Obavijesti

News

Komentari 50

Što bi se u slučaju optužnica protiv hrvatskih pilota smatralo "neeuropskim ponašanjem"?

Što bi se u slučaju optužnica protiv hrvatskih pilota smatralo "neeuropskim ponašanjem"?

Hrvatska je prigovarala Sloveniji da koristi blokadu pregovora s EU kako bi ishodila povoljno rješenje graničnog spora. Sada Gordan Jandroković prijeti Srbiji blokadom ulaska u EU ako ne odbaci optužnice protiv pilota.

VIDEO

"To je neprihvatljivo i neeuropsko ponašanje", upozorio je u lipnju 2009. godine tadašnji premijer Ivo Sanader. Njegova nasljednica Jadranka Kosor ponovila je istu poruku: "To ponašanje nije europsko".

Bivši HDZ-ovi premijeri kritizirali su Sloveniju zbog toga što koristi poziciju članice EU kako bi ucjenjivala Hrvatsku, blokirala pregovore za ulazak u EU i uvjetovala EU članstvo rješavanjem graničnog spora.

Hrvatska politika osjećala se uvrijeđeno, iznevjereno, nemoćno pred takvim ponašanjem koje se smatralo demonstracijom sile i korištenjem nadmoćne pozicije članice EU u natezanjima oko bilateralnih problema.

Hrvatska se tada čak zaklinjala kako to nikada neće raditi nekim drugim kandidatima za članstvo u EU. Da bi sada to radila Srbiji.

Blokada Srbije - i optužnica

 "Hrvatska će koristiti pregovore o ulasku u EU kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerirati", poručio je jučer Gordan Jandroković, komentirajući informacije o tome da je Srbija pripremila optužnice protiv hrvatskih pilota zbog navodnih ratnih zločina u Oluji.

Hrvatska će, drugim riječima, blokirati pregovore Srbije s EU ako Srbija ne odbaci optužnice protiv hrvatskih pilota. 

Dapače, Jandroković je izjavio kako "Hrvatska odbacuje optužnicu jer je ona političke prirode", a Srbiji poslao poruku: "Okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite".

Zanimljivo, prije četiri godine Jandroković je Srbiji poslao sličnu poruku. "Ako Srbija želi ići u EU, onda će se morati početi i europski ponašati", izjavio je povodom još jednog, gotovo rutinskog, prekograničnog koškanja.

A je li blokada pregovora oko bilateralnog pitanja europsko ponašanje?

I što se to uopće smatra (ne)europskim ponašanjem?

Žilet žica

Slovenija je optuživala Hrvatsku za "neeuropsko ponašanje" u migrantskoj krizi, pa je podigla žilet-žicu na granici koja je tek nedavno skinuta. Hrvatska je nedavno optuživala Sloveniju za "neeuropsko ponašanje" prema hrvatskim ribarima u Istri.

No korištenje nadmoćne pozicije članice EU za rješavanje bilateralnih pitanja, kao što je granični spor ili optužnice za ratne zločine, s hrvatske strane obično se uvijek smatralo vrhunaravnim "neeuropskim ponašanjem". A sad Jandroković prijeti da će ucjenjivati Srbiju članstvom u EU.

I naravno, možda su optužnice protiv hrvatskih pilota doista politički motivirane, kao što Aleksandar Vučić politizira i eksploatira mnoge teme iz devedesetih, ali i Hrvatska pritom čini klasičnu grešku da ih politički odbacuje. Da politički ustaje u obranu pilota, odbacujući optužnicu koju još nije ni vidjela.

Heroji i zločinci

"Hrvatska stoji uz svoje heroje", ispalio je premijer Andrej Plenković. Kao što je Ivo Sanader svojedobno slavio "heroje, a ne zločince", pa se hvalio uhićenjem optuženih generala.

Jandrokovićeva jučerašnja poruka može se iščitati i kao ucjena: odbacite optužnice i nećemo vas blokirati u pregovorima za ulazak u EU. A što ako su optužnice utemeljene?

Hrvatska, nažalost, ima dugu povijest političke manipulacije optužnicama i ratnim zločinima. Dugo se vodio rat protiv haških optužnica, koje se unaprijed proglašavalo "političkim", da bi čak i danas s vrha države stizale poruke u kojiam se odbacuju čak i presude za ratne zločine, kao što je to učinio predsjednik Zoran Milanović u slučaju generala Milivoja Petkovića. 

Godinama je hrvatska država odbijala procesuirati hrvatske ratne zločine sve dok se nije našla u pregovorima s Europskom unijom, kad je Ante Gotovina svojim bijegom pet godina držao Hrvatsku u čekaonici. Pa se u tih pet godina suradnje s Haaškim sudom krenulo u procesuiranje drugih zločina, od Medačkog džepa i Lore do Varivoda.

Pravo, a ne politika

Sada se, pak našla pod navodnom optužnicom iz Srbije koju, kako reče ministar pravosuđa Ivan Malenica, Hrvatska nije još ni vidjela, ali umjesto da tome pristupi s pravnog stajališta, kopira Vučićevu strategiju i pitanje ratnih zločina ponovno podiže na razinu političkog obračuna.

Kao što kopira strategiju Slovenije, koristeći poziciju članice EU da bi Srbiji prijetila blokadom pregovora.

Je li to europsko ponašanje?

Europsko ponašanje

Još gore, ako se Srbija politiziranjem optužnica i ratnih zločina navodno ponaša "neeuropski" - a od Aleksandra Vučića teško je očekivati nešto manje od toga - onda bi logični odgovor Hrvatske bio da se prema tome postavi europski i naprosto ponudi pravnu zaštitu pilotima, zatraži preuzimanje predmeta i istraži ima li u tom slučaju neke istine ili pravne osnove.

Ovako, ispada da hrvatska država ponovno politički, koristeći pritom europske instrumente, odbacuje optužbe koje još nije ni vidjela. 

Gordan Jandroković optužuje Srbiju za "neeuropsko ponašanje" u vezi ratnih zločina, nacionalističke politike, političkih provokacija, a zaboravlja kakvu je sliku HDZ-ova Hrvatska ostavljala, primjerice, 2000. godine svojim "neeuropskim ponašanjem" na splitskoj Rivi.

Srbija tu više nije bitna, nije bitan ni Aleksandar Vučić.

Bitno je samo da se Hrvatska ponekad i sama pogleda u ogledalo. Za vlastito dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...