Obavijesti

News

Komentari 67

Plenković: Vidjet ćemo što će reći Izraelci, onda tek odlučiti

Plenković: Vidjet ćemo što će reći Izraelci, onda tek odlučiti
1

Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a to je nešto drugo, rekao je premijer Andrej Plenković

VIDEO

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih F-16 Barak aviona na sutrašnjem sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke.

Pokretanje videa...

01:18

"Prvo ćemo sutra vidjeti što će nam kazati predstavnici izraelskog Ministarstva obrane, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke", rekao je Plenković upitan hoće li se ići u novi natječaj za nabavku borbenih aviona. Ponovio je kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona od postojeće četiri ponude od kojih je izraelska ponuda bila najbolja.

'Nije još gotovo, možda Izraelci donesu čak i američku dozvolu'
'Nije još gotovo, možda Izraelci  donesu čak i američku dozvolu'

Istaknuo je da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti tu odluku o odabiru.

Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala. "Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a to je nešto drugo", kazao je  novinarima prije komemoracije za nedavno umrlog glumca Ivu Gregurevića. 

Rekao je kako na sutrašnjem sastanku želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebne delegacije u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci kasnije.

'Posao je propao jer smo F-16 nudili i Rumunjima i Bugarima'
'Posao je propao jer smo F-16 nudili i Rumunjima i Bugarima'

Naglasio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovu tadašnjih poznatih informacija. "Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate", kazao je.

Plenković je rekao da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a stvar je tehnologije odabira i onoga što je financijski priuštivo.              

Upitan za komentar izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da hrvatska nema lidera kakav je on te vidi li takvog lidera u svojoj vladi, Plenković je kratko odgovorio - to je narod već odlučio. Istaknuo je kako imaju parlamentarnu većinu koja je stabilna te je uvjerljivo doneseno sve što je bilo važno za RH, hrvatsku politiku, zakone i proračun. 

Nemamo nikakav 'non paper' o zabrani prodaje izraelskih F-16
Nemamo nikakav 'non paper' o zabrani prodaje izraelskih F-16

Na pitanje jesu li Bandiću vrata otvorena ako poželi sudjelovati u vladi, premijer je odgovorio kako to nikada nije bila tema, što je rekao i sam Bandić. Negirao je i da će to biti tema koalicijskog sastanka, već će se na njemu razgovarati o pripremi sjednice Hrvatskog sabora, Aktualnom prijepodnevu i drugim temama. 

Plenković je, upitan o slučaju Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića, ponovio da su vlada i HDZ osudili takvo ponašanje, a nadležne institucije su pokrenule odgovarajuće aktivnosti i postupke. Također, naveo je, Đakić je i istupio iz stranke.

Časnik koji je odlučivao o F-16: 'Vjerujem u Boga, ne u papire'
Časnik koji je odlučivao o F-16: 'Vjerujem u Boga, ne u papire'

"To osobno osuđujem i kao predsjednik vlade i stranke. Mislim i da je to krajnje neprimjereno", kazao je. Što se tiče zakonskog okvira, najavio je, od će biti u planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu. Naveo je i da je Đakićevo postupanje kažnjivo i prema sadašnjim zakonima.                 

Na pitanje kako komentira "izmijenjeni smjer predsjednice Republike", odgovorio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović u zadnjoj godini svog mandata te želi da ona svoju ulogu, u okviru ustavnih ovlasti, obavlja kvalitetno te da doprinos funkcioniranju institucija te gospodarskom i i socijalnom napretku svih hrvatskih građana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...