News

Komentari 11

Plenković: Otklanjam i odbijam bilo kakve insinuacije da se sloboda medija u Hrvatskoj guši

Plenković: Otklanjam i odbijam bilo kakve insinuacije da se sloboda medija u Hrvatskoj guši

Premijer Andrej Plenković komentirao je na početku sjednice Vlade odluku Općinskog građanskog suda, točnije suca Andrije Krivaka, kojom se privremeno zabranjuje portalu H-alter pisanje o Poliklinici za djecu

To je odluka koja zabrinjava, nije prva ovog karaktera, a mi se zalažemo za slobodu medija, još jednom želim naglasiti da je jasan politički stav Vlade da sloboda medija, govora, mišljenja, pisanja, emitiranja ničim ne smije biti ugrožena ni ograničena. Zbog toga, sa čvrstim 100-postotnim  uvjerenjem, otklanjam bilo kakve insinuacije da se u Hrvatskoj guši sloboda medija, naglasio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentiravši odluku Općinskog građanskog suda o privremenoj zabrani portalu H-alter da piše o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander.

A ovakvu skandaloznu odluku donio je sudac tog suda Andrija Krivak.

 

Od jedne privremene mjere u jednom predmetu, dolaziti do takvog zaključka nije istinito niti korisno, dodao je premijer.

- Nas ta odluka zabrinjava. Postoje načini kako se takve odluke o privremenim mjerama mogu pravno kontestirati - rekao je.

'Odbijamo zamolnicu tužiteljstva BiH'

Premijer se osvrnuo i na jutrošnji sastanak s generalima i ratnim zapovjednicima operacije Bljesak. 

- Jutros smo se sastali sa ratnim zapovjednicima Bljeska i Oluje u vezi sa zamolnicom koja je došla od strane BiH, ministar pravosuđa napravio je temeljitu analizu, donijet ćemo zaključak kojim ćemo naložiti da se zamolnica tužiteljstva BiH odbije. To radimo na temelju Zakona o pravosudnoj suradnji i sporazuma koji postoji o međunarodno-pravnoj pomoći kako bismo zaštitili hrvatske nacionalne interese, vodeći računa da su Domovinski rat, Bljesak i Oluja stožerni kameni temeljci naše slobode, ali i činjenice da ne vidimo uzročno-posljedične veze između uloge ratnih zapovjednika i, nažalost, poginulih kod Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške -  poručio je. 

Plenković je podsjetio i na strašno trostruko ubojstvo na Općinskom sudu 1999. tijekom brakorazvodne parnice i jučerašnji Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

- Mi smo kao Vlada pokazali iznimnu političku volju i odlučnost, snažnije nego ikada prije, da se uhvatimo u koštac s tim negativnim fenomenom u društvu - poručio je dodavši kako su donijeli niz odluka s ciljem zaštite žrtava i strožeg kažnjavanja nasilnika. 

Zahvalio je i nevladinim udrugama angažiranima oko tog pitanja. 

- Mislim da smo na dobrom putu, ali moramo učiniti još - poručio je.

Ohrabrujući podaci agencije Standard & Poor's

Agencija Standard & Poor's potvrdila je investicijski rejting Hrvatske uz stabilne izglede i podigla procjenu gospodarskog rasta u 2021. s 5,1 na 6,5 posto, kazao je Plenković.

- To su ohrabrujući podaci - rekao je. 

Najčitaniji članci