Obavijesti

News

Komentari 74

Plenković: Očekujem nastavak ribarenja u Savudrijskoj vali

Plenković: Očekujem nastavak ribarenja u Savudrijskoj vali
15

Kako je dodao, očekuje nastavak ribarenja u Savudrijskoj vali, "a hrvatska će država znati zaštititi interese Republike Hrvatske kao i normalno poslovanje hrvatskih ribara"

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u srijedu je posjetio Poreč i Umag a u predvečerje i Savudrijsku ribarsku luku gdje se je iza 19 sati nešto manje od pola sata družio sa savudrijskim ribarima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Uz predsjednika vlade u posjetu savudrijskim ribarim bila i tri ministra Goran Marić, Davor Božinović i Tomislav Tolušić.

Bio je ovo prvi posjet političara i visokih državnih dužnosnika savudrijskim ribarima nakon gotovo dva mjeseca od arbitražne odluke međunarodnog suda u Hagu o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije kojom je Sloveniji dodijeljena većina Savudrijske vale. 
Andrej Plenković je i u Istri opet ponovio raniji stav zauzet odmah po izricanju presude da Hrvatska ne namjerava primjenjivati tu odluku te da granica ostaje tamo gdje je i bila, po sredini Savudrijske vale.

Zanimljivo je da je u maloj Savudrijskoj ribarskoj lučici uz jedva 20-ak okupljenih ribara premijera dočekao isto toliki broj novinara iz Hrvatske ali i Slovenije. 

Neki od ribara imali su prilike premijeru i ministrima u kratkoj šetnji lučicom iznijeti što ih najviše muči. 

Još dok su premijer i ministri bili u Savudriji na moru u blizini crte razgraničenja opet se odvijao uobičajeni „incident“ hrvatskog plovila koje je presrelo slovensko policijsko plovilo. Našim ribarima kao i uvijek do sada odmah su u pomoć pritekli i u zaštitu stali naši pomorski policajci. Takvih incidenata na moru u blizini crte razgraničenja u Savudrijskoj vali u posljednja dva mjeseca bilježi se u prosjeku i 10-ak dnevno.

Savudrijski Ribar Danilo Latin premijeru Plenkoviću je predao dokument iz 1962. godine u kojem se vidi da je u doba bivše nam države Hrvatska poslove sigurnosti plovidbe na moru obavljala do ušća rijeke Dragonje a piranska lučka kapetanija je imala nadležnost do sredine ušća rijeke Dragonje.

- Evo, htio sam vam donijeti nešto argumenata. Ovim dokumentom možemo osporavati odluku arbitražnog suda o razgraničenju u Savudrijskoj vali. Ja se nadam da ćemo sačuvati teritorijalni integritet i da dokažemo da Hrvatska nije za dijeliti već za očuvati – kazao je premijeru poznati savudrijski ribar Danilo Latin. 

Danilo Latin nakon premijerova posjeta Savudriji, od kojeg je očekivao više sadržajnosti o problemima ribara, kaže da je sama činjenica da ih policija danonoćno štiti na moru snažnija i jača od bilo koje politički izgovorene parole.

- Dok je hrvatska policija uz hrvatskog građanina i ribara i da su hrvatske institucije u funkciji zaštite hrvatskog teritorija ja se osjećam zadovoljno i sigurno – poručuje Latin sa svoje ribarice iz Savudrijske vale.

Premijer se je prije dolaska u Savudriju u Poreču sastao s porečko-pulskim biskupom Draženom Kutlešom i predstavnicima Porečke i Pulske biskupije kada su  potpisali ugovor o darovanju pulske Vile Idola biskupiji. Nakon susreta s porečkim Premijer se sastao i s umaškim gradonačelnikom te s predstavnicima Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije i Udruge Mare Croaticum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je