News

Komentari 319

Plenković: Petrov i Grmoja su huškali pa sad plaču. Ja takve prijetnje dobivam svaki dan

Plenković: Petrov i Grmoja su huškali pa sad plaču. Ja takve prijetnje dobivam svaki dan

Korona nas je dosad koštala 34 milijarde, a to ćemo na kraju svi skupa platiti. Pokušajmo samo zbrojiti najjednostavnije ovdje, rizici su manji od cijepljenja nego od bolesti, rekao je premijer Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostuje u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada

- Djelovanje pravosudnih institucija je potpuno neovisno i dogodila se ova situacija i ne želim prejudicirati ničiju odgovornost. Ovo nije ugodna situacija ni za HRT ni za Hrvatski Sabor koji je imenovao Bačića. Danas će se održati sjednica na kojoj će se razriješiti ravnatelja dužnosti, a jedini logični izbor za vršitelja dužnosti ravnatelja je sada Renato Kunić - rekao je Plenković.

- Borba protiv korupcije traje stalno i nema nedodirljivih. Poruka je svima da je korupcija neprihvatljiva - dodao je.

Epidemiološka situacija je dobra, ali interes za cijepljenjem je u padu.

- Mislim da nema čovjeka koji nije upoznat s činjenicom da smo u posljednjih godinu i pol dana suočeni s koronavirusom. Diljem svijeta je umrlo oko 4 milijuna ljudi, u Hrvatskoj oko 8 tisuća. Znanstvena zajednica je u kratkom roku uspjela naći cjepivo za ovu bolest. Zdrav razum nalaže da kada te netko tuče, a ti imaš alat za obraniti se, onda je logično da taj alat koristiš - rekao je Plenković.

- Prije svega poštujem odabir svakog čovjeka, međutim glavno načelo u ovoj situaciji je da se pokušamo svi staviti u situaciji gdje smo svi isti, a to je porezni obveznik. Korona nas je dosad koštala 34 milijarde, a to ćemo na kraju svi skupa platiti. Pokušajmo samo zbrojiti najjednostavnije ovdje, rizici su manji od cijepljenja nego od bolesti - dodao je.

Cjepiva, kaže Plenković, ima dovoljno.

- Da se danas odluči cijepiti 1,3 milijuna Hrvata, svi oni mogu dobiti ubod iglom i cjepivo. Dakle, to je situacija danas. Da se to dogodi, mi bismo u jedan dan riješili problem. U jedan dan bismo bili mirni, imali bismo kolektivni imunitet za nekoliko tjedana nakon druge doze, mogli bismo imati ukidanje ograničenja, super turističku sezonu i jednu normalnu, zdravu gospodarsku i društvenu atmosferu - rekao je.

Dodao je da je temeljno načelo društvo i naroda načelo solidarnosti te da moramo jedni drugima pomoći.

- U nekim kulturama, u nekim zemljama, pomalo postaje neugodno onome koji se nije cijepio u odnosu na kolektiv u kojemu on, recimo, radi, a tamo su 85 posto cijepljeni. Ovoga gledaju malo kao da je neodgovoran prema sebi i drugima - rekao je Plenković.

Plenković je naveo i da su obavili konzultaciju s nekoliko uglednih profesora prava te da nitko od njih ne dovodi u pitanje ustavnost ili zakonitost povezivanja potpora i cijepljenja.

- Mi želimo samo povezati proces - imamo krizu, teže radite, dat ćemo potporu, ali dajte mali doprinos - rekao je Plenković.

U četvrtak u Zagreb dolazi šefica EK Ursula von der Leyen, s kojom će sutra biti održana posebna, mala sjednica Vlade, gdje će ona ministrima predstaviti odluku Komisije. 

- Nemojmo zaboraviti najvažniju stvar - Hrvatska je imala 36 milijardi kuna šteta od COVID-a i 129 milijardi kuna šteta od dva potresa na Banovini i u Zagrebu. To nema nitko drugi. Mi imamo puta četiri ovo što se dogodilo drugima - rekao je Plenković.

- Želim da predsjednica Komisije vidi gdje će ići ta sredstva i kako ćemo ih obnoviti. Nakon toga idemo u Rimac automobile, rekao je Plenković, dodavši da su autonomna vozila gotovo simbioza filozofije cijelog instrumenta iduće generacije i zelenog plana - sto posto digitalni i sto posto zeleni. Čestitao je Mati Rimcu na akviziciji Bugattija i briljantnom razvoju zadnjih deset godina. Otkrio je da mu je europovjerenik Maroš Šefčovič rekao kako Rimca zove hrvatskim Elonom Muskom.

- Hrvatska ima taj jedan fantastičan vibrirajući poduzetnički potencijal, duh, uspjeh, energiju, koju moramo osloboditi i kod drugih, a pritom rješavati svoje probleme koje imamo - rekao je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na bespravnu gradnju u uvali Vruje.

- Te odluke datiraju ne samo od ove godine, nego od niza godina ranije, i zato ovi borci za pravosuđe, koji optužuju, kao Milanović, da je pravosuđe HDZ-ovo, da je HDZ ovakav i onakav, staju u zaštitu ovih bespravnih graditelja. To je fantastičan primjer dvostrukih kriterija koji su inače jedan od glavnih elemenata Hrvatske danas. Što jedan može, drugi ne može - rekao je Plenković.

- To su sve ti dvostruki kriteriji boraca za neovisno pravosuđe. Mislim na Milanovića, da nema nekih dilema - dodao je Plenković.

Plenković je rekao da će pitanje imenovanja čelne osobe Vrhovnog suda razriješiti "po proceduri, po zakonu, onako kako je trebalo biti"

- Mi smo otvoreni da se postigne dogovor, da se izabere predsjednik ili predsjednica Vrhovnoga suda, da to bude i u zakonitoj proceduri, i čovjek ili žena koja ima sve kvalifikacije. Dapače, mi s te strane nemamo nikakav problem - rekao je Plenković.

Upitan znači li ulazak Silvana Hrelje u parlamentarnu većinu jačanje većine ili pak upitnu poziciju Radimira Čačića, Plenković je rekao da je Čačić jučer bio na koalicijskom sastanku te da je on cijelo vrijeme držao liniju njihovog dogovora otprije godinu dana.

- Koalicija je jača, u njoj je i gospodin Hrelja, i Reformisti s gospodinom Čačićem. A lokalna utakmica je lokalna utakmica - rekao je Plenković.

Plenković je najoštrije osudio nasilje na Povorci ponosa, koje se dogodilo prvi put nakon deset godina, rekavši da je to nedopustivo. Poručio je da treba poštivati prava svih manjina, uključujući i seksualne.

- I sada ova dvojica plaču, plaču Petrov i Grmoja, koji su tu bili očito prepoznati kao nekakvi huškači, na temelju prijetnji i tako dalje. Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj, tjednoj bazi, pa ne govorim nikome, nego se navikneš nositi s time. Oni sada plaču. to nije dobro. Najgori su akteri na sceni koji su isključivi. Moja je želja da gradimo društvo koje je uključivo - rekao je Plenković.

- Mi smo u načelu jedan zapadnoeuropski, u smislu vrijednosti, narod kojeg očito treba malo ohrabriti da se cijepi i neke aktere u društvu da budu malo tolerantniji. Ali nadoći će to, ja sam tu optimist. Većina ljudi je ovdje razumna i želi dobro - zaključio je Plenković.

Najčitaniji članci