Obavijesti

News

Komentari 22

Plenković: 'Optužnica je politički montirana', Malenica: 'Naši piloti mogu biti mirni'

Plenković: 'Optužnica je politički montirana', Malenica: 'Naši piloti mogu biti mirni'

Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice naših pilot, a iz Vlade poručuju da će naći načina kako reagirati na cijelu tu situaciju

VIDEO

Mi smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana i kroz tu prizmu mislim da i oni, a i cijela javnost, trebaju sagledati cijeli kontekst. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku, koja je bila žrtva agresije, Domovinski rat je imao oslobodilački karakter i naši branitelji, piloti, bit će pod posebnom skrbi u ovom kontekstu i naći ćemo načina kako da reagiramo na cijelu ovu situaciju, poručio je sa sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govoreći o optužnici koja je podignuta u Srbiji protiv naših pilota Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Evo što sve piše u optužnici protiv četvorice hrvatskih pilota
Evo što sve piše u optužnici  protiv četvorice  hrvatskih pilota

Plenković je naglasio kako Vlada još nije ni dobila nikakvu pismenu službenu informaciju o samoj optužnici, u kojoj se četvoricu pilota tereti se da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica također je poslao poruku pilotima HRZ-a, ali i Republici Srbiji.

- Naši piloti mogu biti mirni jer će im RH dati svu pravnu podršku i spriječiti, tj istaknuti prigovor i time spriječiti međunarodne tjeralice ako do nje dođe, ako Republika Srbija pokrene taj postupak. Isto tako mogu biti mirni jer imaju čistu savjest za ono što su radili u Domovinskom ratu, koji je bio obrambeni rat, to je potvrđeno i na Haaškom sudu, obranjena je i oslobođena RH i na tome smo im vječno zahvalni - rekao je.

Najavio je kako će se sutra, zajedno s ministrom branitelja Tomom Medvedom, ponovno sastati s njima i razgovarati o daljnjim aktivnostima.

- Ostavio bih nekakvu taktiku i informacije za sastanak - dodao je.

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je jučer istaknuo kako bi po toj logici i RH mogla dignuti optužnicu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

 

Milanović: Srbija nema pravo na to, možemo i mi Vučića optužiti za divljanje u Hrvatskoj
Milanović: Srbija nema pravo na to, možemo i mi Vučića optužiti za divljanje u Hrvatskoj

- Ja bih samo podsjetio na jedan datum, a to je 3. svibnja 1992., kada je u jednom napadu na Slavonski Brod ubijeno 27 djece. Tu su brojni zločini počinjeni i Srbija se mora suočiti s time. Ako žele ući u EU moraju imati funkcionalni pravni sustav, pravni poredak, a na ovom postupku koji vode protiv pilota pokazuju da imaju jedan disfunkcionalan pravni sustav - rekao je. 

Ponovio je i stav premijera Andreja Plenkovića kako je ovdje riječ o politički motiviranom i montiranom procesu.

- Točno se zna koja je uloga bila Aleksandra Vučića tijekom Domovinskog rata, kakvu je huškačku politiku provodio. U RH postoje neovisna tijela, Državno odvjetništvo je neovisno tijelo, za razliku od Tužiteljstva u Srbiji, gdje vidimo da oni reagiraju na inicijative od strane njihovih političara, tako da bih prepustio takve odluke neovisnim tijelima - rekao je govoreći o izjavi predsjednika Milanovića. 

Što bi se u slučaju optužnica protiv hrvatskih pilota smatralo "neeuropskim ponašanjem"?
Što bi se u slučaju optužnica protiv hrvatskih pilota smatralo "neeuropskim ponašanjem"?

Upitan znači li da je realna opcija da bi se protiv Vučića mogla podići optužnica, Malenica je ponovio kako neovisna tijela odlučuju o tome. 

- Podsjetio bih da je prije par godina i vođen postupak i određeni iskazi su bili vezano za zločine u Glini, ali prepustio bih Državnom odvjetništvu da oni postupaju u određenim situacijama kada utvrde da postoje elementi kaznenih djela - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.