News

Komentari 88

Plenković o cjepivu: Do kraja ožujka treba stići 600.000 doza

Plenković o cjepivu: Do kraja ožujka treba stići 600.000 doza

Premijer Plenković komentirao je i cijepljenje preko reda. Poručio je kako je ideja bila da se prvi cijepe oni najugroženiji i najizloženiji, no da je očito bilo i drugih situacija

Premijer Andrej Plenković je u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvo je posjetio selo Kokorići koje je u prosincu stradalo u poplava. Poručio je kako su prijavljene 53 štete i da je siguran da će uslijediti sanacija nastradalih kuća i objekata. 

- Ono što je dugoročno bitno je plan Hrvatskih voda da se napravi tunel koji bi sistemski riješio probleme poplava u ovom kraju te istodobno pomogao razvoju poljoprivrede. Možemo reći da su ovdje od prvoga trenutka reagirali svi. Spremni smo pomoći Vrgorcu i Kokorićima da se vrate u normalni život - rekao je i dodao kako su već isplaćena sredstva za pomoć. 

- Mi smo to isplatili još prošle godine. Sredstva su otišla prema županiji i sada je na županu i gradonačelniku i mjesnom odboru da dogovore sustav isplate novca onima kojima je to najpotrebnije. Do kraja veljače vjerujem da će dobiti sredstva - rekao je. 

Na pitanje o inspekcijama zbog cijepljenja preko reda, premijer je poručio kako je ministar zdravstva Vili Beroš pokrenuo postupak, no da ne zna jesu li već krenule. 

- Ideja je bila da se cijepe oni koji su najizloženiji i najugroženiji. Je li tu bilo još nekih situacija, očito da je. To nažalost mi nismo u stanju kontrolirati, tu apeliramo na sve da se ponašaju u skladu struke i plana koji je napravljen. Naša zadaća kao vlade je da osiguramo što veći broj doza do kraja prvoga kvartala. Do kraja ožujka treba doći oko 600.000 doza, znatno će to biti više u travnju, svibnju i lipnju i da na taj način maksimalno zaštitimo hrvatske građane do turističke sezone - poručio je. 

Što se tiče duga veledrogerijama, Plenković je poručio kako je to "priča koja kao da se ponavlja svaka dva mjeseca". 

- Mi smo u prosincu isplatili milijardu i 340 milijuna kuna, zadnjim preraspodjelama u proračunu. Isplatili smo još dodatnih 300 milijuna kuna. Ministri financija i zdravstva s njima će imati sastanke - dodao je. 

Na upit je li se čuo s ministrom Tomom Medvedom oko nove afere vezane uz Ivu Žinića, Plenković je rekao da nije, no da ne smatra to dramatičnim pitanjem i da mu to nije prioritet. Osvrnuo se i na prozivke oporbe koja traži Medvedovu ostavku. 

- Pozvao sam ih da dođu na razgovor, od prvoga dana su odbili doći na razgovore, ne u neku gužvu, klub, jazbinu nego u Vladu. S načinom i destruktivnošću kojom oporba nastoji otežati naše aktivnosti, bilo da su to istražna povjerenstva, interpelacije, oni nam na taj način žele oduzeti fokuse od onoga što je bitno. Bitno je da je Pelješki most s kopnom spojen, Studentski dom u Dubrovniku od 219 milijuna kuna je otvoren, sigurna kuća da bismo zaštitili žene i djecu od divljaka i nasilnika sada postoji u u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a to je inicijativa naše Vlade, a ne SDP-ove vlade koja nije bila u stanju niti ratificirati Istanbulsku konvenciju - poručio je. 

- Ljudi su imali pravo birati, naročito ljevica i krajnja desnica koji su se ujedinili protiv desnoga centra i liberala, to je politička utakmica Hrvatske... Ujedinili su se na predsjedničkim izborima, htjeli su to napraviti na izborima 5. srpnja. Malo su ljuti, malo su frustrirani, nije lako biti u oporbi osam godina, ali svatko će raditi svoj posao. Mi vlast, a oni oporbu. Bit će u oporbi do 2024., a na lokalnoj razini do 2025. - rekao je. 

Najčitaniji članci