Obavijesti

News

Komentari 1

'Plinković je za par srebrnjaka prodao hrvatsku obalu strancima i krupnom kapitalu'

'Plinković je za par srebrnjaka prodao  hrvatsku obalu strancima i krupnom kapitalu'

Prije same rasprave oporba je tražila stanku, kako bi upozorili na nelogičnosti, neprovedivost upitnih odredbi zakona koje su štetne za lokalnu zajednicu i građane.

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i pomorskim lukama, a najveće su novosti koncesija na najviše pet godina, te da plaže moraju biti dostupne svima. Prije same rasprave oporba je tražila stanku, kako bi upozorili na nelogičnosti, neprovedivost upitnih odredbi zakona koje su štetne za lokalnu zajednicu i građane. 

- Andrej Plinković za par srebrnjaka prodao je hrvatsku obalu, dao je na raspolaganje strancima i krupnom kapitalu koji na tome planiraju dobro zaraditi - poručila je Marija Selak Raspudić (Most).  

Navela je kako je od početka upozoravala da je priča o plažama samo dimna zavjesa koja prikriva stvarnu intenciju zakona, a koja je ostala nepromijenjena. Navea je kako će se kroz koncesije i založno pravo, kao stvarno pravo,  omogućiti vlasništvo i upravljanje bankama nad pomorskim dobrom, što će u praksi značiti ograničavanje pomorskog dobra kao općeg dobra za građane, a potencijalno i ekološku ugrozu. 

Anka Mrak Taritaš: Zakon o pomorskom dobru je kukavičje jaje, stvorit će brojne probleme
Anka Mrak Taritaš: Zakon o pomorskom dobru je kukavičje jaje, stvorit će brojne probleme

- Tako što je nedopustivo. Zahvaljujući vašoj kleptomanskog politici Hrvati su na začelju EU - ustvrdila je. 

Ivana Kekin (Možemo!) ustvrdila je kako neće biti dobro za pomorsko dobro sve dok HDZ ne ode s vlasti. Čestitala je građanima i civilnom društvu, koji su natjerali HDZ da odstupi od ideje da nam ogradi i naplati plaže,, da odstupi od ideje da uzurpira opće dobro na prostački način.  

- Ostaje činjenica da zakon je i dalje loš jer se omogućuje založno pravo na naše plaže, u kojem hoteli s četiri i više zvjezdica imaju poseban tretman i u kojem se i dalje dopušta da se kampovi grade na samoj granici pomorskog dobra. Vidjeli ste da građani neće dozvoliti da uzmete i pomorsko dobro.  Odbijte konačno od našeg pomorskog dobra - kazala je Kekin koja se zalaže za treće čitanje i najavljuje na isti 30 amandmana.  

Arsen Bauk (SDP) naveo je kako nema popravka ovog zakona ni trećeg čitanja već je potreban restart. 

'Ovo je pobjeda građana, Zakon je bolji, ali ima još niz stvari koje su opasne i treba popraviti'
'Ovo je pobjeda građana, Zakon je bolji, ali ima još niz stvari koje su opasne i treba popraviti'

- Ovaj zakon je po meni  udar na demokratski sustav - poručio je SDP-ovac navodeći kako se prekršajnim odredbama čelnici lokalne samouprave odnosno gradonačelnici ogromnim kaznama dovode na prosjački štap zbog pogreške službenika.

-   Te odredbe su sulude, luđi su jedino gradonačelnici HDZ-a koji će glasati za zakon iako znaju da nije dobar - poručio je Bauk.  

Katarina Peović (RF) ustvrdila je kako Vlada do drugog čitanja nije ništa promijenila u zakonu već njime rasprodaje trećinu Hrvatske. Iz HDZ-a stiže odgovor kako oporba niže objede kako bi uhvatila pokoji politički bod.  

Resorni ministar Oleg Butković odbacio je oporbene kritike i tvrdi da će Zakon o pomorskom dobru pridonijeti modernom, razboritom i odgovornom upravljanu najvažnijim prirodnim resursom države. Zakon daje bolji mehanizam zaštite pomorskog dobra, a sve s ciljem sprječavanja devastacije i kako bi ono bilo dostupno svim građanima. Najveća novost je promjena postupka davanja koncesija na pomorskom dobru, a zakonom je propisano da se za gospodarsko korištenje pomorskog dobra ona može dati na najdulje pet godina. Ukidaju se koncesijska odobrenja i uvode dozvole koje daje predstavničko tijelo lokalne samouprave na temelju javnog natječaja i to na rok od dvije do pet godina. Vlada će uredbom propisati vrste djelatnosti i visinu minimalne naknade za dodjelu dozvole na pomorskom dobru, osnovat će se ustanova za upravljanje pomorskim dobrom, čiju će nadležnost i organizaciju urediti Vlada posebnim zakonom u roku od dvije godine od donošenja zakona. 

- Morske plaže ne smiju se isključiti iz opće upotrebe i moraju biti dostupne svima te se na njima ne smije naplaćivati ulaz - poručio je Butković.

Kako bi se dodatno zadovoljila načela javnog interesa, koncesija za javnu plažu u naselju mora se dati tako da cijela plaža bude dostupna svima na korištenje, a na najviše 40 posto kopnenog i najviše 20 posto morskog dijela plaže koncesionar može obavljati gospodarske djelatnosti za koje mu je koncesija dana. Na prirodnim morskim plažama, ne smije se dati koncesija, ako je takva plaža izvan građevinskog područja.  Za uređene morske plaže moguće dati koncesiju na zahtjev za obavljanje gospodarske djelatnosti, na rok najdulje od pet godina. 

Oporba oštro kritizira zakon i dok neki najavljuju amandmane kako bi se popravio, drugi smatraju kako ga je potrebno povući. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije