Obavijesti

News

Komentari 18

Predmeti protiv Žalac i Marića: 'To je sad sve na Povjerenstvu'

Predmeti protiv Žalac i Marića: 'To je sad sve na Povjerenstvu'
1

Za sastanak s Pupovcem tvrdi da je prošao dobro. Za njegove prijetnje da izlazi iz vladajuće većine, premijer je komentirao kako to nije doživio kao neko pretjerivanje

VIDEO

- Zadovoljstvo je danas biti u Rijeci gdje će se u iduće tri godine sagraditi nova bolnica vrijedna 700 milijuna kuna, koja će supstituirati onu već postojeću na Sušaku i time omogućiti najmoderniju zdravstvenu uslugu za više od petsto tisuća pacijenata, koji trenutno gravitiraju između tri lokacije. Također, posjetili smo terminal na Brajdici, jedan od projekata vrijedan 35,5 milijuna eura od ukupnog ulaganja koje trenutno ide u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu koja vrijedi čak dvjesto milijuna eura. Ovo je razdoblje kada će Rijeka, za tri godine dobiti i nove kapacitete i bržu integriranu povezanost. Stoga smo zadovoljni s ulaganjima koja će Rijeku učiniti ne samo Europskom prijestolnicom kulture, a time i Hrvatsku staviti na kulturnu kartu Europe te znatno ojačati sve infrastrukturne objekte i usluge koje jačaju gospodarstvo - kazao je premijer Plenković pri današnjem posjetu gradu koji teče, povodom proslave 29-godišnjice osnutka riječkog HDZ-a u HKD-u na Sušaku. 

Naime, krenuo je s obilaskom radova na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka - Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, koji je sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe.

U posjeti KBC-a Rijeka, susreo se s članovima uprave, i u društvu župana Komadine, gradonačelnika Obersnela, ministra turizma Cappellija, ministra zdravstva Kujundžića i ministra prometa Butkovića, upoznao s napretkom radova u izgradnji novih KBC-ovih odjela za ginekologiju i pedijatriju. 

'Žalac je u sukobu interesa, pa postoji niz sumnjivih okolnosti'
'Žalac je u sukobu interesa, pa postoji niz sumnjivih okolnosti'

Iako danas nije stigao u 3.maj premijer je rekao kako razumije zabrinutost za radnike, kako riječkog tako i pulskog brodogradilišta.

- U nizu izjava do sada rekao sam da razumijemo sve moguće aspekte ovih tema, od političkih, ekonomskih, financijskih, socijalnih, identitetskih i zato gledamo na koji način prići rješavanju problema koji je sve, samo ne jednostavan. Vi znate da su različite hrvatske vlade i porezni obveznici u našu brodogradnju, što subvencijama, što jamstvima investirali pozamašne novce. Točnije, u zadnjih 27/8 godina 35 milijardi kuna. Mi smo kao vlada od prosinca do ožujka platili državnih jamstava u iznosu 3,1 milijardu kuna, što su enormni novci. Nažalost tu je došlo do niza poslovnih pogrešnih odluka i propusta koji su nas doveli u ovu situaciju. Mi pokušavamo pristupiti toj temi racionalno, da štitimo i ključni aspekt naše ekonomske politike, tj. fiskalne konsolidacije koja nam je u krajnjoj liniji rezultirala podizanjem hrvatske na investicijski kreditni rejting nakon više od 6 i pol godina. Smatram da sve odluke koje su pred nama moraju voditi računa o svim aspektima, a naravno da, ukoliko je restrukturiranje održivo, a mi u ovom trenu još uvijek pokušavamo naći razloga da krenemo tim putem, a ako ne, onda ćemo nastojati naći neka druga rješenja - kazao je Plenković te dodao kako smatra da je današnja Štromarova poruka radnicima da traže novi posao jer od restrukturiranja neće biti ništa, izjava koju je "kolega vjerojatno dao pod dojmom zadnje rasprave sastanka parlamentarne većine, no konačna odluka nije još donesena".

Na upit brine li ga to što je povjerenstvo za sukob interesa uzelo u razmatranje ministricu Žalac i ministra Marića premijer je odgovorio "Ne znam, to je to na povjerenstvu".

Za sastanak s Pupovcem tvrdi da je prošao dobro. Za njegove prijetnje da izlazi iz vladajuće većine, premijer je komentirao kako to nije doživio kao neko pretjerivanje.

- Svi akteri na sceni su čelnici političkih stranaka koji imaju svoje biračko tijelo i prioritete. Ono što je meni kao predsjedniku vlade bitno je da vodimo računa o cjelini, a upravo zato što smo vodili računa o tome, izdržali smo sve moguće pokušaje i napade da se destabilizira i vlada i parlamentarna većina. 

Na upit koje uvjete Pupovac traži da bi bila jedinstvena kolona u Jasenovcu kazao je kako nisu o tome govorili.

- Moja teza u vezi toga je jednaka. Smatram da bi zbog pijeteta prema žrtvama Jasenovca, prema vrlo jasnoj, čvrstoj i nedvosmislenoj, od strane naše vlade i mene osobno, osudi zločina ustaškog režima, bilo jako dobro da smo tamo svi zajedno jer jedino ako su tamo i predstavnici Srba, Židova, Roma i Hrvata te antifašističkih udruga, komemoracija je cjelovita. To smatram nastojanjima da se pokušamo odrediti prema svim zločinima totalitarnih režima bez imalo dilema. Stoga ću ponovo, kao i protekle dvije godine, i ove doći u Jasenovac - kazao je premijer.

Upitan da li ministrica Žalac i dalje uživa njegovu podršku referirao se na izjave dane "već pet puta prošli tjedan" pri kojima ostaje.  

O Vučićevim izjavama u negativnom kontekstu na temu Oluje rekao je da nije imao vremena čitati ih.

- Oluja, bljesak i Domovinski rat su za modernu Hrvatsku temelj. To su bile oslobodilačke operacije koje su omogućile reintegraciju u tom trenutku više od četiri godine okupiranih područja. Prema tome, Hrvatska država cijeni žrtvu svih branitelja, kao i pobjedu u Oluji i ničija i nikakva izjava to nikad neće poremetiti - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag