News

Komentari 146

'Rusija je spremna dostaviti nam Sputnjik V. Zavodi ne smiju odvraćati ljude od AstraZenece'

'Rusija je spremna dostaviti nam Sputnjik V. Zavodi ne smiju odvraćati ljude od AstraZenece'

AstraZeneca štiti od najbitnijeg, nema smrtnih posljedica i hospitalizacija. Zato mi se takve situacije ne sviđaju. Trebamo se držati plana cijepljenja, rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković u obilasku je Dubrovačko- neretvanske županije. Započeo ga je obilaskom radova na Pelješkom mostu, gdje se danas po prvi put most spaja s kopnom.

Osvrnuo se i na mogućnost nabave ruskog cjepiva i rekao da je Rusija spremna isporučiti nam cjepivo, ali da se čeka odluka HALMED-a.

- Prošli tjedan smo razgovarali i s pojedinim farmaceutskim kompanijama. Ubrzat će se tijekom ožujka dostava cjepiva. Očekujem više od 600.000 novih doza do kraja ožujka. Još veću isporuku očekujemo u drugom kvartalu, očekujemo kompenzaciju “dugova” iz siječnja i veljače. Rusija je spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnjik V. Sad razmatramo s Hrvatskom agencijom za lijekove što pravno možemo učiniti, poštujući pravnu stečevinu EU. Kad EMA odobri, bit će moguće ta cjepiva koristiti i u Hrvatskoj. Moramo biti samo sigurni u javno-zdravstvenom pogledu - rekao je Plenković.

Komentirao je i cijepljenje preko reda te poručio da se svi pridržavaju protokola.

"U najboljoj smo vjeri donijeli plan cijepljenja. Pozdravio sam nove protokole HZJZ-a i očekujem da se svi pridržavamo toga. Sustav je takav da cjepiva dolaze u HZJZ, zatim odlaze u županijske zavode, u bolnice itd. Cilj svih je što prije cijepiti što veći broj ljudi i da se pritom držimo koncepta najugroženijih. Političare smo cijepili kao poticaj lansiranju kampanje, a sada je ogromna većina građana svjesna da se treba cijepiti", rekao je premijer i dodao kako županijski zavodi za javno zdravstvo ne mogu buniti ljude izjavama kako neko cjepivo nije primjereno za starije građane.

- Ne može županijski zavod odvraćati ljude od naputka nacionalnog zavoda. AstraZeneca štiti od najbitnijeg, nema smrtnih posljedica i hospitalizacija. Zato mi se takve situacije ne sviđaju - rekao je Plenković.

Istaknuo je kako se treba pridržavati plana cijepljenja.

Na pitanje možemo li uskoro očekivati novo popuštanje mjera, premijer je odgovorio kako se cijelo vrijeme balansira s mjerama. 

Najčitaniji članci