News

Komentari 35

Plenković predstavio prioritete predsjedanja: Pokazali su i logo

Plenković predstavio prioritete predsjedanja: Pokazali su i logo

Na početku predstavljanja pokazan je logo hrvatskog predsjedanja EU-a. Autorica vizualnog identiteta je Iva Primorac, studentica Studija dizajna. Ona i njezin tim svoj su rad poslali na natječaj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. 

Prioriteti su, pokazao je Plenković na prezentaciji, idući: 

- Europa koja se razvija 

- Europa koja povezuje 

- Europa koja štiti 

- Europa koja je utjecajna

U 29. godini svoje samostalnosti, Hrvatska će prvi puta biti na čelu Europske unije. To je povijesni trenutak za našu zemlju i dolazi kao kruna dosadašnjega europskoga puta. Cijeli taj europski put, kao što znate, nije bio nimalo jednostavan. Napominje kako će Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah. 

- U središte aktivnosti tijekom predsjedanja postavit ćemo građane, njihova očekivanja i potrebe. Želimo da građani snažnije osjete prednosti i prilike članstva, da se poboljša kvaliteta života, da osjećaju sigurnost koju im pruža pripadnost Uniji u svijetu koji je postao u mnogim aspektima nepredvidljiv - rekao je Plenković.

Posebna pozornost posvetit će se ujednačenom, uključivom i održivom razvoju svih država članica i njihovih regija, ali i područjima na kojima smatramo da je djelovanje Unije najpotrebnije, gdje Unija mora djelovati strateški i stvarati dodanu vrijednost.

- Zato ćemo tijekom našeg predsjedanja zagovarati Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima i poštovanju uzajamnih interesa. Najbolji put u nadilaženju svih izazova u okruženju i unutar Unije promicanje je konsenzusa i traženje kompromisa, a ne stvaranje dodatnih podjela. To će biti naš najvažniji zadatak tijekom predsjedanja. Zalagati ćemo se za Europu koja štiti svoje građane, uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava. Veliku važnost pridavat ćemo unutarnjoj sigurnosti, prije svega kroz rad na strateškim smjernicama Unije za područje slobode, sigurnosti i pravde. Zalagat ćemo se za tješnju suradnju članica u borbi protiv organiziranoga kriminala, pranja novca i financiranja terorizma - nabrojao je među ostalim Plenković. 

Napomenuo je da ćemo predsjedanjem ojačati utjecaj i položaj Hrvatske u Europi i u svijetu. Pripreme za predsjedanje su u završnoj fazi, a navodi da cjeloviti dokument, koji je već gotov, ima skoro 40-ak stranica, a u kojem se detaljno elaboriraju prioriteti u svim sektorima, publicirati u prosincu, pred sam kraj finskoga predsjedanja.

Za vrijeme predsjedanja u Hrvatskoj će biti održano više od 150 konferencija i sastanaka, od toga brojne na ministarskoj razini. Bit će tu važna i parlamentarna dimenzija aktivnosti.  

- Hrvatska će pridonijeti europskom zajedništvu, odgovarajući na tehnološke, društvene i sigurnosne izazove, a uvjeren sam da će u ovih šest mjeseci dodatno senzibilizirati i hrvatske građane i osvijestiti činjenicu da smo već sedmu godinu članica Unije, a tada ćemo praktički evocirati i 30 godina od hrvatske demokracije i puta prema samostalnosti - kazao je.  

Za samo dva mjeseca imat ćemo predvodničku ulogu u izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova, rekao je Plenković i pozvao sve da im u tom procesu da svoj doprinos. 

Premijer je istaknuo i teme plana među kojima se nalazi održiv Višegodišnji financijski okvir EU-a za razdoblje od 2021.-2027. te provedba Europskog stupa socijalnih prava, što uključuje i zaustavljanje negativnih demografskih trendova. Pod istaknute teme je Plenković također naveo i Transeuropsku prometnu mrežu te sigurnost i strateške smjernice Unije za područje slobode, sigurnosti i pravde. 

Na početku predstavljanja pokazan je logo hrvatskog predsjedanja EU-a. Autorica vizualnog identiteta je Iva Primorac, studentica Studija dizajna. Ona i njezin tim svoj su rad poslali na natječaj i na njemu pobijedili. 

Primorac je istaknula da je pobjeda na ovom natječaju veliki poticaj za njezin daljnji rad i dokaz da u Hrvatskoj ima posla i da se može uspjeti. 

Ispred NSB-a gdje se održalo izlaganje pojavio se i šef sindikata Vilim Ribić koji je dva puta čak postavio transparent s natpisom "ŠTRAJK", no službe su to maknule. On je na to rekao da danas štrajka 85 posto zaposlenika NSK-a. 

Najčitaniji članci