Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
258 komentara

Plenković postrojio HDZ-ovce: Neće biti glasanja po savjesti

Šef HDZ-a Andrej Plenković ne želi unutarstranački referendum, niti odgodu ratifikacije Istanbulske konvencije do sabora stranke, niti da zastupnici glasaju po savjesti

258 komentara

Šef HDZ-a Andrej Plenković na jug Hrvatske, glavni tajnik Gordan Jandroković na istok. Cilj vikend ofenzive samo jedan: uvjeriti članstvo za podršku Istanbulskoj konvenciji.

Plenkovića su dočekale prepune dvorane, a nakon svakog sastanka HDZ je na svojim službenim stranicama objavljivao članke kako članstvo daje punu podršku predsjedniku u ratifikaciji Konvencije. Zanimljivo, HDZ je pomno pazio da u naslovima i objavama na društvenim mrežama ne koristi pojam Istanbulska konvencija. Ili je zovu punim imenom: Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ili je zovu Konvencija Vijeća Europe.

Sve je pomno pripremljeno kako bi Plenković i Jandroković slomili otpore unutar stranke.

A otpora itekako ima. Ne mogu zasad računati do 10 ruku svojih zastupnika. Zajednica utemeljitelja iz Zagreba poslala je zahtjev da se Konvencija ne šalje u Sabor dok je ne odobri sabor HDZ-a u svibnju. Dio utemeljitelja traži i referendum među članstvom, a koalicijski partner Hrast najavljuje referendum protiv Konvencije.

Zato je vodstvu HDZ-a izuzetno važno da dobiju što širu potporu. I to što više od ženskih članova koje guraju u prvi plan.

- U Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, to je dokument koji štititi žene protiv nasilja. I na to smo ponosne - kazala je u nedjelju nakon sjednice Splitsko-dalmatinskog HDZ-a Danica Baričević, čelnica županijske Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”.

Plenković je također bio na toj sjednici, a ta županijska organizacija je podržala ratifikaciju. Prije toga je Plenković za vikend bio i na sjednicama Dubrovačko-neretvanskog i Šibensko-kninskog HDZ-a. Jandroković je otišao u Slavoniju i dobio potporu Osječko-baranjskog ogranka stranke.

HDZ-ovce, i sve one koje se protive ratifikaciji, Plenković je na stranačkim skupovima nazvao aktivistima.

- Naša djeca ostat će kćeri i sinovi, a ne “ono”, kako izmišljaju razni aktivisti. Imat ćemo majku i oca, a ne Roditelja 1 i Roditelja 2, kao što govore - rekao je Plenković.

Naglasio je, suprotno stavu hrvatske Katoličke crkve, svrha konvencije duboko je kršćanska - zaštita slabijih od samovolje snažnijih.

Plenković poručio je također HDZ-ovcima da pitaju svoje prijatelje Hercegovce, je li im se išta promijenilo u životu, nakon što je BiH ratificirala konvenciju? Poručio im je neka pitaju ili neka se uvjere, je li se bilo što promijenilo u ostalim katoličkim zemljama poput Španjolske, Italije, Poljske i Malte, koje su je usvojile. Vlada će ovaj tjedan usvojiti izjavu te poslati Konvenciju na potvrdu u Sabor. Plenković neće dozvoliti unutarstranački referendum.

Neće dozvoliti jaki otpor

Plenković ne želi unutarstranački referendum, niti odgodu ratifikacije do sabora stranke, niti da zastupnici glasaju po savjesti.

Pokrit će sve organizacije

Šef HDZ-a i njegova desna ruka Jandroković obići će sve organizacije HDZ-a i osobno objašnjavati bit Konvencije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message