News

Komentari 97

Plenković: Uhićenja pokazuju da je borba protiv korupcije stalna

Plenković: Uhićenja pokazuju da je borba protiv korupcije stalna

'Manifestira se tako da policija, Državno odvjetništvo i USKOK rade svoj posao samostalno, tajno, nepristrano i kada se tako radi onda je sigurno da ćemo nastaviti s iskorjenjivanjem korupcije

Premijer Andrej Plenković rekao je vezano za antikorupcijsku akciju Uskoka i policije da ne može komentirati pojedinačne slučajeve uhićenja u Zagrebu niti je upoznat s njima, dodavši kako oni pokazuju da je borba protiv korupcije u vremenu ove Vlade stalna i kontinuirana.

- U vremenu naše Vlade borba protiv korupcije je stalna. Manifestira se tako da policija, Državno odvjetništvo i USKOK rade svoj posao samostalno, tajno, nepristrano i kada se tako radi onda je sigurno da ćemo nastaviti s iskorjenjivanjem korupcije - izjavio je Plenković na upite novinara u Vučevici, vezano za današnju akciju Uskoka i policije, u kojoj je zbog sumnje na korupciju privedeno nekoliko djelatnika gradske uprave, ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i bivši većinski vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić.

- Ne mogu komentirati pojedinosti konkretnog slučaja, znam o tome koliko i vi. Vidjet ćemo kada će USKOK obavijestiti javnost o konkretnom predmetu - dodao je.

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u Vučevici na obilježavanju početka radova nastavnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u okviru projekta FIRESPILL.

U izjavi novinarima dodao je kako smo u fazi prolaska kroz najveću zdravstvenu, financijsko-ekonomsku krizu u zadnjih 100 godina, a Vlada je, istaknuo je Plenković, svojom politikom uspjela izbjeći socijalne lomove.

Da nije bilo toga, pitanje je koliko bi radnih mjesta bilo izgubljeno, koliko bi trgovačkih društava otišlo u stečaj. Iz faze očuvanja gospodarstva idemo u fazu pokretanja i očuvanja otpornosti, rekao je.

Plenković je podsjetio da Hrvatska ima na raspolaganju 25 milijardi eura iz Europske unije, istaknuvši da je to najveći iznos po udjelu u BDP-u među zemljama EU, i da Hrvatska ima instrumente i poluge za razvoj.

- Premostili smo krizu, očuvali radna mjesta, usvojili strateške dokumente, projekti su tu, novci su tu, politička volja i stabilnost su tu. Bit ćemo dalje konstruktivni za naše građane, vidjet ćemo hoće li biti drugi akteri - naglasio je.

Premijer Plenković rekao je i da su ispunjeni svi tehnički kriteriji za strateški cilj članstva Hrvatske u Schengenskom prostoru. Također, kazao je da je sutra sastanak Vijeća za euro, a Hrvatska ispunjava sve što je zacrtala za uvođenje eura.

- Odlukom Vlade osigurat ćemo vanjsku sigurnost, nacionalnu sigurnost nabavom višenamjenskih borbenih aviona i na taj način imati ulogu u sigurnosti cijele regije. Očekujem da dogodine iza nas bude otvaranje Pelješkog mosta s pristupnim cestama - rekao je Plenković.

Osvrćući se na stanje oko pandemije, Plenković je kazao da Hrvatska u ovom trenutku ima 970 tisuća doza cjepiva.

- To govori da je Vlada nabavila cjepivo. Pozvali smo sve da se cijepe, došli smo do iznad 44 posto - rekao je.

Podsjetio je kako je postojao plan da se do kraja lipnja dosegne udio od 55 posto cijepljenih hrvatskih građana, dodavši da bi zbog niza posljedica minimum doprinosa svakog od nas bio da se cijepi.