Obavijesti

News

Komentari 130

Šef HALMED-a: Prve manje doze cjepiva u Hrvatskoj 26. prosinca

Šef HALMED-a: Prve manje doze cjepiva u Hrvatskoj 26. prosinca

Podsjetimo, premijer je u četvrtak rekao da bi prve količine cjepiva protiv Covida-19 u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca

VIDEO

Premijer Andrej Plenković imao je jutros redoviti sastanak video vezom s predstavnicima Stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i HALMED-a, a glavna tema bila je cjepivo protiv korona virusa, izvijestili su iz Vlade.

PRATITE UŽIVO: 

Cjepivo će biti definirano Vladinom nacionalnom strategijom protiv korone virusa. Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje. Nakon toga slijedi ocjena lijeka, rekao je Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a. 

- Sve stručne informacije su u opisu lijeka. To će biti dostupno u našoj bazi lijekova, kao i na linku Europske komisije. Uključivat će kontraindikacije, indikacije i nuspojave. Iz toga se radi uputa o lijeku koja je pisana jezikom prilagođenom pacijentu - nastavio je dodavši kako nakon sjednice Europske agencije slijedi odluka, objavljuju se informacije o lijeku na engleskom jeziku, potom na svim jezicima članicama.

Dolazak cjepiva 

Dodao je kako je dolazak cjepiva predviđen za 26. prosinca. 

- Trebamo provesti još dodatnu provjeru kakvoće, mi moramo dati našu suglasnost. To je postopak uzajamnog priznavanja - rekao je te objasnio kako cijepljenje neće biti samo u Zagrebu. 

- Bit će raspostranjeno po cijeloj Hrvatskoj - govori. HALMED nakon dolaska cjepiva mora još potvrditi da je spreman za korištenje. 

- Kampanja je predviđenja 27., 28., i 29. prosinca. To ovisi o Vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine - komentirao je. 

Efikasnost cjepiva 

Istaknuo je kako se efikasnost gleda kroz ispitivanja te svako cjepivo mora zadovoljiti minimum efikasnosti. 

- Radi se o oko 95 posto efikasnosti. U svakom slučaju, sva cjepiva koja zadovolje kriterije, nije to jedini kriterij, ući će u konačnu ocjenu - objasnio je. 

Nuspojave

- Tu je dvostruka nadležnost, razmjenjivat ćemo informacije. Europska unija ima vrlo rigorozan sustav nadgledanja, informacije vrlo brzo kruže - rekao je Tomić dodajući kako su moguće nuspojave  glavobolja, umor, bol na mjestu uboda, povišena temperatura.

Podsjetimo, premijer je u četvrtak rekao da bi prve količine cjepiva protiv Covida-19 u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je putem twittera objavila kako će  cijepljenje protiv covida-19 diljem Europske unije započeti 27., 28. i 29. prosinca.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je