Obavijesti

News

Komentari 51

Plenković se naljutio na šefa vojske: Nije mu poslao počasnu gardu u crvenim odorama

Plenković se naljutio na šefa vojske: Nije mu poslao počasnu gardu u crvenim odorama
1

Za Dan državnosti je, kažu izvori Expressa, na Markovu trgu Plenki htio vidjeti počasnu bojnu u starim kostimima. Bila bi to žestoka pljuska Milanoviću i otvoreno ponižavanje. Uslijedilo je prepucavanje...

VIDEO

Današnjoj Hrvatskoj čak ni protokol, koji uobičajeno kotira kao drugo ime za dosadnu, standardiziranu rutinu, nije sasvim “protokolarna” stvar. Šef države i predsjednik Vlade, Zoran Milanović i Andrej Plenković, zadnjih su tjedana, naime, oko njega vodili žestoki rat. Od godišnjice Bljeska do Dana državnosti iskrilo je kao u trafostanici.

Posljedice bi mogle biti ozbiljne. Zadnji u seriji sukoba ima neočekivan povod. Jedna od prvih Milanovićevih predsjedničkih odluka - a za ovu priliku važno je naglasiti da je Zoran Milanović vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske - bila je odlaganje u muzej “crvenih mundira”, kostimiranih odora iz Tuđmanove ere, koje je predsjednik zamijenio standardnim svečanim odorama Počasno-zaštitne bojne. U trenutku kad je Milanovićeva naredba “konzumirana” (na inauguraciji je bojna bila odjevena u skladu s njegovom zapoviješću), bilo je logično očekivati da je neopoziva - Roma locuta, causa finita. No, Andrej Plenković za Dan državnosti je, kažu izvori Expressa, na Markovu trgu htio vidjeti počasnu bojnu u starim kostimima. Bila bi to žestoka pljuska Milanoviću i otvoreno ponižavanje. Uslijedilo je prepucavanje kontradiktornim naredbama.

Vršitelj dužnosti ministra obrane, državni tajnik Tomislav Ivić, zahtijevao je od Počasne bojne nastup u odorama prema premijerovoj želji. Riječ je, inače, o bivšem utjecajnom hadezeovcu koji je na velikoj pozornici zadnji put viđen na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, kad je podržavao Jadranku Kosor protiv Karamarka. U trenutku proglašavanja rezultata Ivić je “vidio semafor” na kojemu je pisalo da je Kosor izgubila.

Rekao joj je: “Odoh ja u WC, eto me odmah”, i više se nikad nije vratio. Da se sad nije “ukazao” kao Krstičevićev zamjenik, čovjek bi se zakleo da ga je zemlja progutala, ali on se samo vješto prikrio u labirintima sustava. Zoran Milanović je nakon toga izrijekom naredio upotrebu novih uniformi, pa je tako i bilo. Milanović se na polaganju vijenaca na Tuđmanov grob na Dan državnosti nije ni pojavio, jer je Dan državnosti “prema novom kalendaru” ocijenio kao proslavu dolaska HDZ-a na vlast i dovršetak privatizacije države. Iz HDZ-a su sijevnule munje: Vladimir Šeks je zatražio “impeachment”, Milanovićev opoziv, dok se u kuloarima sljedećih dana proširila vijest prema kojoj će Plenković tražiti smjenu načelnika Glavnog stožera HV-a, admirala Hranja, jer je poslušao Milanovića, a ne Ivića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Navodno su ispitane i sve ustavnopravne pretpostavke Hranjeve smjene. Ali njih, kako nam je rekao ugledni ustavnopravni stručnjak, dr. Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, nema. -Ova Plenkvićeva Vlada ne može smijeniti načelnika Glavnog stožera jer je to, prema Zakonu o obrani, isključiva ovlast predsjednika Republike Zorana Milanovića. Predsjednik Republike načelnika Glavnog stožera može razriješiti dužnosti izravno ili na prijedlog Vlade te nakon pribavljenog mišljenja saborskog odbora za obranu, ali ovlast same smjene ima isključivo on.

No i bez obzira na sve to, prema Pravilniku o vojnim odorama, pripadnici Počasno-zaštitne postrojbe povijesnu crveno-crnu, odnosno bijelo-crnu odoru nose u skladu s posebnom zapovijedi. A prema Ustavu, vrhovni zapovjednik oružanih snaga je upravo predsjednik Republike Hrvatske.

* Cijeli članak o podzemnom ratu predsjednika i premijera pročitajte u novom broju tjednika Express koji je na kioscima od petka, 5. lipnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1