News

Komentari 452

Plenković o mjerama: Nije isto biti sat vremena na misi ili u kafiću satima. To je bezobrazno

Plenković o mjerama: Nije isto biti sat vremena na misi ili u kafiću satima. To je bezobrazno

Nije se dogodilo da nitko nije dobio zdravstvenu skrb, rekao je premijer na prozivke iz oporbe, a poručio je i da u raspravama svjesno troše vrijeme na nebitne teme ujutro, a onda plaču kasnije

Cilj je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju cilj da umire kretanje populacije, što je manje kontakata bit će manje zaraze. Studenti, srednjoškolci, sad i mali učenici će biti van školskog sustava to će smanjiti kontakte, propusnice će smanjiti kontakte. Svi ti elementi će postići efekt smanjenja zaraze. Rekao je to premijer Andrej Plenković na pitanje oko današnjeg uvođenja propusnica. 

Komentirao je i prozivke iz oporbe.

- Oporba cijelo vrijeme, nakon što je bila potučena do nogu..još se malo prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali izvan Sabora...Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I ako oporba ako nema drugog argumenta, ja to razumijem, ali treba pošteno reći je li Vlada sve napravila... Nije se dogodilo da nitko nije dobio zdravstvenu skrb. Nakon restriktivnih mjera ja se nadam da ćemo nastaviti blagi trend smanjenja novozaraženih. Oni svjesno troše vrijeme ujutro na nebitne teme i onda plaču. Nek pričaju ... - poručio je Plenković.

- Donijeli smo mjere za zapošljavanje i dok se ne promjene okolnosti, činit ćemo sve da pomognemo privatnome sektoru. U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredstava smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja je saborski potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova - rekao je na konferenciji The Economist - Svijet u 2021.

Rekao je kako se uočava blagi trend smanjenja zaraze, a situacijom u Njemačkoj i njihovim rekordnim brojevima komentirao je pitanje kasnimo li s mjerama.

- Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je zatvoriti sve i biti u lockdownu godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Drugi val je vrlo razoran. Svaki život koji je izgubljen je velik gubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidemije. Ovo je situacija u kojoj država šalje određenu poruku. Ako ta poruka je praćena s odgovornim ponašanjem, onda dolazi do rezultata - kaže.

Kratko je prokomentirao imenovanje Nevenke Benić koja je bila državna tajnica u Ministarstvu branitelja pa je razriješena zbog istrage te je potom imenovana za savjetnicu. Rekao je da ona radi, a proces će trajati te da od nečeg mora živjeti.

Prokomentirao je i procjene da ćemo na razinu prije epidemije doći tek 2023. godine te je rekao da plaće i mirovine neće doći u pitanje.

- Napravit ćemo sve što odgovorna vlast i vlada trebaju. Ključ je sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otpornost ovoj zarazi. Mjere će trajati dokad treba. Iskoristit ćemo ovu priliku za nekakav reset - rekao je.

Na pitanje hoće li on ići na polnoćku rekao je da da, ako bude mogao. 

Komentirao je i odluku o mjeri za crkve i 7 kvadrata te pitanje zašto takva mjera nije bila uvedena za kafiće.

- To su sve spinovi. Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Nije isto biti na misi sat vremena i biti u kafiću, satima i piti - rekao je.

Najčitaniji članci