News

Komentari 130

Šef HALMED-a: Prve manje doze cjepiva u Hrvatskoj 26. prosinca

Šef HALMED-a: Prve manje doze cjepiva u Hrvatskoj 26. prosinca

Podsjetimo, premijer je u četvrtak rekao da bi prve količine cjepiva protiv Covida-19 u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca

Premijer Andrej Plenković imao je jutros redoviti sastanak video vezom s predstavnicima Stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i HALMED-a, a glavna tema bila je cjepivo protiv korona virusa, izvijestili su iz Vlade.

PRATITE UŽIVO: 

Cjepivo će biti definirano Vladinom nacionalnom strategijom protiv korone virusa. Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje. Nakon toga slijedi ocjena lijeka, rekao je Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a. 

- Sve stručne informacije su u opisu lijeka. To će biti dostupno u našoj bazi lijekova, kao i na linku Europske komisije. Uključivat će kontraindikacije, indikacije i nuspojave. Iz toga se radi uputa o lijeku koja je pisana jezikom prilagođenom pacijentu - nastavio je dodavši kako nakon sjednice Europske agencije slijedi odluka, objavljuju se informacije o lijeku na engleskom jeziku, potom na svim jezicima članicama.

Dolazak cjepiva 

Dodao je kako je dolazak cjepiva predviđen za 26. prosinca. 

- Trebamo provesti još dodatnu provjeru kakvoće, mi moramo dati našu suglasnost. To je postopak uzajamnog priznavanja - rekao je te objasnio kako cijepljenje neće biti samo u Zagrebu. 

- Bit će raspostranjeno po cijeloj Hrvatskoj - govori. HALMED nakon dolaska cjepiva mora još potvrditi da je spreman za korištenje. 

- Kampanja je predviđenja 27., 28., i 29. prosinca. To ovisi o Vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine - komentirao je. 

Efikasnost cjepiva 

Istaknuo je kako se efikasnost gleda kroz ispitivanja te svako cjepivo mora zadovoljiti minimum efikasnosti. 

- Radi se o oko 95 posto efikasnosti. U svakom slučaju, sva cjepiva koja zadovolje kriterije, nije to jedini kriterij, ući će u konačnu ocjenu - objasnio je. 

Nuspojave

- Tu je dvostruka nadležnost, razmjenjivat ćemo informacije. Europska unija ima vrlo rigorozan sustav nadgledanja, informacije vrlo brzo kruže - rekao je Tomić dodajući kako su moguće nuspojave  glavobolja, umor, bol na mjestu uboda, povišena temperatura.

Podsjetimo, premijer je u četvrtak rekao da bi prve količine cjepiva protiv Covida-19 u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je putem twittera objavila kako će  cijepljenje protiv covida-19 diljem Europske unije započeti 27., 28. i 29. prosinca.

 

Najčitaniji članci