Obavijesti

News

Komentari 126

'Plenković nije znao za detalje, svu odgovornost snosit ću ja'

'Plenković nije znao za detalje, svu odgovornost snosit ću ja'
1

Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke, rekao je Ćorić i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine...

VIDEO

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u utorak je komentirao pisanje Nacionala koji tvrdi da je premijer Plenković dopustio izvoz hrvatske nafte u Mađarsku.

- Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj memorandum i objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke - rekao je Ćorić i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine.

Naime, Nacional je objavio kako su dobili na uvid sadržaj tajnog memoranduma koji je potpisan još sredinom 2018. godine. Memorandum koji, kako piše Nacional, potkopava nacionalne interese u ime Vlade potpisao je Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

- Što se tiče Memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Kako Ine, tako i Janafa. Taj Memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište Janafa koje se nalazi na području Siska. S druge strane podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava - kaže Ćorić.

Memorandum nije pravno obvezujući, dodao je. Priznao je da je nafta iz Hrvatske završavala u Mađarskoj. Ponavlja da je tako isplativije. 

Na pitanje je li premijer Andrej Plenković znao za memorandum, kaže: “Detalje Memoranduma, Plenković nije morao znati. Nije znao Plenković za detalje. Svu odgovornost ću snositi ja”.

Također, Ćorić tvrdi da je u javnost procurila kriva verzija memoranduma, on je potpisan u četiri primjerka, svaka država ima dva. On kaže, svoju verziju nije mogao donijeti pred novinare jer su pohranjene u Ini i Janafu.

Ćorić je rekao i da se ne sjeća tko je memorandum potpisao sa strane Uprave Ine te dodao da ga je on supotpisao, kao svjedok.

'Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u Mađarsku'
'Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u Mađarsku'

Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije, a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

- To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom - rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise Nacionala da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije a ne u domaće.

Upozorivši kako je u zadnjih četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku i sl), Bernardić je kazao i kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija kao ni da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju.

Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će se Ina vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti Inu.

- Naravno da se od toga ništa nije dogodilo nego se kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa - poručio je.

Navodeći kako je to potpuno neprihvatljivo, Bernardić je najavio i kako je to jedna od tema koju će otvoriti nakon pobjede na parlamentarnim izborima 5. srpnja te će vidjeti na koji će način zaštititi hrvatske nacionalne interese.

Naglasio je kako će dati potporu uspostavi fonda za istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju kako bi u zemlji mogli razvijati projekte važne za društvo i Hrvatsku.

Upitan što će učiniti vezano uz Inu i Mol, poručio je kako se Hrvatska treba postaviti tako da zaštiti svoje nacionalne interese i ne može se dogoditi da se četiri godine ne donose odluke, ne zna se što se radi i prepušta se upravljanje Inom bez ikakve zaštite nacionalnih interesa.

- Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke - ustvrdio je.

Smatra neprihvatljivim da se nafta koja se proizvodi u našoj zemlji direktno doprema u Mađarsku a mi nemamo nikakve koristi od toga iako je država vlasnik pola Ine. Podsjetio je i da su na Ini pali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21