Obavijesti

News

Komentari 6

Plenković se brže rješava ministara nego što gradi kuće. Je li to plan ubrzanja obnove?

Plenković se brže rješava ministara nego što gradi kuće. Je li to plan ubrzanja obnove?
1

Javnost je pljeskala policiji koja je odvela Darka Horvata s mjesta ministra graditeljstva, a sada se očekuje i odlazak Ivana Paladine, kao krivca za nestvarno sporu obnovu. Koliko takvih rješenja Plenković još uopće ima?

VIDEO

Ivan Paladina trebao je biti spasitelj, a sada je ispao kočničar.

"Gospodin Paladina bi sa svojim ovlastima, iskustvom, entuzijazmom i dinamikom rada trebao dati vrlo kvalitetan i koristan doprinos radu Vlade u domeni obnove", poručio je premijer Andrej Plenković u ožujku ove godine, predstavljajući novog ministra graditeljstva.

Paladina je, po premijerovim riječima, "svojim iskustvom u građevinskom sektoru, upravljanju projektima, u domeni nekretnina i menadžerskim i poduzetničkim vodama" trebao "dinamizirati procese".

Da bismo sada, samo devet mjeseci kasnije, dobili "nestvarno sporu obnovu". I najave odlaska Paladine s mjesta ministra.

Brže se rješavaju ministara nego što obnavljaju kuće. A vjerojatno i lakše.

Spasila nas policija

Politička oporba, javnost, građani pljeskali su policiji kada je jednog jutra odvela ministra Darka Horvata u pritvor i tako uklonila iz Vlade jednog od glavnih kočničara obnove Zagreba i Banije nakon potresa. Da nije, Horvat bi vjerojatno još uvijek bio ministar.

Plenković je zatim jedva pronašao Paladinu koji se ne smatra odgovornim za "nestvarno sporu obnovu", ali isto tako tvrdi da "ne mora biti ministar ako je on odgovoran".

Pa će vjerojatno i Paladina otići. Ne treba mu to u životu.

Ipak, sad se vidi sva mudrost Andreja Plenkovića koji je na čelo najzahtjevnijeg ministarstva postavio nestranačku osobu, nekoga izvan HDZ-a, što se najprije tumačilo kao nepovjerenje u svoje HDZ-ovce koji su tradicionalno podložni policijskim uhićenjima, a zatim i kao perfektan alibi da se svi grijesi zbog obnove svale na leđa osobe koja nema veze s HDZ-om.

Horvat je bio loš, Paladina je loš, a sada čekamo novog - lošeg - ministra.

Iskustvo nas, dakle, uči da smjena (ili zamjena) ministra ne garantira uspjeh. 

Plenkijev kadar

Tim više što Plenković odavno ima problema s kadroviranjem. Nema povjerenja u dobar dio stranačkih ljudi, želi se okružiti poslušnicima, kao i osobama koje ga svojom ambicijom i eventualnim postignućima neće zasjeniti u Vladi, a tek nakon svega toga treba pronaći kvalitetne i kompetentne ljude.

Paladinu je ovoga proljeća predstavio kao jednog od takvih.

Iako su svi upozoravali da je on zapravo neuspješan u svojim poslovnim aktivnostima, da je previše opterećen sporovima oko imovine, da vuče repove iz bivšeg biznisa, da zapravo nije motiviran i zainteresiran.

A sada se vidi da možda ipak nije stvar samo u ministru.

Nestvarno ubrzanje

Vidi se da je obnova "nestvarno spora" i nakon Horvatova uhićenja i dolaska Paladine. I teško je očekivati da će se "nestvarno ubrzati" novim imenovanjem. Ako do njega, naravno, uopće dođe.

I ako Paladina doista ode, kao žrtva koju će Plenković baciti pod noge oporbi, medijima i Banijcima u kontejnerima, tko će se primiti ovog nezavidnog zadatka ubrzavanja "nestvarno spore obnove"? Možda netko tko će obnovu svesti u okvire normalne sporosti?

Sužen izbor

Eksperti će tražiti neovisnost i samostalnost koju u Plenkovićevoj vladi teško mogu dobiti, netko doista ambiciozan sudarit će se sa sustavom koji je očito betoniran i zablokiran (za razliku od sustava za izgradnju nogometnih stadiona), a neka stranačka osoba imat će problema s povjerenjem javnosti jer će ga se gledati kao marionetom za krpanje rupa do idućih izbora.

Ivan Paladina izgorio je u devet mjeseci. Sada Plenković treba naći ministra s "nestvarno sporim sagorijevanjem".

A takvi su u njegovoj administraciji endemska vrsta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.