Obavijesti

News

Komentari 27

'Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u Mađarsku'

'Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u Mađarsku'
1

Navodeći kako je to potpuno neprihvatljivo, Bernardić je najavio i kako je to jedna od tema koju će otvoriti nakon pobjede na parlamentarnim izborima te će vidjeti na koji će način zaštititi nacionalne interese

VIDEO

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

POGLEDAJTE VIDEO: Konferencija za novinare Davora Bernardića

Pokretanje videa...

02:05

"To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom”; rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije a ne u domaće.

Upozorivši kako je u zadnjih četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku i sl), Bernardić je kazao i kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija kao ni da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju.

Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će se Ina vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti Inu.

"Naravno da se od toga ništa nije dogodilo nego se kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa”, poručio je.

Bila je to Bernardićeva divna splitska noć: Grlilo se i veselilo
Bila je to Bernardićeva divna splitska noć: Grlilo se i veselilo

Navodeći kako je to potpuno neprihvatljivo, Bernardić je najavio i kako je to jedna od tema koju će otvoriti nakon pobjede na parlamentarnim izborima 5. srpnja te će vidjeti na koji će način zaštititi hrvatske nacionalne interese.

Naglasio je kako će dati potporu uspostavi fonda za istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju kako bi u zemlji mogli razvijati projekte važne za društvo i Hrvatsku.

Upitan što će učiniti vezano uz Inu i Mol, poručio je kako se Hrvatska treba postaviti tako da zaštiti svoje nacionalne interese i ne može se dogoditi da se četiri godine ne donose odluke, ne zna se što se radi i prepušta se upravljanje Inom bez ikakve zaštite nacionalnih interesa.

Bačić: Bernardiću je izjava bizarna, a politika bez sadržaja
Bačić: Bernardiću je izjava bizarna, a politika bez sadržaja

"Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke”, ustvrdio je.

Smatra neprihvatljivim da se nafta koja se proizvodi u našoj zemlji direktno doprema u Mađarsku a mi nemamo nikakve koristi od toga iako je država vlasnik pola Ine. Podsjetio je i da su na Ini pali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko.

Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak da je vlada prespavala predsjedanje Europskom unijom te da se Hrvatska nije nametnula kao lider već je ispala kao potpuni autsajder.

"Ova Vlada je prespavala predsjedanje EU-om, Hrvatska se nije nametnula kao lider. Ispali smo potpuni autsajder kada je predsjedanje EU u pitanju”, rekao je Bernardić u na konferenciji za novinare u Samoboru.

Smatra da je trebala znati preuzeti ulogu lidera i nametnuti teme koje su važne za spas hrvatskog gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i za bolji život građana.

Upozorio je i da to nije napravljeno te je, kako pišu mnoge europske tiskovine, ocijenio da je hrvatsko predsjedanje „sramota”.

Vezano uz sastavljanje izbornih lista rekao je i kako je stav Predsjedništva njegove stranke da bi europarlamentarci trebali pomoći na parlamentarnim izborima, ali je to njihova individualna odluka.

Naveo je kako je želju u tome za sada iskazali Predrag Fred Matić i Romana Jerković, koji će se najvjerojatnije nalaziti na njihovim izbornim listama.

Drži kako je dobro da europarlamentarci svojim radom, integritetom i rezultatima rada u Bruxellesu pomognu građanima jer nam je svaka pomoć potrebna u korištenju sredstava europskih fondova. Upozorio je i da je Hrvatska do sada iskorištavala samo 17 posto sredstava europskih fondova, a što je mizerno.

Predsjednik SDP-a rekao je i da i dalje razgovaraju s međimurski županom Matijom Posavcem i drugim regionalnim strankama. Također, najavio je i da će nastaviti suradnju s IDS-om.

Na pitanje tko će Restart koaliciji biti prihvatljivi partneri nakon parlamentarnih izbora, odgovorio je da će nakon tih izbora SDP sa Restart koalicijom imati dovoljno ruku da s manjinskim strankama formira stabilnu vladu. Uz to su im prihvatljivi, ako pređu izborni prag, sve političke opcije koje s njima dijele iste svjetonazore.

Najavio je i da će nakon pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima iskoristiti sve mogućnosti europskog stabilizacijskog mehanizma kako bi Hrvatskoj osigurali rast i razvoj, spasili radna mjesta i očuvali gospodarstvo.

Upitan o izboru nove državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, koja je danas prisegnula na dužnost, Bernardić je rekao kako je teško biti neučinkovitiji od bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

U njegovom mandatu je Hrvatska pala na zadnje mjesto po korupciji u Europi te smo po indeksu percepcije korupcije u Europi jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu a zbog sumnje na korupcije je iz vlade moralo otići 11 ministara, dodao je.

"Vlada se održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji tj. kupovini zastupnika u Hrvatskom saboru”, upozorio je.

Zanima ga hoće li nova državna odvjetnica krenuti u borbu protiv korupcije i na dnevni red opet staviti npr. aferu Borg koju je Jelenić zataškavao.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekao je kako tzv. neovisna tijela ili institucije kao što bi trebalo biti Državno odvjetništvo RH a koje bira politika ne mogu imati njegovo povjerenje niti povjerenje građana.

"Dok se to ne promijeni svi ti ljudi koje imenuje vladajuća većina tj. HDZ bit će HDZ-ovi pijuni”, kazao je.

Bernardić je Samoboru u nazočnosti predsjednika HSS-a i samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, SDP-ovog koordinatora za 7. izbornu jedinicu Zlatka Komadine te  predsjednika Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihaela Zmajlovića obišao tehnološku zonu i poduzetnički inkubator Mali tehnopolis.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...