Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
201 komentara

Ploče su se već vratile, a novi hit su audio kasete, VHS i faks

Usredotočimo li se isključivo na tehnologiju, možemo reći da je zasigurno najveći povratak doživjela ploča, ali ona nije jedina. Pogledajmo kojim se stvarima iz prošlog stoljeća sve više vraćamo...

Foto: Discogs.com
201 komentara

Živimo u vremenu kad nam je sve dostupno jednim klikom, od vijesti preko glazbe, filmova, kuharskih recepata pa sve do pronalaženja partnera. I baš kad bi čovjek pomislio da nam je u 21. stoljeću napokon sve na dohvat ruke i da ćemo zbog toga biti sretni, mi opet često gledamo prema prošlosti. Što zbog nostalgije, što zbog vrijednosti, volimo se vraćati nekim davno otpisanim stvarima.

Usredotočimo li se isključivo na tehnologiju, možemo reći da je zasigurno najveći povratak doživjela gramofonska ploča, ali ona nije jedina. Pogledajmo kojim se stvarima iz prošlog stoljeća sve više vraćamo:

1. Gramofonske ploče

Gramofonska ploča, po svemu sudeći, je neuništiva i ima "više života". Nakon što je njenu prodaju tijekom 1980-ih ozbiljno nagrizla kaseta, a početkom 1990-ih dokrajčio CD, ploča se prije nekoliko godina vratila u velikom stilu. Kasetu je već nadživjela, a uskoro će i CD-e čija prodaja i dalje strmoglavo pada. Dok drugi padaju, ploča raste.

Prodaja gramofonskih ploča ove će godine biti najveća od 1988.! Procjenjuje se da će samo u Velikoj Britaniji biti prodano više od tri milijuna ploča, a u SAD-u više od 13 milijuna. Gotovo je nemoguće očekivati da će u vremenu interneta i mobilne tehnologije vinili biti popularni kao u 70-im godinama prošlog stoljeća, ali potražnja za njima svakako će rasti još neko vrijeme.

2. Audio kasete

Posljednje dvije godine i one polako izlaze iz prašnjavih ladica. Iako nemaju "karizmu" ploče, neki su prepoznali i njihovu vrijednost ili, bolje rečeno, šarm. Vratili su im se i glazbenici pa je tako svoj najnoviji album "Purpose" na kaseti objavio čak i megapopularni Justin Bieber. 

Zanimljivo zvuči i podatak da je najveći američki proizvođač audio kaseta 2014. na tržište stavio više od 10 milijuna tih nosača zvuka. U 2015. njihov se broj udvostručio, a prodaja je porasla za 31 posto. Neki glazbenici, poput Eminema ili Blink 182 objavili su reizdanja svojih starijih albuma na kasetama. 

Hoće li kasete zbog svojih malih dimenzija, praktičnosti snimanja, ali i kultnog statusa ponovno biti IN? Teško, barem ne u onoj mjeri kao prije 20 ili 30 godina, ali svakako će imati sve više obožavatelja.

3. VHS

Svi još pamtimo manjkavosti ovoga formata. Slika koja treperi, razlivene boje, loš zvuk, pucanje trake...nije ovo bilo pravilo, ali niti iznimka. VHS kasete bile su solidne dok su nove, ali one koje bi posudili iz video klubova ponekad bi bile izlizane, a filmovi na njima teško gledljivi. No, savršenost često nema veze sa šarmom. 

VHS kolekcionari preferiraju  zrnatu kvalitetu VHS formata, na isti način na koji sakupljači ploča vole "toplinu" i nesavršenost zvuka kakav daju vinili. Videorekorderi više se ne proizvode, a gotovo da je ugašena i proizvodnja video kaseta. No, imate li ih i dalje, nemojte ih bacati, pogotovo ako su na njima neki vrijedni filmovi. Što ih u svijetu bude manje, video kasete bit će sve vrjednije.

Već sada za VHS filmove poput "Noći vještica", "Teksaškog masakra" ili "Ratova zvijezda" kolekcionaru su spremni izdvojiti i po nekoliko tisuća dolara.

4. Faks uređaji

E-mailovi su zbog svoje isplativosti, praktičnost i brzine slanja gotovo u potpunosti istisnuli komunikaciju faks uređajima. No, oni imaju jednu slabost - ranjivi su na hakerske napade što se za fakseve ne može reći. Nakon skandala s hakiranje i "curenjem" milijuna kompromitirajućih mailova, šef Sony Picturesa vratio se korištenju faksa. 

Michael Lynthom ručno piše poruke i šalje ih faksom. One ne mogu postati meta hakera jer se poruke šalju putem telefonske linije i teško ih se može presresti. 

5. I Nintendo voli retro

I na kraju nešto "svježe, a staro". Nintendo je upravo odlučio oživjeti klasične video igre sa svojom novom konzolom: NES Classic Edition. Na njoj se može naći 30 najomiljenijih igara iz prošlih vremena. Konzola je u prodaju krenula 11. studenog po cijeni od 60 dolara. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message