanadera, a što se tiče ZTC-a i kašnjenja s remontom, kad završi sezona ćemo napraviti rezime i donijeti odluku o funkcioniranju te tvrtke. Ako imamo sušnu godinu, onda je prioritet stavljanje svih zrakoplova koji su na remontu u funkciju - zaključio je Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!