Plenković odgovorio premijerki Srbije: Da smo etnički čisti ne bi nitko od manjina bio u Saboru | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 21

Plenković odgovorio premijerki Srbije: Da smo etnički čisti ne bi nitko od manjina bio u Saboru

Plenković odgovorio premijerki Srbije: Da smo etnički čisti ne bi nitko od manjina bio u Saboru

Hrvatska poštuje prava nacionalnih manjina. Potpredsjednica Vlade je Anja Šimpraga, bprisutstvo svih predstavnika manjina u različitim segmentima vlasti govori kakva je naša politika, rekao je Plenković

VIDEO

Premijer Andrej Plenković sastao se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bruxellesu gdje je dao i izjavu medijima.

- Završilo je još jedno izvanredno Europsko vijeće posvećeno temama energetike, hrane, obrane i Ukrajine. Glavna tema bilo je usuglašavanje članica oko šestog paketa sankcija. Usuglasili smo se i još jednom pokazali jedinstvo EU. Dogovoreno je da režim uvoza naftnih derivata do kraja ove godine bude postojeći za sve, a ovaj režim stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine. Bitno je da će na liste restriktivnih mjera biti uvršteno još nekoliko osoba, Sberbanka je uključena. Možemo reći da je EU danas još jednom pokazala jedinstvo. Što se tiče Hrvatske, ono što je posebno važno, cijela ideja je bila da Hrvatska postane regionalni energetski hub. Na tom tragu možemo biti izrazito zadovoljni jer će kapaciteti i nova ulaganja u povećanja kapaciteta LNG terminala omogućiti Hrvatskoj ne samo nacionalnu sigurnost opskrbe nego i doprinos čitavom naporu EU oko napuštanja fosilnih goriva iz Rusije - rekao je Plenković o stanju s energentima.

Plenković: Hrvatska u ovim okolnostima ima priliku biti energetski hub srednje Europe
Plenković: Hrvatska u ovim okolnostima ima priliku biti  energetski hub srednje Europe

- Što se tiče dogovora, obavijestili smo EK vrlo detaljno o kapacitetima jadranskog naftovoda koji u ovom trenutku može prevoziti 11,4 milijuna tona u vrlo povoljnom načinu investiranja. Taj kapacitet se na godišnjoj razini može dići do 25,6 milijuan tona što znači da bismo omogućili dostavu zafte za Mađarsku i Poljsku u dovoljnim količinama. Top je prilika da se JANAF u pregovorima pozicionira. Time kapitaliziramo položaj Hrvatske i Krka. Mi smo stvari stavili na stol onakve kakve jesu. Mi smo u pripremi ovog Europskog vijeća održali niz sastanaka sa svim ključnim akterima u Hrvatskoj. Postoje planovi da se investira u nadogradnju postojećeg broda, LNG Hrvatska i mi bismo s odgovarajućom investicijom moogli doći s podizanja postojećih kapaciteta, koji su izvorno bili 2,6 milijardi kubika na čak 6,1 milijardu kubika plina koji bi dolazio brodovima kao ukapljeni plin u Hrvatsku i nakon toga bez problema možemoosigurati opskrbu ne samo za Hrvatsku nego i Sloveniju, BiH, Mađarsku… Hrvatska ovaj trenutak koristi ne samo za zaštitu nacionalnih interesa nego i za preuzimanje regionalne uloge - rekao je Plenković.

Komentirao je i izjave srpske premijerke Ane Brnabić kako je Hrvatska ''etnički čista zemlja''.

'Iskoristit ćemo sve mehanizme da zaštitimo naše pilote. Rusija? Odlučit ćemo što dalje poduzeti'
'Iskoristit ćemo sve mehanizme da zaštitimo naše pilote. Rusija? Odlučit ćemo što dalje poduzeti'

- Hrvatska poštuje prava nacionalnih manjina. Potpredsjednica Vlade je Anja Šimpraga, bio je Boris Milošević, prisutstvo svih predstavnika manjina u različitim segmentima vlasti govori kakva je naša politika. Politika rješavanja otvorenih pitanja, politika istine, politika procesuiranja ratnih zločina, politika pronalaska nestalih. Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne. Da jesmo niti bi oni bili u saboru niti bi sudjelovali u vlasti. Naša politika je politika uključivanja, tolerancije i pomirdbe, ali prije svega putem istine. Bez istine teško da možemo ići naprijed nakon velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku - rekao je Plenković.

Komentirao je i izjave predsjednika Milanovića.

Dan Hrvatske vojske: Plenković i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće na Mirogoju
Dan Hrvatske vojske: Plenković i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće na Mirogoju

- Nije točno. Rusija zahvaljujući svojim energentima financira svoju agresiju na Ukrajinu. Sve se to događa zato što netko ima novac za rat, a taj novac dolazi od energenata. To je pitanje morala. Trebamo biti na pravoj strani povijesti, na pravoj strani morala. Ja to jesam, vlada to jest. A je li to čovjek kojeg ste spomenili u pitanju, neka se zapita. Čovjek ili ne zna ništa, ili je ljubomoran, ili govori bez ikakvih argumenata, ili da bi zasjenio neki skup." "Mi vodimo politiku u interesu Hrvatske i pravde. Ne vodimo politiku koja bi trebala ići na ruku agresora, odnosno Rusije. Ako je on vodi, to je velika šteta i sramota za Hrvatsku - rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima