Obavijesti

News

Komentari 345

'Toliko sam, da ne kažem čega, pojeo ovih šest godina, mahom tuđih. Tražit ćemo odgovornost'

'Toliko sam, da ne kažem čega, pojeo ovih šest godina, mahom tuđih. Tražit ćemo odgovornost'

Premijer je održao sastanak s koalicijskim partenerima zbog pljačke INA-e. Otkrio je kako je prvi signal da se nešto događa bio prije pet mjeseci, da se od tad novac pratio, te da je 450 milijuna kuna vraćeno u proračun

Mi smo kao Vlada i parlamentarna većina zgroženi, šokirani i osuđujemo ovakvo udruživanje za počinjenje ovakvog kaznenog djela i to u vremenu najveće energetske krize. Naša ključna poruka je da su institucije hrvatske države, dapače, hrvatske Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, ta je poruka vrlo važna i bitna da se razumije kako je krenulo u otkrivanje cijelog slučaja i govori da se izričito borimo protiv korupcije i da nema nikoga tko će biti pošteđen bilo kakve odgovornosti, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s koalicijskim partnerima koje je pozvao zbog pljačke INA-e, a koju ni Uprava ni Nadzorni odbor, čije hrvatske članove Vlada predlaže, nisu uočili.

Vlada, naglašavao je, nema nikakve veze s ovime jer nije ona postavila Damira Škugora, inače člana HDZ-a, za direktora INA-inog sektora za prirodni plin. Ne vidi ni svoju odgovornost, a sudeći prema njegovim riječima, ne vide je ni partneri.

- Parlamentarna većina je stabilna, Vlada je dobila potporu za rješavanje daljnjih izazova - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Priznao je kako je jako nezadovoljan što Uprava INA-e nije vidjela da im se ovo događa nekoliko razina ispod. Smatra da je cijela Uprava odgovorna, a posebno predsjednik.

Ovaj slučaj pokazuje, dodao je, da je model upravljanja loš. Iako nije izričito zatražio ostavke Uprave, izgledno je da će naše članove smijeniti.

- Lista ovlasti za dopuštena odobrenja izbjegava u pojedinim situacijama nadležnosti članova Uprave, ali to ne oslobađa odgovornosti članove Uprave da im se u hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj razmjera u kojem četvrta razina upravljanja ima ovlast za potpisivanje ovakvih ugovora na ovaj način, štetnih za INA-u i državu. Zbog toga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave, i predsjednika i hrvatskih i mađarskih članova, i da se u razgovorima s MOL-om promjeni način upravljanja INA-om. Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, Statutu i ugovora između dioničara ćemo poduzimati aktivnosti idućih dana. Ovakva politička šteta kakvu mi trpimo zadnjih par dana jer je jedan krug osoba napravio ovakva nezakonita djela, a Uprava za to nije znala, neće ostati bez odgovora - poručio je.

Da bi se promijenio jedan član Uprave, pojasnio je, treba imati privolu drugog većinskog suvlasnika.

Upitan je li ovo danas javni poziv članovima Uprave da podnesu ostavke, premijer je rekao da Vlada ima svoje mehanizme.

- Mi ne očekujemo da netko podnosi ostavke, mi smo ti koji ćemo vući poteze. Ovo nije situacija koja je 100 posto u našim rukama, a mislim da ni MOL-u nije ovo ugodno. Odluke o tome donosi Vlada, konkretno ja jer nije normalno da mi toliko štete trpimo z bog grešaka i marifetluka ljudi koji ovo nisu smjeli napraviti ili onih koji to nisu vidjeli. Nećemo mi odgovarati za onoga tko je ovo trebao ili vidjeti ili za nekoga tko je ovo napravio, a nije smio. Nismo mi članove Uprave predložili da netko krade - rekao je naglasivši kako je bijesan zbog toga.

- Ja sam toliko, da ne kažem čega, pojeo ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga dovde - rekao je gestikulirajući rukom preko  glave.

Idućeg će tjedna, najavio je, Vlada izaći s paketom mjera pomoći u ovoj energetskoj krizi.

- Ministri rade na pripremi tih mjerama. U političkom smislu je ovo jedna vrlo neugodna situacija, ali situacija u kojoj od prvog signala da se događa nešto neobično, a bio je prije otprilike pet mjeseci, niti u jednom trenutku institucije nisu dopustile da se iti jedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom i već je danas s jednog od računa oko 450 milijuna kuna uplaćena u proračun - dodao je.

Ponovno je naglasio kako nema zaštićenih.

- Postoji snažna borba protiv korupcije i snažni mehanizmi države koji su na ovom primjeru izrazito dobro, brzo i sinergijski reagirali - rekao je.

Novac je, naglasio je, sačuvan.

- Drug Grbin iz Kragujevca i oporba napadaju HDZ da je banda umjesto da kažu da se Vlada bori protiv korupcije i čestitaju. Sad su dobili adrenalin, skočili s poda i žele rušiti Vladu, e neće tako ići - poručio je oporbi i na pitanje osjeća li on odgovornost za ovu situaciju u INA-i.

Na pitanje hoće li smijeniti članove NO-a, Plenković  je rekao kako  u ovom trenutku neće jer dominantna odgovornost za ovakvu vrstu propusta leži na Upravi.

- Prvo na onome tko je napravio ovo kazneno djelo, naravno. Ali činjenica je da se to dogodilo u kompaniji i nije normalno da ovo traje usred energetske krize, a da to baš nitko ne vidi - dodao je.

Na pitanje je li pitao HERA-u kako je moguće da je prodaja plina dozvoljena tvrtki s kapitalom od 20.000 kuna i jednim zaposlenikom, premijer je rekao da jest.

- Imali smo sastanak s predsjednikom HERA-e, to se dogodilo sukladno zakonu i propisima. Mene je zanimalo je li bilo pritisaka da se baš toj firmi odobri, dobio sam odgovor da nije, sve je bilo po propisima - rekao je.

Govoreći o tome što je Škugor član HDZ-a, Plenković je istaknuo kako činjenica je netko član stranke ne znači da ima utjecaj u politiku te stranke.

Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a, istaknuo je premijer, vjenčani je kum Josipu Šurjaku, dojučerašnjem predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore.

  - I ja Šurjaka poznam od prve godine fakulteta. Ali to ne znači da bilo kakvo poznanstvo, kumstvo, ima veze s ovim što pojedina osoba obavi, mislite da se netko s nama konzultira što će napraviti? To je politiziranje - rekao je.

Krajnje je nebitno, kaže, je li Škugor bio kandidat za čelnika HEP-a.

- Da je imao tako velike kvalitete i da je netko lobirao za njega, možda bi postao nešto, ali nije - dodao je.

Na pitanje možemo li biti sigurni da nema još sličnih ugovora, Plenković je rekao kako će se sve provjeriti.

- Otkud znamo da nema - istaknuo je.

Pomalo nevjerojatno, ali nije znao odgovor po kojoj se cijeni nafta sada prodaje Mađarskoj. 

- To ćemo sve ispitati. To nisu stvari koje su na dnevnom redu Vlade svaki dan - rekao je.

Upitan za optužbe koje je na račun bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića iznio bivši član i predsjednik NO-a INA-e Damir Vanđelić istaknuvši da ga je upozorio u srpnju prošle godine da se nešto u INA-i događa nevezano za ovu aferu, a da nitko nije reagirao, Plenković je rekao da tu vjeruje Ćoriću i onome što je on na to Vanđeliću odgovorio.

- Sigurno neću vjerovati Vanđeliću, čovjek je imao šest godina 30.000 kuna zahvaljujući našoj odluci kao predsjednik NO-a, pristao biti kandidat za gradonačelnika i pobjegao i sada ex post govori da se s nečime nije slagao, a bio je suglasan sa svim odlukama NO-a - rekao je.

Pitao je Ćorića, dodao je, je li istina da se zalagao za Škugora u INA-i. 

- Rekao mi je da to nije istina i nikada sa mnom o tome nije razgovarao - rekao je.